Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της Αϊτής Πιερ-Λουίς Οπόν, δήλωσε χθες ότι «είναι υλικά αδύνατον να γίνει ο επαναληπτικός γύρος των εκλογών ως την 16η Ιανουαρίου», εντείνοντας την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα μετά τις καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές.
Η διαμάχη σχετικά με το αποτέλεσμα καθυστέρησε το εκλογικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την 20ή Δεκεμβρίου και την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου την 16η Ιανουαρίου, είπε ο γενικός διευθυντής της μεταβατικής εκλογικής επιτροπής.
«Από την ημερομηνία της δημοσιοποίησης των τελικών αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, θα χρειαστούμε τουλάχιστον έναν μήνα για να διεξαγάγουμε τον δεύτερο», είπε ο αξιωματούχος.
Ο Οπόν δεν διευκρίνισε πότε θα διεξαχθούν τα τελικά αποτελέσματα, αρκούμενος να δηλώσει ότι αναμένεται το πόρισμα ειδικών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) και οι διαδικασίες που σχετίζονται με την αμφισβήτηση του αποτελέσματος.
Τα πρώτα αποτελέσματα, που είχαν δοθεί στην δημοσιότητα την 7η Δεκεμβρίου, εμφάνιζαν τον ελάχιστα γνωστό τεχνοκράτη και προστατευόμενο του απερχόμενου προέδρου Ρενέ Πρεβάλ, Ζιντ Σελεστάν, να έρχεται δεύτερος σε ψήφους μετά την πρώην πρώτη κυρία Μιρλάντ Μανιγκάτ. Οι δύο πρώτοι υποψήφιοι βάσει ποσοστού αναμένεται να διεκδικήσουν την προεδρία στον δεύτερο γύρο.
Ο δημοφιλής μουσικός Μισέλ Μαρτελί, ο οποίος σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή ήλθε τρίτος με μικρή διαφορά ) έκανε λόγο περί εκτεταμένης νοθείας και απαίτησε να διεξαχθεί ένας δεύτερος γύρος με τη συμμετοχή και των 18 υποψηφίων στον οποίο θα κερδίσει εκείνος ή εκείνη που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.
Τα αποτελέσματα προκάλεσαν μαζικές εκδηλώσεις οργής και διαδηλώσεις, με τουλάχιστον 4 νεκρούς στη σεισμόπληκτη πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, κατά τον επίσημο απολογισμό.
Αρκετοί από τους υποψήφιους για την προεδρία απαίτησαν πλήρη ακύρωση της ψηφοφορίας κάνοντας λόγο για νοθεία και παρατυπίες, και ζήτησαν επίσης την παραίτηση του Πρεβάλ και το σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης μετά το τέλος της 5ετούς θητείας του την 7η Φεβρουαρίου. Ο Πρεβάλ έχει υπηρετήσει δύο θητείες και δεν μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται στο ύπατο αξίωμα κατά το Σύνταγμα.
Ο Πρεβάλ απορρίπτει το αίτημα, λέγοντας ότι θα παραδώσει την εξουσία μόνο σε ένα νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο.