Νιώθετε κουρασμένοι και υποτονικοί στη δουλειά; Επιστρέφοντας καθημερινά στο σπίτι η μοναδική σχέση που θέλετε να έχετε είναι αυτή με τον καναπέ ή τον υπολογιστή σας;
Μάλλον ήρθε η ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα και να «επαναφορτίσετε» τις μπαταρίες σας με ζωντάνια! Μπορεί να μην έχετε τη δυνατότητα να κάνετε «κοπάνα» από την καθημερινότητά σας για παραπάνω από 10-20 λεπτά. Ακόμη κι αυτός ο χρόνος όμως αρκεί για να εφαρμόσετε μικρά πράγματα που θα σας κάνουν να νιώσετε «ανεβασμένοι».
Διαβάστε ποια είναι αυτά…
1. Βγείτε μια βόλτα στον ήλιο! Εκμεταλλευτείτε το διάλειμμα που δικαιούστε στη δουλειά για να κάνετε μια βόλτα στον ήλιο αντί της γνωστής «βόλτας στο διαδίκτυο». Εναλλακτικά, μπορείτε να ξεκινήσετε από το σπίτι λίγο νωρίτερα και να φροντίσετε να περπατήσετε με τα πόδια τις 3-4 πρώτες ή τελευταίες στάσεις της διαδρομής σας.
Όσο ο καιρός το επιτρέπει ακόμη, αφήστε μπράτσα, χέρια, και λαιμό ελεύθερα να τα «δει» ο ήλιος, ώστε να παράγετε ταυτόχρονα τη βιταμίνη D που χρειάζεται το σώμα σας για να δομήσει τα οστά σας και να σας προφυλάξει από ασθένειες.
Παράλληλα, φροντίστε ο ρυθμός στο περπάτημα να είναι σχετικά γρήγορος, ώστε να αυξήσετε τους χτύπους της καρδιάς σας. Έτσι ξυπνάτε το σώμα, καθαρίζετε το μυαλό και επιστρέφετε στις υποχρεώσεις ανανεωμένοι.
2. Ανεβοκατεβείτε τα σκαλοπάτια μεταξύ των συναντήσεων, στο δρόμο από και προς τη δουλειά, στο σουπερ μαρκετ, στην επίσκεψη στο γιατρό. Ισιώστε την πλάτη, λυγίστε τα γόνατα σωστά και «χτίστε» κορμοστασιά.
Παράλληλα, διώχνετε για 5-10 λεπτά οποιαδήποτε σκέψη ιδιαίτερα εάν κάθε φορά προσπαθείτε να τα ανεβοκατεβείτε με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα.
3. Κάντε ένα διάλειμμα για καφέ. Η τονωτική δράση της καφεΐνης θα «ξυπνήσει» το πνεύμα σας, θα αυξήσει τη συγκέντρωση και θα βελτιώσει τη διάθεσή σας.
Εάν παράλληλα με ένα φλιτζάνι καφέ υπάρχει και κουβεντούλα τότε το όφελος θα είναι διπλό καθώς θα καταφέρετε και να ξεχαστείτε από τις σκοτούρες.
4. Ανεφοδιάστε με καύσιμα. Μήπως την ώρα που τα πράγματα δυσκολεύουν στη δουλειά, ξεκινά να παραπονιέται και στο στομάχι σας;
Αντί για να βάλετε την πείνα σας σε stand by, επιδιώξτε άμεσα ένα διάλειμμα για σνακ, ακόμη και μέσα στη συνάντηση. Θυμηθείτε πως και οι υπόλοιποι μπορεί να βρίσκονται σε παρόμοια θέση με τη δική σας.
Ένα φρούτο, ένας χυμός φρούτων όπως μήλο, ανανάς ή κοκτέιλ ρόδι, μια μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης με φρούτα ή σοκολάτα, 2-3 πολύσπορα κριτσίνια θα σας δώσουν μικρή δόση υδατανθράκων, φορτίζοντας με ενέργεια το νευρικό σας σύστημα και κόβοντάς σας παράλληλα την πείνα.
5. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ήπιατε κάποιο ρόφημα; Η ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στις σωματικές όσο και στις πνευματικές μας επιδόσεις.
Αφυδάτωση της τάξης του 2% που παρατηρείται όταν ήδη διψάμε, συνδέεται με την εμφάνιση πονοκεφάλων, αδυναμίας, κόπωσης και λήθαργου, ενώ νεότερα δεδομένα δείχνουν πως μπορεί να επηρεάσει και γνωσιακές λειτουργίες όπως η συγκέντρωση, η βραχυπρόθεσμη μνήμη, η εγρήγορση, ακόμη και τα αντανακλαστικά μας.
Θυμηθείτε λοιπόν πως καθημερινά αντιστοιχούν 2 λίτρα υγρών στις γυναίκες και 2,5 λίτρα στους άνδρες, ενώ εκτός από το νερό όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα μπορούν να μας ενυδατώσουν όπως οι χυμοί, το γάλα, ο καφές, τα αναψυκτικά και το τσάι.
6. Πρωινό πήρατε; Εάν προσδοκάτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας δυναμικά και αποφεύγετε το πρωινό, ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσετε.
Με το πρωινό ξύπνημα, ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα χρειάζονται επαναφόρτιση, αφού όλο το βράδυ, «δούλευαν» για εσάς καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου.
Φροντίστε λοιπόν να έχετε ένα μικρό γεύμα που να περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 ομάδες τροφίμων, μέσα στις επόμενες 2 ώρες αφότου σηκωθείτε από το κρεβάτι. Γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης, ένα ποτήρι 100% φυσικός χυμός πορτοκάλι και μια μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης ή ή ψωμί ολικής άλεσης με μαργαρίνη εμπλουτισμένη με ω-3, είναι μερικά ενδεικτικά παραδείγματα.
7. Εξετάστε την πληρότητα της διατροφή σας. Η αδυναμία, η κόπωση και η εξάντληση είναι μερικά από τα συμπτώματα που παρατηρούνται όταν το σώμα μας δεν προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες ορισμένων θρεπτικών συστατικών όπως για παράδειγμα είναι ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ σε γυναίκες με σιδηροπενική αναιμία.
Εάν λοιπόν τα συμπτώματα είναι παρατεταμένα, ίσως ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε έναν γιατρό ή/και διαιτολόγο ώστε να εξετάσετε το ενδεχόμενο διατροφικών ελλείψεων και τους τρόπους κάλυψής τους με την ενίσχυση της διατροφής σας και τη λήψη πιθανώς κάποιου συμπληρώματος.
Πηγή: nutrimed.gr