Η ρετρό διακόσμηση ενώνει αρκετές δεκαετίες μεταξύ τους. Είναι αρκετά ζωηρή, σχεδόν διασκεδαστική μιας και συνδυάζει θέματα και σχέδια που επηρεάζονται από τις τάσεις του παρελθόντος. Ίσως με μία πρώτη ματιά ο όρος «ρετρό» να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει οποιαδήποτε διακόσμηση υιοθετεί στοιχεία από δεκαετίες του παρελθόντος. Πιο συγκεκριμένα, όμως, η ρετρό διακόσμηση μας ταξιδεύει στα χρόνια μεταξύ της δεκαετίας του ’50 και του ’70. Θέλεις να υιοθετήσεις το ρετρό στην εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού σου; Θα είμαστε απόλυτα ειλικρινείς μαζί σου. Είναι αρκετά τολμηρό και απαιτεί «funky» και εκκεντρική διάθεση για σε οδηγήσει σε αυτό που θέλεις να επιτύχεις. Γύρισε για λίγο πίσω στην εποχή του ’70, σκέψου τα υφάσματα και τις υφές που αποθεώθηκαν και θα συλλάβεις αμέσως μία εικόνα για το τι σημαίνει πραγματικά ρετρό στυλ διακόσμησης. Ας μπούμε, λοιπόν, βαθύτερα στο σημερινό μας θέμα. Όσο αφηρημένο και αν είναι το ρετρό, υπάρχουν ορισμένα κοινά σημεία που θα σε βοηθήσουν να φέρεις σε πέρας την αποστολή της μεταμόρφωσης του χώρου σε αυτό το στυλ. Το Douleutaras.gr συγκέντρωσε τα βασικότερα από αυτά και μας τα παρουσιάζει.
Τολμηρά χρώματα και σχέδια
Το ρετρό στυλ διακόσμησης θα φέρει στο σπίτι σου έντονα μοτίβα και χρώματα. Αν είσαι λάτρης των σχεδίων που τραβούν την προσοχή, μη διστάσεις να τα ενσωματώσεις σε μεγάλες επιφάνειες του χώρου σου. Από την ταπετσαρία, τις κουρτίνες, το χρώμα του τοίχου μέχρι και τους καναπέδες μπορείς να «παίξεις» με τολμηρά σχέδια και έντονα χρώματα. Μην ξεχνάς, όμως, ότι ο χώρος σου πρέπει να έχει ισορροπία. Άφησε το χρώμα να επιδράσει σε όλα τα στοιχεία του χώρου, όπως είναι τα υφάσματα στα μαξιλάρια και τις κουρτίνες.
Καμπύλες και κυκλικές μορφές
Ένα από τα πιο κλασικά στοιχεία στη ρετρό διακόσμηση είναι οι καμπύλες και οι κυκλικές μορφές. Τα έπιπλα μοιάζουν λες και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής. Αν δεν θέλεις να επενδύσεις σε καινούργια έπιπλα, μπορείς απλά να μεταμορφώσεις τα ήδη υπάρχοντα, ανανεώνοντας τα υφάσματα τους. Αντικατάστησε τα ξεπερασμένα υφάσματα των επίπλων με καινούργια. Τα μοντέρνα έπιπλα, ταπετσαρισμένα με funky ρετρό εκτυπώσεις, θα δημιουργήσουν μια τολμηρή δήλωση.
Μεγάλα ανοίγματα
Αν παρατηρήσεις προσεκτικά τα σπίτια της δεκαετίας του ’70 θα δεις αμέσως κάτι πολύ οικείο που παραπέμπει στο σύγχρονο στυλ διακόσμησης. Το σαλόνι οδηγεί, συνήθως, σε μία ανοιχτή τραπεζαρία που έρχεται σε άμεση επαφή με την κουζίνα, η οποία, επίσης, δεν ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο χώρο. Αυτή η ανοιχτή διαρρύθμιση είναι αρκετά δημοφιλής και στις μέρες μας. Αν σχεδιάζεις το σπίτι σου από την αρχή θα πρέπει να σκεφτείς την τοποθέτηση μεγάλων ανοιγμάτων σε όλα τα δωμάτια.
Ζωηρά πλακάκια
Εκτός από το κλασικό μωσαϊκό – που δεν στο προτείνουμε για το πάτωμα του σπιτιού σου – την τιμητική τους εκείνες τις δεκαετίες είχαν το ξύλο για τα πλακάκια. Αν θέλεις να κάνεις μία μεγάλη αλλαγή στο μπάνιο ή την κουζίνα σου, τα ρετρό πλακάκια θα σου κλέψουν την καρδιά. Μια κλασική και διαχρονική επιλογή είναι η διχρωμία. Πρωταγωνιστής εκείνης της εποχής ήταν φυσικά το ασπρόμαυρο, σε στυλ σκακιέρας. Θες να αποφύγεις αυτούς τους τόνους; Διάλεξε ένα τολμηρό χρώμα και συνδύασε το με το λευκό. Μπορείς ακόμη και να διαλέξεις κάποιο άλλο σχέδιο για πλακάκια του μπάνιου ή της κουζίνας σου.
Γούνινα χαλάκια
Μεταξύ της δεκαετίας του 50’ και του 70’ τα γούνινα χαλάκια στο σαλόνι και το υπνοδωμάτιο ήταν το must της εποχής. Από πορτοκαλί μέχρι μαύρο μπορούσες κυριολεκτικά να τα βρεις σε όλα τα χρώματα της παλέτας. Αν θέλεις να συνδυάσεις το ρετρό με το σύγχρονο στυλ διακόσμησης μπορείς να κινηθείς σε πιο απαλούς τόνους. Ακόμα και ένα μπεζ ή λευκό γούνινο χαλί μπορεί να φέρει στο χώρο σου το ξέγνοιαστο ύφος της εποχής, χωρίς να φαίνεται ξεπερασμένο. Υπάρχει και ένα αρνητικό σε αυτή την επιλογή που πρέπει να γνωρίζεις. Ο καθαρισμός του χαλιού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση μιας και μεταξύ των ινών τείνουν να συσσωρεύονται βρομιές που δεν μπορείς να καθαρίσεις την ηλεκτρική σκούπα. Ειδικά αν έχεις κατοικίδιο μέσα στο σπίτι, λοιπόν, δεν στο συνιστούμε.