Πολλοί γονείς και μωρά λατρεύουν την ώρα του μπάνιου αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα παιδιά χρειάζονται καθημερινό μπάνιο. Εξαρτάται από εσάς και το μωρό σας.
Εξάλλου, η υπερβολική καθαριότητα και η υπερβολική χρήση νερού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του δέρματος του νεογέννητου. Αναζητήστε προϊόντα που έχουν ουδέτερο ph ή για απαλά σαπούνια ειδικά σχεδιασμένα για μωρά και χρησιμοποιήστε τα με μέτρο τις πρώτες εβδομάδες.
Αν πλένετε το πρόσωπό του συχνά και με πολύ προσοχή, αν καθαρίζετε τα γεννητικά του όργανα μετά από κάθε αλλαγή πάνας και σκουπίζετε τυχόν μύξες μπορείτε να διατηρήσετε καθαρό το μωρό, ενδιάμεσα στα μπάνια.
Όταν το κάνετε μπάνιο, ίσως να φοβάστε λίγο αφού το μωρό σας είναι γεμάτο σαπουνάδες και γλιστράει, γι’ αυτό κρατήστε το γερά. Τα περισσότερα μωρά όμως χαλαρώνουν στο μπάνιο.
Πού θα πρέπει να κάνω μπάνιο το μωρό;
Αντί να το κάνετε μπάνιο σε μια κανονική μπανιέρα όπου θα χρειαστείτε να καθίσετε στα γόνατά σας και να σκύψετε μπροστά, είναι πολύ πιο εύκολο να χρησιμοποιήσετε το νεροχύτη της κουζίνας ή μια παιδική μπανιέρα.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνω μπάνιο το μωρό;
Διαβάστε τι θα χρειαστείτε για να κάνετε εύκολα μπάνιο το μωρό σας. Με λίγη τύχη, η ώρα του μπάνιου θα γίνει από τις πιο όμορφες ώρες που θα περάσετε με το μωρό σας.
– Συγκεντρώστε όλα αυτά που θα χρειαστείτε για το μπάνιο.
– Σιγουρευτείτε ότι το δωμάτιο έχει την κατάλληλη θερμοκρασία και το νερό είναι ζεστό αλλά όχι καυτό. Μια θερμοκρασία της τάξεως των 38°C βοηθάει το μωρό να κρατάει τη θερμοκρασία του σώματός του.
– Για νεογέννητα και μωρά έως έξι μηνών, το βάθος του νερού δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 13 εκατοστά. Προσέξτε όμως το νερό να σκεπάζει καλά τους ώμους του μωρού σας, ώστε να νιώθει άνετα μέσα στο νερό. Στα μεγαλύτερα παιδιά, μη γεμίζετε ποτέ την μπανιέρα με νερό πάνω από το ύψος της μέσης τους (όταν είναι καθιστά).
– Γδύστε το παιδί σας όταν φτάσετε στο χώρο όπου θα το κάνετε μπάνιο.
– Όταν βάλετε το μωρό σας στην μπανιέρα, χρησιμοποιήστε το ένα σας χέρι για να υποστηρίξετε το λαιμό και το κεφαλάκι του.
– Χρησιμοποιήστε λίγο απαλό σαμπουάν όταν το πλένετε με το χέρι σας ή με ένα απαλό σφουγγαράκι από πάνω μέχρι κάτω και από μπροστά μέχρι πίσω. Πλύνετε το κεφαλάκι του με ένα βρεγμένο, σαπουνισμένο πανάκι.
– Χρησιμοποιήστε αποστειρωμένο βαμβάκι (χωρίς σαπούνι) για να καθαρίσετε τα μάτια και το πρόσωπό του. Αν υπάρχει βλέννα στα μάτια ή τη μύτη του, βρέξτε το σημείο αρκετές φορές για να μαλακώσει πριν την αφαιρέσετε.
– Σκουπίστε το μωρό σας προσεκτικά με μια μαλακιά πετσέτα.
– Τυλίξτε το μωρό σας σε μια μεγάλη πετσέτα και στεγνώστε το, χαϊδεύοντάς το. Αν το δέρμα του είναι ξηρό ή αν έχει κάποιο εξάνθημα από την πάνα, μπορείτε να απλώσετε μια απαλή λοσιόν μετά το μπάνιο του.
Πηγή: mybabysworld.gr