Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται σήμερα στη Μέση Ανατολή, όπου θέλει να εξασφαλίσει πως θα υπάρξει ανακωχή αρκετών εβδομάδων στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Εκεί, ο παλαιστινιακός πληθυσμός απειλείται από μαζικό λιμό έπειτα από πέντε μήνες πολιορκίας, αεροπορικών βομβαρδισμών και μαχών ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χαμάς.
Οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Στο πλαίσιό τους ο επικεφαλής της Μοσάντ, της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, μετέβη στο Κατάρ, εμιράτο που διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή, μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, μετά τη συμβιβαστική πρόταση που φέρεται να έκανε η Χαμάς, ανοίγοντας την πόρτα σε κατάπαυση του πυρός για μερικές εβδομάδες, ενώ για καιρό απαιτούσε, μάταια, οριστική κατάπαυση του πυρός.
Ο επικεφαλής του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, Ισμαήλ Χανίγια, όμως, κατηγόρησε χθες, Τρίτη, το Ισραήλ πως σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις, διεξάγοντας από τη Δευτέρα επιχείρηση ευρείας κλίμακας στο νοσοκομείο Σίφα, στην πόλη της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε χθες πως σκότωσε δεκάδες μαχητές της Χαμάς και του παλαιστινιακού ισλαμικού Τζιχάντ στο κτιριακό συγκρότημα της συγκεκριμένης δομής υγείας και γύρω από αυτό και ότι συνέλαβε «πάνω από 300 υπόπτους».
Την ίδια ώρα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν σταματούν να προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου να ξεσπάσει άμεσα λιμός στον παλαιστινιακό θύλακα, ειδικά στο βόρειο τμήμα του, όπου η πρόσβαση είναι από δύσκολη ως αδύνατη και όπου εκτιμάται πως βρίσκονται το τρέχον διάστημα κάπου 300.000 άνθρωποι.
«Το 100% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας βιώνει κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας», είπε χθες ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Μπλίνκεν. «Είναι η πρώτη φορά που ένας ολόκληρος πληθυσμός περιέρχεται σε αυτήν την κατάσταση», πρόσθεσε την παραμονή νέας περιοδείας του στην περιοχή, στο πλαίσιο της οποίας θα βρίσκεται σήμερα στη Σαουδική Αραβία και αύριο, Πέμπτη, στην Αίγυπτο.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσει «τις προσπάθειες που καταβάλλονται, για να συναφθεί άμεσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που θα εγγυηθεί την απελευθέρωση όλων των ομήρων, που απομένουν», καθώς και την «εντατικοποίηση των διεθνών προσπαθειών με σκοπό να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια (στη Λωρίδα της Γάζας) και ο συντονισμός για την κατάσταση μετά τον πόλεμο στη Γάζα».
Πάνω από 1,1 εκατ. Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Γάζας, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του θύλακα, είναι αντιμέτωποι με καταστροφική επισιτιστική κατάσταση, που απειλείται να μετατραπεί σε μαζική λιμοκτονία, όπως προειδοποιούν υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Στην πραγματικότητα «ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας εξαρτάται σήμερα από την επισιτιστική βοήθεια, όμως ο μισός πληθυσμός και πλέον βιώνει (…) αυτό που αποκαλείται “κρίσιμο επίπεδο πείνας”», τόνισε χθες ο Φιλίπ Λαζαρινί, γενικός επίτροπος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ.
«Το κυριότερο εμπόδιο για την είσοδο βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας είναι η απουσία πολιτικής βούλησης», πρόσθεσε, θυμίζοντας ότι προτού ξεσπάσει ο πόλεμος εισέρχονταν στον θύλακα 500 ως 700 φορτηγά την ημέρα, αλλά «σήμερα είμαστε στα 100 ή στα 150 φορτηγά, ανάλογα τη μέρα».
Λίγα 24ωρα μετά το ξέσπασμα του πολέμου, το Ισραήλ επέβαλε απόλυτη πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας και περνάει από εξονυχιστικό έλεγχο όλη τη βοήθεια, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των φορτηγών που μπαίνουν στον θύλακα από τα μόλις δύο σημεία διέλευσης.
Μπροστά στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αρκετές χώρες προχώρησαν σε από αέρος ρίψεις δεμάτων με τρόφιμα, ενώ δημιουργήθηκε θαλάσσιος διάδρομος από την Κύπρο, όμως οι πάντες τονίζουν πως αυτές οι οδοί εφοδιασμού δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες οδούς.
Δεύτερο πλοίο φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να αποπλεύσει από τα κυπριακά παράλια εντός ημερών, μετά την άφιξη, τη 15η Μαρτίου, στη Λωρίδα της Γάζας σκάφους της ισπανικής ΜΚΟ, «Open Arms», το οποίο μετέφερε 200 τόνους τροφίμων, που προσέφερε η αμερικανική ΜΚΟ, «World Central Kitchen».
Τα τρόφιμα αυτά, στα οποία συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ρύζι και αλεύρι, άρχισαν εν τέλει να διανέμονται χθες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ.