Η καυτερότητα στο φαγητό μας οφείλεται στην καψαϊκίνη, την ουσία που δίνει στην πιπεριά τη «θερμότητά» της. Το επίπεδο καυτερότητας ενός τροφίμου μετριέται με βάση το βαθμό στον οποίο προκαλεί την αντίδρασή μας στην καψαϊκίνη -η μέτρηση ονομάζεται Μονάδα Θερμότητας Scoville (SHU).

Οι πιπεριές καμπάνας βαθμολογούνται με 0, οι μεγαλύτερες πιπεριές σε σχήμα μπανάνας μπορεί να είναι 900, ενώ οι jalapenos μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 10.000. Και η χαμπανέρο; Ακόμη και τις 350.000. Και ενώ το τσίμπημα σκορπιού και το σπρέι πιπεριού μπορεί να φτάσουν τα δύο εκατομμύρια, η καθαρή καψαϊκίνη αγγίζει τα 16 εκατομμύρια SHU, σύμφωνα με την Αμερικανική Χημική Εταιρεία.

Πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στην καψαϊκίνη

Σύμφωνα με το The Conversation, το στόμα μας διαθέτει υποδοχείς TRPV1 που ανιχνεύουν τη θερμότητα και μας εμποδίζουν να φάμε φαγητό που είναι πολύ καυτό. Η καψαϊκίνη ενεργοποιεί αυτούς τους υποδοχείς TRPV1, οι οποίοι στέλνουν ένα σήμα στον εγκέφαλο ότι τρώμε κάτι επικίνδυνα καυτό. Ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στέλνοντας μια αίσθηση καψίματος σε αυτό το σημείο του στόματός μας. Στη συνέχεια, το σώμα αντιδρά με τον τρόπο που πρέπει να αντιδρά σε καυτές θερμοκρασίες -με εφίδρωση. Μπορεί, επίσης, να παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε μια βιασύνη όταν τρώτε πικάντικα φαγητά. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας παρερμηνεύει την καψαϊκίνη ως απειλή, οπότε απελευθερώνει τόσο ντοπαμίνη όσο και αδρεναλίνη ως απάντηση, σύμφωνα με το Cooking Genie.

Η καψαϊκίνη, επίσης, δεν διασπάται αρκετά στο πεπτικό μας σύστημα, οπότε θα νιώσετε το ίδιο κάψιμο όταν βγαίνει από τον οργανισμό σας, σύμφωνα με το Everyday Chemistries. Εάν η θερμότητα στο πικάντικο φαγητό σας σας καταβάλλει, αποφύγετε το νερό, σύμφωνα με την Αμερικανική Χημική Εταιρεία. Αυτό θα προσθέσει περισσότερη φλόγα στη φωτιά. Αντιθέτως, πιείτε γάλα ή φάτε παγωτό ή τυρί cottage. Η καζεΐνη σε αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα τυλίγεται γύρω από την καψαϊκίνη και βοηθά στην απομάκρυνσή της από τη γλώσσα σας. Και παρεμπιπτόντως, να γνωρίζετε ότι η μεμβράνη που συγκρατεί τους σπόρους μιας πιπεριάς και όχι οι ίδιοι οι σπόροι είναι αυτοί που κρατούν τη θερμότητα.

Τα οφέλη των καυτερών φαγητών

Αν αντέχετε τη ζέστη (και τον ιδρώτα), τα πικάντικα φαγητά έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 στο περιοδικό Physiology & Behavior, η προσθήκη κόκκινου πιπεριού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τις θερμίδες που καίτε σε μια μέρα. Αν συνήθως τρώτε πιο άνοστα φαγητά, το κόκκινο πιπέρι μπορεί να μειώσει την επιθυμία σας για λιπαρά, αλμυρά και γλυκά τρόφιμα. Ωστόσο, οι γευστικοί σας κάλυκες μπορεί να αναπτύξουν ανοχή στα πικάντικα φαγητά, οπότε αυτό το αντίδοτο της λαχτάρας διαρκεί μόνο για λίγο.

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2012 στοAppetite διαπίστωσε ότι η προσθήκη σημαντικής θερμότητας στα γεύματά σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε έως και 50 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Αυτό θα μπορούσε να προστεθεί σε μια απώλεια βάρους 5 κιλών σε μόλις ένα χρόνο. Η κατανάλωση πικάντικων φαγητών μπορεί, επίσης, να μειώσει το κοιλιακό λίπος και να βοηθήσει στη μείωση της όρεξής σας. Η μελέτη ανέφερε ότι αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται εν μέρει στον τρόπο με τον οποίο η καψαϊκίνη διεγείρει τον υποδοχέα TRPV1.