Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι μία μετακόμιση είναι εύκολη υπόθεση. Όμως υπάρχουν μερικές οδηγίες που μπορούν να κάνουν αυτή την κουραστική και χαοτική διαδικασία λίγο πιο απλή.
1. ΦΤΙΑΞΤΕ ΛΙΣΤΑ
Φτιάξτε από νωρίς μία λίστα με όλα τα πράγματα που πρέπει να γίνουν εν όψει μετακόμισης. Χωρίστε τις δουλειές σε αυτές που πρέπει να γίνουν πριν, κατά τη διάρκεια, και αμέσως μετά τη μετακόμιση. Σβήνετε κάθε δουλειά που τελειώνετε ώστε ανά πάσα στιγμή να έχετε ξεκάθαρη εικόνα του τι μένει ακόμη να γίνει.
2. ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ
Ξεχωρίστε τα πράγματα που δεν χρειάζεστε πραγματικά. Αν δεν το χρησιμοποιείτε τώρα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα σας λείψει ποτέ. Θα σας κουράσει και θα σας στοιχίσει τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήματα.
3. ΠΕΤΑΞΤΕ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ
Ξεφορτωθείτε τα πράγματα που πια δεν έχουν καμία χρησιμότητα. Π.χ. πετάξτε τα σπασμένα ή τα παλιά παιχνίδια των παιδιών ή ρούχα που δεν έχετε φορέσει εδώ και χρόνια. Τα αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλους, σκεφθείτε να τα δώσετε στην εκκλησία της γειτονιάς σας ή σε κάποιο ίδρυμα.
4. ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣ
Επιλέξτε κάποιο καλό συνεργείο για τη μετακόμιση, ρωτήστε φίλους και γνωστούς και πάρτε προσφορές γιατί οι τιμές παίζουν πολύ. Όμως, βασιστείτε στις συστάσεις των γνωστών σας ώστε μετά τη μετακόμιση να μην κλαίτε για τις ζημιές στα έπιπλά σας μόνο και μόνο για να γλυτώσετε λίγα Ευρώ από την αμοιβή του συνεργείου.
5. ΔΕΧΘΕΙΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ
Θα καταφέρετε να κάνετε πολύ περισσότερα πράγματα σε λιγότερο χρόνο και μη ηπιότερους ρυθμούς αν δεχθείτε βοήθεια από την οικογένειά σας ή τους φίλους σας. Στο κάτω κάτω το πακετάρισμα ή απλώς το κάποιος να κλείσει τις κούτες με ταινίες δεν είναι και πυρηνική φυσική.
6. ΟΙ ΚΟΥΤΕΣ
Πάρτε κούτες σε διάφορα μεγέθη. Συνήθως τα συνεργεία μετακόμισης δίνουν και κούτες στους πελάτες τους, αν όμως αυτό δεν ισχύει για εσάς ή δεν έχετε επιλέξει ακόμη συνεργείο αγοράστε κούτες από τα καταστήματα που πωλούν υλικά συσκευασίας ή από καταστήματα χαρτικών. Οι κούτες πρέπει να είναι γερές, σε καλή κατάσταση και να κλείνουν καλά ώστε να μπορείτε να τις κολλήσετε με ταινία.
Πολλές από τις κούτες που θα βρείτε έξω (ή θα ζητήσετε να σας κρατήσουν) από το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σας είναι ιδανικές και δωρεάν. Προμηθευτείτε χαρτόνια για χωρίσματα και χρησιμοποιήστε χαρτιά για να συσκευάσετε τα εύθραυστα αντικείμενα μέσα στις κούτες. Οι κούτες αποθηκεύονται εύκολα σε μία άκρη, αν τις ανοίξετε και τις διπλώσετε μέχρι να τις χρησιμοποιήσετε. Αποφύγετε τις εφημερίδες γιατί λερώνουν, π.χ. αν τυλίξετε πιάτα και ποτήρια σε εφημερίδες δεν θα μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε χωρίς να τα πλύνετε πρώτα.
7. ΒΑΛΤΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Ολες οι κούτες που θα πακετάρετε δεν είναι ανάγκη να ανοιχθούν αμέσως μόλις φτάσετε στο καινούργιο σας σπίτι. Μαρκάρετε τις κούτες που περιέχουν είδη πρώτης ανάγκης, βάζοντας κάποιο χαρακτηριστικό σημάδι με μαρκαδόρο έξω από την κούτα ώστε όταν φτάσετε να έχετε πρόχειρα όλα τα απαραίτητα είδη.
8. ΤΑΙΝΙΕΣ
Επιλέξτε αυτοκόλλητες ταινίες συσκευασίας που να μην ξεκολλούν εύκολα. Η κλασσική καφέ χαρτοταινία που μας έρχεται πρώτη στο μυαλό, κυκλοφορεί σε πολλές ποιότητες. Και δεν είναι όλες οι ποιότητες το ίδιο ανθεκτικές. Και πάρτε πολλά κομμάτια, ειδικά αν οι κούτες σας χρειάζονται κλείσιμο και από τις δύο μεριές. Όταν κλείνετε τις κούτες προσπαθήστε να κολλάτε ταινίες πάνω στις ενώσεις της κούτας ή εκεί που συναντιούνται τα «καπάκια» σε σχήμα σταυρού ώστε η κούτα να μην ανοίξει κατά τη διάρκεια της μετακόμισης.
9. ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Πάρτε αυτοκόλλητα ή φτιάξτε μόνοι σας αυτοκόλλητες ετικέτες που θα υποδεικνύουν στο συνεργείο τις κούτες που περιέχουν εύθραυστα αντικείμενα ή αντικείμενα που πρέπει να μεταφερθούν με συγκεκριμένο τρόπο (π.χ. this side up).
10. ΕΤΙΚΕΤΕΣ
Κάθε κούτα που κλείνετε, βάζετε απέξω μία αυτοκόλλητη ετικέτα που θα λέει το δωμάτιο στο οποίο θέλετε να την αφήσει το συνεργείο κι αν θέλετε σημειώστε από κάτω τι ακριβώς περιέχει η κούτα για τη δική σας ευκολία. Διαφορετικού χρώματος ετικέτες για κάθε δωμάτιο είναι επίσης μία καλή ιδέα. Αν έχετε το χρόνο, βάλτε χαρτιά αντίστοιχου χρώματος στις πόρτες των δωματίων του καινούργιου σπιτιού ώστε το συνεργείο να δουλεύει πιο εύκολα και γρήγορα.
11. ΜΗΝ ΠΑΡΑΓΕΜΙΖΕΤΕ
Μην παραγεμίζετε τις κούτες όταν πακετάρετε. Προσπαθήστε να κρατήσετε το βάρος κάθε κούτας γύρω στα 20 κιλά. Ετσι και το συνεργείο θα τις κουβαλήσει πιο εύκολα και το ρίσκο οι κούτες να ανοίξουν από το βάρος είναι μικρότερο.
12. ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ
Προτιμήστε να πακετάρετε όλα τα περιεχόμενα κάθε δωματίου πριν πάτε στο επόμενο. Ζητήστε οι εργάτες να κάνουν το ίδιο, να φορτώνουν το κάθε δωμάτιο ολόκληρο πριν πάνε στο επόμενο. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να πάνε τα πράγματα στο κατάλληλο δωμάτιο στο ξεφόρτωμα θα μειωθεί δραστικά.
13. ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΩΡΙΣ
Μην περιμένετε την τελευταία βδομάδα για να πακετάρετε. Δωμάτια όπως η αποθήκη ή το πατάρι μπορούν να πακεταριστούν βδομάδες πριν από τη μετακόμιση, όπως επίσης και τα ρούχα της άλλης εποχής (π.χ. αν μετακομίζετε χειμώνα, τα καλοκαιρινά μπορούν να πακεταριστούν σε κούτες αρκετά νωρίτερα). Ακόμα κι αν πακετάρετε 2 κούτες τη μέρα, σε μία βδομάδα θα έχετε έτοιμες 15 περίπου κούτες.
14. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΤΕ ΤΗ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ
Δώστε τη νέα σας διεύθυνση στους γείτονες και το ταχυδρομείο ώστε η αλληλογραφία σας να προωθείται στη νέα σας κατοικία. Αν περιμένετε από τους γείτονες να σας ταχυδρομήσουν την αλληλογραφία σας στη νέα διεύθυνση, αφήστε τους και λίγα χρήματα για τα ταχυδρομικά έξοδα.
15. ΥΛΙΚΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
Πακετάρετε σε ξεχωριστό κουτί κάποια βασικά είδη που θα χρειαστείτε την πρώτη σας νύχτα στο καινούργιο σπίτι. Για παράδειγμα, θα ήταν χρήσιμο να έχετε σε αυτό το κουτί μία αλλαξιά ρούχα ή πιτζάμες, πετσέτες, σεντόνια, κουβέρτες, κάποια σνακ, ένα φακό, είδη προσωπικής υγιεινής, χαρτί υγείας, κ.λ.π. ώστε να μην ψάχνετε μέσα σε ένα βουνό από κούτες την τελευταία στιγμή.
16. ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΓΙΑΓΙΑ
Αν έχετε παιδιά, ειδικά αν είναι μικρά, ζητήστε από κάποιον να τα πάρει για μία βόλτα ή να τα προσέχει έτσι ώστε να μην είναι στα πόδια σας και να μην καθυστερούν το πακετάρισμα ή το ξεπακετάρισμα.
17. ΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ
Τακτοποιήστε ΕΝΑ δωμάτιο του καινούργιου σας σπιτιού όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε ένα δωμάτιο χωρίς κούτες όπου θα μπορείτε να ξεκουραστείτε για λίγο.
18. ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ
Όταν έρθει το συνεργείο της μετακόμισης, απομονώστε κάπου τα κατοικίδιά σας ώστε να μην μπλέκονται στα πόδια των εργατών. Κλείστε τα σε κάποιο δωμάτιο μέχρι να τελειώσει το φόρτωμα των πραγμάτων ώστε να είναι ασφαλή.
19. ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΝΥΧΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ
Μετά από όλη αυτή την ταλαιπωρία, κακομάθετε και τον εαυτό σας και την οικογένειά σας κάνοντας κάτι όμορφο. Παραγγείλετε το αγαπημένο σας φαγητό και γλυκό ή παγωτό, ώστε όλοι σας να χαλαρώσετε μετά από μία δύσκολη μέρα.
20. ΜΟΙΡΑΣΤΕ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Οργανώστε από πριν τις αρμοδιότητες κάθε μέλους της οικογένειας. Εξηγήστε σε όλους τυχόν ενδείξεις στις κούτες, τι πάει πού και ποιος είναι υπεύθυνος για τι ώστε να αποφύγετε τα μπερδέματα και τις γκρίνιες.
21. ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Φροντίστε να έχετε πρόχειρα κάποια βασικά εργαλεία όπως σφυρί, κατσαβίδια, πένσα, καρφιά κ.λ.π. Είναι πολύ πιθανό να τα χρειαστείτε από τις πρώτες κιόλας ώρες.
22. ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΧΡΗΣΤΙΚΑ
Δώστε προτεραιότητα στα χρηστικά ή τα μεγάλα σε όγκο αντικείμενα και μετά στα υπόλοιπα. Τακτοποιήστε πρώτα τα έπιπλα στους κατάλληλους χώρους και μετά ξεπακετάρετε τα αξεσουάρ και τα προσωπικά αντικείμενα.
23. ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ
Αμέσως μόλις τα έπιπλα μπουν στις κρεβατοκάμαρες, βάλτε τα στη θέση τους και στρώστε τα κρεβάτια. Όταν έρθει η ώρα να πάτε για ύπνο, το έτοιμο κρεβάτι σας θα είναι μία μεγάλη ανακούφιση.
24. ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ
Ενημερώστε τους φίλους σας με κάρτες ή μηνύματα για την καινούργια σας διεύθυνση και το καινούργιο σας τηλέφωνο.
25. ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ
Προσπαθήστε να γνωρίσετε την καινούργια σας γειτονιά εντοπίζοντας τα απαραίτητα καταστήματα όπως το σούπερ-μάρκετ, το φούρνο, την τράπεζα, το δήμο κ.λ.π.
Πηγή: noikokyra.gr