Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέδεσε σήμερα, Δευτέρα (9/10) την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και επέκρινε το Ιράν και για τις δύο συγκρούσεις.
Το Ισραήλ πιάστηκε απροετοίμαστο το Σάββατο, όταν η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση.
«Η μοναδική διαφορά είναι πως υπάρχει μια τρομοκρατική οργάνωση που επιτέθηκε στο Ισραήλ και εδώ έχουμε ένα τρομοκρατικό κράτος που επιτέθηκε στην Ουκρανία. Οι προθέσεις που έχουν δηλωθεί είναι διαφορετικές, όμως η ουσία είναι η ίδια» υπογράμμισε ο Ζελένσκι μέσω βιντεοσύνδεσης στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στην Κοπεγχάγη.
Το Ιράν αρνήθηκε ότι προμήθευσε τη Ρωσία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) καμικάζι Σαχίντ για να τα χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία και υποστήριξε πως δεν εμπλέκεται στις επιθέσεις του Σαββατοκύριακου στο Ισραήλ. Η Ουκρανία δήλωσε πως περίπου 1.000 ιρανικής κατασκευής drones Σαχίντ χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία τους τελευταίους έξι μήνες.
«Το Ιράν δεν μπορεί να λέει πως δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία αν πουλάει Σαχίντ (drones) στη Ρωσία. Το Ιράν δεν μπορεί να λέει πως δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ, αν οι αξιωματούχοι του δηλώνουν υποστήριξη σε αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ», είπε ο Ζελένσκι.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία πως το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις στο Ισραήλ» λένε οι ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία πως το Ιράν βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις στο Ισραήλ, αλλά είπε πως υπάρχουν μακρόχρονοι δεσμοί ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Χαμάς.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έκκληση για ενότητα της Δύσης απέναντι σε παγκόσμια γεγονότα.
«Δεν είναι η ώρα να αποσυρθούμε από τη διεθνή αρένα σε εσωτερικές διαμάχες. Δεν είναι η ώρα να απομονωθούμε. Δεν είναι η ώρα να παραμείνουμε σιωπηλοί ή να προσποιηθούμε πως ο τρόμος σε μια ήπειρο δεν επηρεάζει τις παγκόσμιες υποθέσεις», είπε ο Ζελένσκι.
Η Δανία επιδιώκει να ενισχύσει τις παραδόσεις F-16 στην Ουκρανία
Από την πλευρά της, η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέριξεν δήλωσε στην ετήσια σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ πως η χώρα της εργάζεται προκειμένου να «διευρύνει και να εμβαθύνει» έναν συνασπισμό χωρών που έχουν δεσμευθεί να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία.
«Όσο οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να αγωνιστούν σε αυτόν τον πόλεμο για την ελευθερία μας, ας αποφασίσουμε πως δεν θα υπάρξει πολεμική κόπωση στη διατλαντική κοινότητά μας» δήλωσε η Φρεντέριξεν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Ολλανδία και η Δανία έχουν ηγηθεί προσπάθειας να εκπαιδευθούν Ουκρανοί πιλότοι στη χρήση F-16 και αργότερα να παραδοθούν μαχητικά στην Ουκρανία για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την υπεροπλία της Ρωσίας στον αέρα.
Στα τέλη Αυγούστου, η Νορβηγία δεσμεύθηκε επίσης να παραδώσει F-16 στην Ουκρανία, ενώ άλλες 11 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν πει πως θα βοηθήσουν να εκπαιδευθούν Ουκρανοί πιλότοι στη χρήση των μαχητικών.
Η Δανή πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πρέπει να συντονίσουν καλύτερα την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών εντός της Ένωσης και της στρατιωτικής συμμαχίας.
«Το ΝΑΤΟ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της συλλογικής ασφάλειάς μας, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην Ευρώπη. Αρχίζει και τελειώνει με το ΝΑΤΟ, αλλά εντός της Ευρώπης και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να κάνουμε περισσότερα», είπε.