Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε σήμερα στην Τουρκία για να προσπαθήσει να κατευνάσει το θυμό ενός στρατηγικής σημασίας, αλλά και από τους πιο δύσκολους συμμάχους της Ουάσινγκτον εν μέσω του πολέμου στη Γάζα. Αυτή η πρώτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία αφότου το Ισραήλ άρχισε τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από τους μαχητές του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος, πραγματοποιείται ενώ ο θυμός εναντίον του Ισραήλ και της Δύσης γίνεται αισθητός στους δρόμους της Τουρκίας και μέσα στο μέγαρο που προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού για να διαλύσει τους εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν χθες, Κυριακή, μπροστά από αεροπορική βάση που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Ο πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε από την πλευρά του να μεταβεί σήμερα σε μια απομακρυσμένη περιφέρεια της βορειοανατολικής Τουρκίας, μια απόφαση που μοιάζει με προσβολή που απευθύνεται στον Μπλίνκεν.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόκειται έτσι να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, για να συζητήσουν για τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Οι συνομιλίες του Μπλίνκεν με τον Φιντάν αναμένονταν δύσκολες πριν ακόμη το Ισράηλ εξαπολύσει αδιάκοπους βομβαρδισμούς και μια χερσαία εκστρατεία με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς από τη Γάζα.
Τουλάχιστον 9.770 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι μισοί από τους οποίους παιδιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, από τους καταστροφικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης.
Η επιχείρηση άρχισε αφού μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και έπιασαν ομήρους περισσότερα από 240 άτομα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τα οποία μετέφεραν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας την οποία ελέγχουν. Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ.
Ο πόλεμος αυτός απειλεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα εμπλέκεται στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
Η Ουάσινγκτον ανυπομονεί εξάλλου να δει το τουρκικό κοινοβούλιο να δίνει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος προσώπων και επιχειρήσεων στην Τουρκία που είναι ύποπτα ότι βοηθουν τη Ρωσία να ξεφεύγει από τις κυρώσεις και να εισάγει εξοπλισμούς τους οποίους χρησιμοποιεί στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας.
«Πυρηνικό» υποβρύχιο των ΗΠΑ στη Μεσόγειο
Εν τω μεταξύ, ένα υποβρύχιο κλάσης Ohio, ένας τύπος σκάφους που μπορεί να εξοπλιστεί με προηγμένους βαλλιστικούς πυραύλους ή πυραύλους κρουζ Tomahawk, έφτασε στη Μεσόγειο, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενισχύουν την αμυντική τους θέση εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.
Η CENTCOM, η πολεμική διοίκηση του υπουργείου Άμυνας που έχει την εξουσία επί των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και τη Δυτική και Κεντρική Ασία, ανάρτησε την Κυριακή μια φωτογραφία του υποβρυχίου στο X, πρώην Twitter, επιβεβαιώνοντας ότι έφτασε στην περιοχή, σύμφωνα με το Business Insider.
Η αποκάλυψη της θέσης του υποβρυχίου είναι σημαντική, καθώς η τοποθεσία των σκαφών συνήθως κρατείται μυστική για περιοχές ασφαλείας.
Η φωτογραφία της CENTCOM φαίνεται να δείχνει το σκάφος να πλέει μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Η διώρυγα του Σουέζ διέρχεται από την Αίγυπτο, η οποία συνορεύει με το Ισραήλ, και συνδέει τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα.
Το ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ynet ανέφερε ότι το πυρηνικό υποβρύχιο που αναπτύχθηκε πρόσφατα στην περιοχή είναι το μεγαλύτερο από τα 14 βαλλιστικά υποβρύχια που ελέγχει το αμερικανικό ναυτικό και είναι εξοπλισμένο με βαλλιστικά πυρομαχικά.
Το Insider δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα την ακριβή παρουσία των όπλων επί του σκάφους. Παρόλα αυτά, συνολικά, ο στόλος των δύο δωδεκάδων πυρηνικών και ικανών υποβρυχίων φέρει περίπου τις μισές από όλες τις στρατηγικές θερμοπυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ.
Παραμένει ασαφές αν το υποβρύχιο απέπλευσε προς την περιοχή ως απάντηση σε νέες πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι η χρήση του μπορεί να είναι απαραίτητη ή αν η κίνηση είχε προγραμματιστεί προηγουμένως ως μέρος της τρέχουσας αμυντικής στρατιωτικής στάσης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν στείλει ήδη δύο αεροπλανοφόρα, το USS Gerald Ford και το USS Dwight D. Eisenhower, στη Μεσόγειο.