Ο πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναουάτρα αφέθηκε σήμερα, Τρίτη 18/6 ελεύθερος με εγγύηση στο πλαίσιο μιας υψηλής πολιτικής ευαισθησίας υπόθεσης εγκλήματος καθοσιώσεως.

Ο 74χρονος δισεκατομμυριούχος αναχώρησε από δικαστήριο της Μπανγκόκ αφού κατέβαλε εγγύηση 500.000 μπαχτ (12.600 ευρώ), ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι δικαστές.

Ο πρώην ηγέτης, ο οποίος διέφυγε από τη χώρα το 2008 για να γλιτώσει από παλιές καταδίκες που σχετίζονταν με τα χρόνια του στην εξουσία (2001-2006), δεν έχει δικαίωμα να φύγει από την Ταϊλάνδη, παρά μόνο αν πάρει σχετική άδεια από τη δικαιοσύνη, διευκρινίσθηκε.

Νωρίτερα σήμερα, ο γενικός εισαγγελέας διευκρίνισε πως το δικαστήριο «αποδέχθηκε» την υπόθεση, χωρίς να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας.

Τάκσιν Τσιναγουάτ

Οι διώξεις αυτές υπενθυμίζουν την παλιά ρήξη στην Ταϊλάνδη ανάμεσα στην οικογένεια Σιναουάτρα, η οποία χαίρει υποστήριξης στην αγροτική και φτωχή βόρεια και βορειοανατολική Ταϊλάνδη, και το στρατιωτικοβασιλικό κατεστημένο, που είναι προσκολλημένο στο status quo.

Οι διώξεις ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο αβεβαιότητας στο βασίλειο, το οποίο συγκλονίζεται από κυκλικές κρίσεις, ανάμεσα σε γιγάντιες διαδηλώσεις που μερικές φορές καταλήγουν σε βιαιότητες, σε επεμβάσεις του στρατού και σε αμφισβητούμενες αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Οι κατηγορίες για έγκλημα καθοσιώσεως βασίζονται σε δηλώσεις που έγιναν το 2015 στη διάρκεια συνέντευξης στη Νότια Κορέα, μερικούς μήνες έπειτα από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, εκείνη τη φορά εναντίον της αδελφής του, της Γίνγκλακ Σιναουάτρα.

Ο Σιναουάτρα αρνείται τις κατηγορίες, διαβεβαίωσε σήμερα ο συνήγορός του.

Τάκσιν Τσιναγουάτ

Σε μια άλλη υπόθεση, το Συνταγματικό Δικαστήριο όρισε την 3η Ιουλίου και τη 10η Ιουλίου για τις επόμενες ακροαματικές συνεδριάσεις σε δύο υποθέσεις που αφορούν το αντιπολιτευόμενο κόμμα Προχωρούμε Μπροστά (Move Forward) και τον εν ενεργεία πρωθυπουργό Σρέτα Ταβισίν.

Ο Σρέτα, ο οποίος ανέλαβε πέρυσι καθήκοντα, ενδέχεται να υποχρεωθεί να παραιτηθεί εξαιτίας ενός διορισμού στο υπουργικό συμβούλιο.

Το κόμμα Προχωρούμε Μπροστά, το οποίο κέρδισε πέρυσι με μικρή διαφορά τις εκλογές, αλλά δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση, ενδέχεται να διαλυθεί λόγω της εκστρατείας του υπέρ της τροποποίησης του νόμου περί εγκλήματος καθοσιώσεως, που αφορά την προσβολή του βασιλιά.

Πηγή: ΑΠΕ