Η ιρανή νομπελίστρια της Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία είναι φυλακισμένη από το 2021, θα δικαστεί και πάλι αύριο, Τρίτη, και κινδυνεύει να μεταχθεί εκτός Τεχεράνης για να εκτίσει ενδεχόμενη νέα ποινή φυλάκισης, δήλωσε σήμερα η οικογένειά της.
Η δίκη, η οποία «θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί στο τμήμα 26 του επαναστατικού δικαστηρίου» της Τεχεράνης, είναι «η πρώτη» σε βάρος της Ναργκίς Μοχαμαντί αφότου τιμήθηκε το 2023 με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειάς της. «Ανακοινώθηκε πως, για πολιτικούς λόγους και για λόγους ασφαλείας, η έκτιση της ποινής θα γίνει σε τόπο εκτός της Τεχεράνης», συνεχίζει το κείμενο αυτό, προσθέτοντας ότι το αίτημα διατυπώθηκε από το υπουργείο Υπηρεσιών Πληροφοριών.
Οι κατηγορίες δεν έγιναν αμέσως γνωστές, όμως συνδέονται «με τις δραστηριότητες της Ναργκίς στη φυλακή -σ.σ.: τη φυλακή Εβίν στην Τεχεράνη- όπου η Μοχαμαντί συνέχισε «να κάνει δηλώσεις», αψηφώντας τις ιρανικές αρχές, αναφέρεται στον επίσημο λογαριασμό της Ναργκίς Μοχαμαντί στην πλατφόρμα X.
Πρόκειται για την τρίτη τέτοια δίκη, σύμφωνα με το μήνυμα αυτό. Μετά τις δύο πρώτες, είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 27 μηνών και σε 4 μήνες να σκουπίζει τους δρόμους και να εκτελεί κοινωνική εργασία.
Η Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης «για τη μάχη της εναντίον της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τον αγώνα της για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους», έχει καταδικασθεί πολλές φορές εδώ και 25 χρόνια και φυλακισθεί για τη στράτευσή της κατά της υποχρέωσης των γυναικών να φορούν μαντίλα και κατά της ποινής του θανάτου.
Έχει συλληφθεί 13 φορές, έχει καταδικασθεί πέντε φορές σε κάθειρξη συνολικά 31 ετών και σε 154 μαστιγώσεις, ενώ βρίσκεται και πάλι στη φυλακή από το 2021 και είναι ένα από τα κύρια πρόσωπα της εξέγερσης «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν.
Η Μοχαμαντί, η οποία έχει χρόνια να δει το σύζυγο και τα παιδιά της που ζουν στο Παρίσι, δεν μπορεί πια να τηλεφωνεί «από τις 29 Νοεμβρίου», αναφέρει η οικογένειά της.
Ο σύζυγος και τα παιδιά της παρέλαβαν εξ ονόματός της το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.
«Είμαι μια Ιρανή (…) θύμα της καταπίεσης ενός τυραννικού και μισογυνικού θρησκευτικού καθεστώτος», ανέφερε στο κείμενο που αναγνώσθηκε από τα παιδιά της. «Ο ιρανικός λαός, με επιμονή, θα βάλει τέλος στην καταπίεση και τον αυταρχισμό».