Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η αποστολή δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, εφόσον βεβαίως η ίδια το ζητήσει, επισημαίνοντας πως «δεν θα πρέπει να αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο διότι ο στόχος μας είναι να μην καταφέρει ποτέ η Ρωσία να κερδίσει».

«Δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο διότι έχουμε απέναντί μας κάποιον που δεν αποκλείει τίποτα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «δείξαμε διστακτικότητα θέτοντας τα όρια της αντίδρασής μας σε κάποιον που δεν έχει δισταγμούς και είναι επιτιθέμενος» είπε σε συνέντευξή του στον Economist.

«Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και να δώσουμε στην Ουκρανία τα μέσα που χρειάζεται για να αντισταθεί» είπε επίσης ο Μακρόν, επισημαίνοντας εκ παραλλήλου ότι «η αξιοπιστία εξαρτάται επίσης από την ικανότητα αποτροπής, χωρίς να ανακοινώνουμε εκ των προτέρων τι θα κάνουμε και τι δεν θα κάνουμε». Ερωτηθείς ο Γάλλος πρόεδρος αν οι σύμμαχοι θα ευθυγραμμιστούν με τις απόψεις του περί αποστολής χερσαίων δυνάμεων, απάντησε ότι αν η Ρωσία αποφάσιζε να προχωρήσει πιο μακριά τότε αναμφίβολα το ερώτημα θα ετίθετο και ότι γι’ αυτόν τον λόγο επεδίωξε μία στρατηγική αφύπνιση έναντι των ομολόγων του αλλά και έναντι των εθνών της Δύσης. Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι από το 2022 και μετά η Ρωσία προσέθεσε και την πυρηνική απειλή στο λεξιλόγιό της.

Η Ρωσία έχει εξελιχθεί σε μία υπερεξοπλισμένη δύναμη που εξακολουθεί να επενδύει μαζικά στον τομέα των εξοπλισμών κάθε τύπου και που δεν έχει τη φήμη χώρας που σέβεται το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της ανέφερε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι έχει εξελιχθεί σε μία δύναμη περιφερειακής αποσταθεροποίησης και ότι συνιστά απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων.

Η Ευρώπη οφείλει να υπερασπισθεί τα στρατηγικά της συμφέροντα στις οικονομικές σχέσεις με την Κίνα

«Η Ευρώπη οφείλει να υπερασπισθεί τα στρατηγικά της συμφέροντα στις οικονομικές σχέσεις με την Κίνα» σημείωσε ο Μακρόν λίγες ημέρες (6 και 7 Μαΐου) πριν από την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στo Παρίσι.

Σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα ή μη της ευρωπαϊκής αγοράς στην Κίνα, ο Εμανουέλ Μακρόν απήντησε ότι «πρέπει κανείς να επιδείξει μεγάλο πραγματισμό και να δει το θέμα σε συνδυασμό με τα στρατηγικά μας συμφέροντα».

Ο Γάλλος Πρόεδρος πρόσθεσε: «Είναι ένας από τους βασικούς μου στόχους καθώς θα υποδέχομαι τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να επιτύχουμε την συμμετοχή της Κίνας στα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα και να έχουμε ανταλλαγές στις οικονομικές μας σχέσεις που να στηρίζονται στην αμοιβαιότητα».

Εν συνεχεία, ο Μακρόν αναφέρθηκε στο παράδειγμα των κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που «φορολογούνται με 10%» στην ευρωπαϊκή αγορά την ώρα που η παραγωγή τους «δέχεται μαζική βοήθεια» από την κινεζική κυβέρνηση. Αντίθετα, τα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για τα οποία «η Ευρώπη διαθέτει κανόνες που περιορίζουν τις επιδοτήσεις» προς τους παραγωγούς τους, «φορολογούνται με 15%» στην κινεζική αγορά.

«Σήμερα οφείλουμε να έχουμε στο εμπορικό επίπεδο με την Κίνα μία συμπεριφορά σεβασμού, αλλά και υπεράσπισης των συμφερόντων μας, αμοιβαιότητας και εθνικής ασφάλειας», επιμένει ο πρόεδρος της Γαλλίας λέγοντας ότι υποστηρίζει τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα φωτοβολταϊκά, τα συστήματα αιολικής ενέργειας ως προς τις κινεζικές επιδοτήσεις που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

«Δεν πρέπει να ξεχνούμε τα διακυβεύματα της εθνικής ασφάλειας. Υπάρχουν πολυάριθμοι τομείς για τους οποίους η Κίνα απαιτεί οι παραγωγοί να είναι Κινέζοι, διότι είναι υπερβολικά ευαίσθητοι. Ε λοιπόν, εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε το ίδιο» συμπληρώνει.

Η επίσκεψη του Σι γίνεται με την ευκαιρία του εορτασμού των 60 ετών διμερών διπλωματικών σχέσεων. Οι μεγάλες διεθνείς κρίσεις, ανάμεσά τους ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα βρίσκονται στο μενού των γαλλοκινεζικών συνομιλιών.

«Θέλουμε να επιτύχουμε η Κίνα να ρίξει το βάρος της στη σταθερότητα της διεθνούς τάξης. Δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας σήμερα να έχει μία Ρωσία αποσταθεροποιητική της διεθνούς τάξης, να έχει ένα Ιράν που μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και να έχει μία Μέση Ανατολή βυθισμένη σε μία μορφή χάους. Αρα, πρέπει να εργασθούμε μαζί με την Κίνα για να οικοδομήσουμε την ειρήνη», δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγή: ΑΠΕ