Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μαγική συνταγή στη διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού κι αυτό είσαι σε θέση να το γνωρίζεις καλά. Από την πλευρά μας σου δίνουμε τρεις διασκεδαστικές ιδέες «λάιτ» τιμωρίας που ίσως σου κάνουν το κλικ.
1. Παίξε το παιχνίδι του θησαυρού και μάθε του να μαζεύει τα πράγματα του
Δεν υπάρχει σπίτι με παιδιά που να μην είναι πάντα ακατάστατο, με παιχνίδια στο πάτωμα που δεν μαζεύονται ποτέ! Και μπορεί το παιδάκι να έχει περάσει ήδη στη σχολική ηλικία αλλά οι κακές συνήθειες παραμένουν. Τι κι αν ζητάς επίμονα να μαζεύει τα παιχνίδια κάθε φορά που τα απλώνει στο πάτωμα του σαλονιού ή του δωματίου, μάταια. Έχετε καταντήσει ακροβάτες για να μην σκοντάφτετε πάνω σε παρατημένα παιχνίδια που συνεχώς μαζεύεις και συνεχώς βρίσκονται στο διάβα σου. Παίξε λοιπόν κι εσύ ένα παιχνιδάκι και δώσε στο παιδάκι σου ένα γερό μάθημα.
Την επόμενη φορά που θα αφήσει παρατημένο το αγαπημένο του παιχνίδι και δε θα το μαζέψει, φρόντισε να το πάρεις και να το κρύψεις καλά. Στη συνέχεια, άσε στο σημείο ένα χαρτάκι ενημερώνοντας το καμάρι σου πως κάθε φορά που αφήνει παρατημένα τα παιχνίδια του, θα παίζεις κι εσύ ένα παιχνίδι: αυτό του κρυμμένου θησαυρού. Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσει το ψάξιμο και να πάρει το παιχνίδι άμεσα είναι να κάνει κάποια αγγαρεία που εσύ θα επιβάλλεις.
2. Το βάζο της επιβράβευσης και το βάζο της αγγαρείας
Καθιέρωσε το βάζο επιβράβευσης. Τι είναι αυτό; Μέσα σε ένα απλό βάζο βάλε χαρτάκια με διάφορα βραβεία όπως για παράδειγμα «κέρδισες μια σοκολάτα», «κέρδισες μια έξτρα ώρα παιχνιδιού», «κέρδισες μια επίσκεψη στο λούνα παρκ» κι ότι άλλο μπορείς να σκεφτείς. Φυσικά θα υπάρχει και το βαζάκι με τις τιμωρίες-αγγαρείες όπως για παράδειγμα «για τιμωρία θα καθαρίσεις το δωμάτιό σου», «για τιμωρία θα βοηθήσεις τη μαμά στα ψώνια του σούπερμάρκετ», «για τιμωρία δεν έχει παιχνίδι με τους φίλους απόψε». Κάθε φορά που το παιδί κάνει κάτι που χρίζει επιβράβευσης θα παίρνει ένα χαρτάκι από το «καλό» βάζο ενώ όταν πρέπει να τιμωρηθεί θα τραβά χαρτάκι από το βάζο τιμωρίας. Κι αν δε το κάνει, θα το κάνεις εσύ αντί γι΄αυτό.
3. Αντί να ουρλιάζεις, άρχισε να… ψιθυρίζεις
Η αλήθεια είναι πως αυτό που σου προτείνουμε είναι εξαιρετικά δύσκολο στην πράξη αλλά όχι ανέφικτο. Θα μου πεις αν έχεις παιδάκι που ακόμη ο Ταζ των Luney tunes μοιάζει… άγγελος μπροστά του, πώς θα κρατήσεις την ψυχραιμία σου; Κι όμως, όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται ο εξαιρετικά ήρεμος τόνος της φωνής και το ψιθύρισμα θα ξενίσουν το παιδί, ίσως και να το φοβίσουν μιας και δεν είναι η αναμενόμενη αντίδραση. Δοκίμασε το.
Πηγή: Womenonly.gr