Όλες μας γνωρίζουμε το συναίσθημα αυτό. Μόλις έχουμε καθαρίσει το σπίτι μας κι αμέσως η σκόνη κάνει και πάλι την εμφάνιση της! Κι όμως, είναι στο χέρι μας να απαλλαγούμε οριστικά από αυτήν, ακολουθώντας μερικά έξυπνα tips.
Πώς μαζεύτηκε όλη αυτή η σκόνη;
Είτε μας αρέσει είτε όχι η σκόνη είναι προϊόν της φύσης! Όπου και αν βρισκόμαστε, μέσα ή έξω από το σπίτι, υπάρχει παντού γύρω μας. Από πού, όμως, προέρχεται και πώς δημιουργείται; Οι επιστήμονες ανέλυσαν στο μικροσκόπιο αυτές τις «αθώες» χνουδωτές μπαλίτσες που μαζεύονται κυρίως στις γωνίες και κάτω από τα έπιπλα και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ένα «κοκτέιλ» από χώμα, γύρη λουλουδιών, τρίχες κατοικίδιων ζώων και νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας μας, μέχρι αλάτι της θάλασσας και ηφαιστειακή στάχτη!
Θα πιστεύατε ποτέ ότι ακόμα και η σκόνη που προέρχεται από το διάστημα άνετα μπορεί να «βολευτεί» πίσω από το ψυγείο μας ή πάνω στα ράφια με τα γυαλικά μας; Ή ότι καθημερινά πέφτει από το διάστημα στη Γη σκόνη βάρους ίσου με εκείνο σαράντα αυτοκινήτων;
Ο γύρος της σκόνης σε μία ημέρα!
Βέβαια, όπως είπαμε παραπάνω, η σκόνη δεν βρίσκεται μόνο στο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά «γεννιέται» μέσα στο ίδιο μας το σπίτι και δυστυχώς ζει ανάμεσα μας. Τη διακρίνουμε ολοκάθαρα να αιωρείται στον αέρα, να ενώνεται με τις ίνες που ξεκολλούν από τα ρούχα μας, με τις τρίχες που πέφτουν από τα μαλλιά μας, με το τρίχωμα που αποβάλλουν οι τετράποδοι φίλοι μας, με τα μόρια του χαρτιού που «δραπετεύουν» από τις εφημερίδες και τα περιοδικά που ξεφυλλίζουμε και, τέλος, να καταλήγει στις γωνίες του σπιτιού, πίσω από πόρτες ή κάτω από καναπέδες, τραπέζια και σύνθετα.
Η οικιακή σκόνη είναι ο χειρότερος και πιο ύπουλος εχθρός μας, αφού συνήθως, το μόνο που καταφέρνουμε είναι απλώς να τη μετακινήσουμε από το ένα μέρος στο άλλο ή να τη σκορπίσουμε και στο υπόλοιπο σπίτι.
Καθαριότητα μέσα και έξω
Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να υιοθετήσουμε κάποιες μικρές, καθημερινές συνήθειες που θα μας βοηθήσουν να βάλουμε τη σκόνη στη… θέση της. Ακόμα και όταν μπαινοβγαίνουμε στο σπίτι μας, τα παπούτσια μας αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα ένοχο για τη μεταφορά σκόνης και χώματος. Ένας έξυπνος και ασφαλής τρόπος ώστε να σταματήσει αμέσως η μεταφορά μικροβίων, εκτός από το χαλάκι που έχουμε μπροστά στην εξώπορτα για να σκουπίζουμε τα παπούτσια μας, είναι να τοποθετήσουμε και ένα μέσα από αυτήν.
Επιπλέον, μια καλή λύση είναι να πούμε αντίο στην ακαταστασία. Αφιερώνοντας μόλις 5 λεπτά την ημέρα, μπορούμε με ένα απλό πέρασμα πάνω από κάθε επιφάνεια, με τον σωστό τρόπο, να απαλλαγούμε από τη σκόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα και να δούμε την καθημερινότητα μας με άλλο μάτι.
Προφυλάξτε την οικογένεια σας από τις αλλεργίες
Πολύ συχνά λέμε ότι κάποιος «είναι αλλεργικός στη σκόνη». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η σκόνη του δρόμου ή η οικιακή είναι η αιτία της αλλεργίας του. Στην πραγματικότητα μαζί με τα σωματίδια της σκόνης του σπιτιού μεταφέρονται και μικροσκοπικές ουσίες που προέρχονται από τα ακάρεα. Πρόκειται για μικροσκοπικούς οργανισμούς που δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι και ζουν σε όλα τα σπίτια. Η παρουσία τους σε κάθε σπίτι έχει να κάνει με τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατούν στο περιβάλλον του.
Σήμερα υπολογίζεται ότι το 5 έως 30% του πληθυσμού παρουσιάζει ευαισθησία στα ακάρεα. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όταν το ευαισθητοποιημένο σε ακάρεα άτομο έρχεται σε επαφή με ουσίες που παράγονται από αυτά μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα ρινίτιδας και άσθματος. Η καλύτερη πρόληψη είναι γρήγορη απομάκρυνση της σκόνης από τους χώρους όπου ζούμε ή εργαζόμαστε.
Πηγή: noikokyra.gr