Το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ενώ ο ισραηλινός στρατός δηλώνει έτοιμος για την επόμενη φάση της επιχείρησης, τη χερσαία εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακα.
Στη Λωρίδα επικρατεί ένα κολασμένο χάος μετά και τη λήξη του τελεσιγράφου του Ισραήλ για απομάκρυνση περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων από την πόλη της Γάζας και τις άλλες βόρειες περιοχές. Η εντολή του Ισραήλ προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων, που χαρακτηρίζουν αδιανόητη τη μετακίνηση τόσο μεγάλου πληθυσμού σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι προσπαθούν να μετακινηθούν με κάθε τρόπο προς το νότο, άλλοι αναζητούν καταφύγιο στα νοσοκομεία και πολλοί δηλώνουν πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα εδάφη τους. Κανείς δεν είναι ασφαλής.
Κομβόι αμάχων, σύμφωνα με το BBC, χτυπήθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ αποχωρούσε από τη Βόρεια Γάζα. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Η πλειονότητα των θυμάτων αναφέρεται πως ήταν γυναίκες και παιδιά, πολλά από αυτά μεταξύ δύο έως πέντε ετών.
Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε και από αξιωματούχους του ΟΗΕ. «Στην Γάζα, οικογένειες βομβαρδίσθηκαν κατευθυνόμενες προς νότον μέσα από μποτιλιαρισμένους, κατεστραμμένους δρόμους, έπειτα από την διαταγή εκκένωσης του Ισραήλ που άφησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν ασφάλεια, αλλά χωρίς να έχουν πού να πάνε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο σημείο και κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση, ενώ από την πλευρά της η Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF) λέει ότι διεξάγει έρευνα, κατηγορώντας της Χαμάς πως προσπαθεί να εμποδίσει τους αμάχους να εγκαταλείψουν τον βορρά.
Αβίωτη η Γάζα
Η ήδη κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα εξελίσσεται γρήγορα σε αβίωτη, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του προγράμματος ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών.
Λόγω της πολιορκίας του Ισραήλ, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή καύσιμα και τα τρόφιμα αρχίζουν να εξαντλούνται επικίνδυνα, αναφέρει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ απευθύνοντας έκκληση προς όλες τις χώρες που διαθέτουν επιρροή να διασφαλίσουν την τήρηση των κανόνων του πολέμου και να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση.
H Γάζα δεν έχει επάρκεια νερού, ενώ τελειώνουν και οι προμήθειες σε νερό του ΟΗΕ (UNRWA) στη Νότια Γάζα που φιλοξενεί τους εσωτερικούς πρόσφυγες. Αν δεν υπάρξει ανεφοδιασμός σε καύσιμα δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν τα τρία εργοστάσια αφαλάτωσης ή το δημόσιο δίκτυο νερού. Το διαθέσιμο νερό τη δεδομένη στιγμή είναι ακάθαρτο και αυξάνεται εκθετικά η πιθανότητα υδατομεταφερόμενων νόσων. Η διακοπή του ηλεκτρικού με την σειρά της εμποδίζει τις αντλίες να λειτουργήσουν.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως αν δεν έρθουν γρήγορα καύσιμα οι πιο ευπαθείς θα αρχίσουν να πεθαίνουν από αφυδάτωση. Ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Ο Φιλίππε Λαζαρίνι, γενικός επίτροπος του UNRWA ανέφερε πως το νερό είναι η τελευταία εναπομείνασα γραμμή της ζωής για τους Παλαιστινίους.
«Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες και αυτοί οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, πάντοτε και από όλες τις πλευρές. Πρέπει να επιτραπεί στους αμάχους να φύγουν προς ασφαλείς περιοχές. Και ανεξαρτήτως αν θα φύγουν ή θα μείνουν, πρέπει να υπάρχει διαρκές μέλημα για την προστασία τους. Οσοι αιχμαλωτίζονται πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης συμπεριφοράς και όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν», τονίζει ο Μάρτιν Γκρίφιθς και προσθέτει: «Οι άμαχοι στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη υποφέρουν από μία εβδομάδα απόλυτης αγωνίας και καταστροφής. Φοβάμαι ότι τα χειρότερα ακολουθούν. Η περασμένη εβδομάδα ήταν ένα τεστ ανθρωπιάς και η ανθρωπιά αποτυγχάνει».
Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) απηύθυναν έκκληση στις αρχές του Ισραήλ να «επιδείξουν την πλέον στοιχειώδη ανθρωπιά» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα «τόσο παράλογη, όσο και αφόρητη».
«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την τύχη ανθρώπων που αδυνατούν να μετακινηθούν, όπως οι τραυματίες, οι άρρωστοι, το νοσηλευτικό προσωπικό που υπάρχουν φόβοι ότι θα αφανιστούν, με δεδομένες τις δηλώσεις των ισραηλινών στρατιωτικών αρχών», ανέφερε η πρόεδρος της MSF Γαλλίας, η Ιζαμπέλ Ντεφουρνί, σε δελτίο Τύπου της οργάνωσης.
«Η προσταγή σε σχεδόν 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους να μετακινηθούν μέσα σε μερικές ώρες σε περιοχές όπου ήδη υπήρχε υπερπληθυσμός και επισφαλής πρόσβαση στα τρόφιμα, στο νερό και στην ιατρική περίθαλψη είναι τόσο παράλογη, όσο και αφόρητη», τόνισε η πρόεδρος της MSF Γαλλίας.
Η οργάνωση ζητεί να υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας και να κηρύσσεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατάπαυση του πυρός. «Ζητούμε επίσης οι άνθρωποι που επιθυμούν να φύγουν να μπορούν να το κάνουν από το σημείο διέλευσης στη Ράφα», τόνισε.
Δύο παλαιστίνιοι νεκροί κάθε δέκα λεπτά
Τα θύματα από τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας αυξάνονται ραγδαία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 2.200, πολλοί εξ αυτών άμαχοι, γυναίκες και παιδιά. Συγκεκριμένα τουλάχιστον 724 παιδιά και 458 γυναίκες είναι ανάμεσα στους 2.215 νεκρούς που έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με την Euro-Med Human Rights Monitor, πάνω από δύο Παλαιστίνιοι σκοτώνονται κάθε 10 λεπτά από την έναρξη των βομβαρδισμών. Οι απώλειες αμάχων αφορούν περισσότερο την Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στην Δυτική Όχθη.
Το Σάββατο ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τους βομβαρδισμούς, καθώς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 310 άνθρωποι. Κατά μέσο όρο, τουλάχιστον 273 Παλαιστίνιοι σκοτώνονται κάθε μέρα από τις 7 Οκτωβρίου. Μέχρι την Πέμπτη οι εκτοπισμένοι ξεπερνούσαν το μισό εκατομμύριο, πριν δηλαδή την εντολή για εκκένωση, ενώ είχαν καταστραφεί 1.690 πολυκατοικίες και άλλες 14.200 είχαν υποστεί μερικές ζημιές.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα από 7 έως 12 Οκτωβρίου καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν ζημιές 49 δημοσιογραφικοί οργανισμοί, 59 σχολεία,12 τζαμιά και 97 βιομηχανικοί χώροι. Ο βομβαρδισμός γίνεται αδιακρίτως σε οικιστικούς και στρατιωτικούς στόχους, με μόνο ένα μικρό μέρος αυτού να γίνεται με «χειρουργικά» πλήγματα.
Κόλαση επί Γης
Tο διεθνές κίνημα του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου συγκλονισμένο από την ανθρώπινη δυστυχία που απλώνεται στη Λωρίδα της Γάζας από τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι εθελοντές του «αρνούνται να εγκαταλείψουν τους πλέον αδύναμους» παρά τις εντολές για εκκένωση του βόρειου τομέα του παλαιστινιακού θύλακα.
«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικιαστικές επιθέσεις που δέχθηκε το Ισραήλ το περασμένο σαββατοκύριακο (…) αλλά οι επιθέσεις αυτές δεν μπορούν να δικαιολογήσουν επίσης την άνευ ορίων καταστροφή στην Γάζα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και επισημαίνεται: «Στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο δεν υπάρχει ιεραρχία στα δεινά και τον πόνο και οι κανόνες αυτοί υφίστανται για να βοηθούν στην διαφύλαξη της ανθρωπιάς στις πιο σκοτεινές στιγμές. Και υπάρχει απεγνωσμένα ανάγκη να τηρηθούν σήμερα».
Στη συνοικία Τελ Αλ Χάουα της πόλης της Γάζας, περιοχή για την οποία ισχύει η εντολή εκκένωσης, μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη νύχτα πολλά σπίτια, σύμφωνα με κατοίκους που κατέφυγαν στο κοντινό νοσοκομεό Αλ Κοντς και σκόπευαν να φύγουν προς τα νότια το πρωί.
«Ζήσαμε μια νύχτα τρόμου. Το Ισραήλ μας τιμώρησε επειδή δεν θέλουμε να φύγουμε από το σπίτι μας. Υπάρχει χειρότερη βαρβαρότητα;» είπε ένας πατέρας τριών παιδιών τηλεφωνικά, αρνούμενος να δώσει το όνομά του, επειδή φοβάται τυχόν αντίποινα. «Δεν θα φύγω ποτέ, προτιμώ να πεθάνω, αλλά δεν μπορώ να δω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μου. Είμαστε αβοήθητοι», πρόσθεσε.
Στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τη νύχτα ένα τετραώροφο κτίριο και οι γείτονες έσπευσαν να σώσουν τους κατοίκους. «Είναι παγιδευμένοι στα συντρίμμια και μέχρι τώρα ούτε εμείς, ούτε οι διασώστες καταφέραμε να τους βγάλουμε», είπε ένας γείτονας, ο Μοχάμαντ Σαντίκ.
Σε ένα βίντεο που είδε το πρακτορείο Reuters, ένας δημοσιογράφος από τη Γάζα συνόδευσε το πλήρωμα ενός ασθενοφόρου που έψαχνε για επιζώντες έπειτα από έναν νυχτερινό βομβαρδισμό. Ένας διασώστης περπατάει σε ένα σοκάκι, όταν μια τεράστια έκρηξη σημειώνεται μπροστά του. Οι διασώστες σπεύδουν στα ασθενοφόρα και απομακρύνονται με ταχύτητα, ενώ τα αεροπλάνα βρυχώνται από πάνω τους. Ένας από τους τραυματισμένους διασώστες ακούγεται να φωνάζει: «Τα μάτια μου, τα μάτια μου!».
Ένας άλλος κάτοικος της Γάζας είπε στο Al Jazeera ότι αυτός και τουλάχιστον πέντε οικογένειες στο κτήριο του αποφάσισαν να μείνουν στο διαμέρισμά του κοντά στην πόλη της Γάζας. «Είμαστε ριζωμένοι στα εδάφη μας. Προτιμούμε να πεθάνουμε με αξιοπρέπεια και να αντιμετωπίσουμε τη μοίρα μας».
Υπολογίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι πολίτες έχουν στριμωχτεί στους χώρους του κεντρικού νοσοκομείου της Πόλης της Γάζας, καθισμένοι κάτω από δέντρα στους άδειους χώρους, καθώς και μέσα στο λόμπι και τους διαδρόμους του κτιρίου, ελπίζοντας ότι θα προστατεύονται από τις επιθέσεις. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτός είναι ο μόνος ασφαλής χώρος αφού τα σπίτια τους καταστράφηκαν και αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν», δήλωσε ο Δρ Μεντχάτ Αμπάς, στέλεχος του υπουργείου Υγείας. «Η πόλη της Γάζας είναι μια τρομακτική σκηνή καταστροφής».