Το Ανώτατο Δικαστήριο του Παναμά απέρριψε την ύστατη προσφυγή του πρώην προέδρου Ρικάρδο Μαρτινέλι, που επιδίωκε να επιστρέψει στην εξουσία συμμετέχοντας στις εκλογές του Μαΐου, προκειμένου να ακυρωθεί η καταδίκη του να εκτίσει σχεδόν έντεκα χρόνια κάθειρξη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, με απόφασή του που είδε το φως της δημοσιότητας χθες Παρασκευή.
Η προσφυγή αυτή στον κορυφαίο δικαστικό θεσμό της χώρας ήταν η τελευταία ευκαιρία του πρώην αρχηγού του κράτους, 71 ετών, να αποφύγει τη φυλάκιση.
Ο πρώην πρόεδρος (2009-2014) και υποψήφιος στις εκλογές του Μαΐου καταδικάστηκε τον Ιούλιο να εκτίσει 128 μήνες (δέκα έτη και έξι μήνες) κάθειρξης και να πληρώσει πρόστιμο 19 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Την πρωτόδικη απόφαση επιβεβαίωσε τον Οκτώβριο εφετείο.
Ο δεξιός πολιτικός καταδικάστηκε στη δίκη του για την αγορά το 2010 με δημόσιο χρήμα της πλειοψηφίας των μετοχών του ομίλου μέσων ενημέρωσης Editora Panamá América, στον οποίο ανήκουν η ομώνυμη εφημερίδα και οι λαϊκές εφημερίδες Crítica και Día a Día.
Το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ομίλου μέσων ενημέρωσης εξαγοράστηκε μέσω δαιδαλώδους δικτύου ανώνυμων εταιρειών, σε λογαριασμούς των οποίων κατατέθηκε με αδιαφανή τρόπο ποσό 43,9 εκατομμυρίων δολαρίων, προερχόμενο από δωροδοκίες που έλαβε ο Ρικάρδο Μαρτινέλι σε αντάλλαγμα για αναθέσεις δημοσίων έργων.
Ο κ. Μαρτινέλι αναμένεται εξάλλου να δικαστεί τον Ιούλιο για τη φερόμενη εμπλοκή του στο πολύκροτο σκάνδαλο της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας Οντεμπρέχτ, το οποίο σάρωσε προέδρους και άλλους πολιτικούς σε όλη τη Λατινική Αμερική. Η εταιρεία αυτή, που σήμερα έχει αλλάξει όνομα, είχε μοιράσει δεκάδες εκατομμύρια σε δωροδοκίες στην περιοχή για να εξασφαλίζει αναθέσεις δημοσίων έργων.
Ο πλούσιος επιχειρηματίας 71 ετών, στον οποίο ανήκει ιδίως αλυσίδα σούπερ μάρκετ, αναδείχθηκε τον Ιούλιο του 2023 νικητής στην εσωκομματική διαδικασία της παράταξής του για την ανάδειξη του υποψηφίου της στις προσεχείς εκλογές. Σύμφωνα με αρκετές δημοσκοπήσεις μάλιστα ήταν ο επικρατέστερος μεταξύ των 10 διεκδικητών του ανώτατου αξιώματος.