Μία πολύ ιδιαίτερη συνταγή για όσους λατρεύουν το ψωμί αλλά στη γκουρμέ του διάσταση.

Υλικά:

– λίγο λάδι
– 1 1/2 φλιτζ. αλεύρι ολικής αλέσεως
– 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
– 2 κ.γ. τριμμένη πιπερόριζα
– 1 1/2 κ.γ. κανέλα
– 1/4 κ.γ. σκελίδα σκόρδο
– 1/4 κ.γ. χοντρό αλάτι
– 1 μεγάλο αβγό
– 1 φλιτζ. μελάσσα
– 1/2 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη
– 1/2 φλιτζ. πλήρες γάλα, συν 3 κ.σ.
– 1/2 φλιτζ. σος μήλου χωρίς ζάχαρη
– 1/4 φλιτζ. σπορέλαιο
-1 φλιτζ. σταφίδες
– 2 1/2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Προθέρμενετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλέιψτε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους με λίγο λάδι και ανακατέψτε τα υπόλοιπα επτά υλικά μαζί σε ένα μεσαίο μπολ. Βάλτε το αβγό σε μεγάλο μπολ και ανακάτεψε καλά. Προσθέστε τη μελάσα, τη μαύρη ζάχαρη, 1/2 φλιτζάνι γάλα, σος μήλου και λάδι και ανακατέψτε καλά. (Προσθέστε ξηρά υλικά και τις σταφίδες και ανακατέψτε καλά).

Αδειάστε το μείγμα στο έτοιμο σκεύος και βάλτε το να ψηθεί για 40 λεπτά. Δοκιμάστε το με μια ξύλινη οδοντογλυφίδα κι αν βγει καθαρή, είναι έτοιμο. Στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει. Βάλτε τη ζάχαρη άχνη σε μικρό μπολ. Ρίξτε τρεις κουταλιές της σούπας γάλα. Ανακατέψτε καλά για ένα λεπτό, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Απλώστε το πάνω από το ψωμί με το τζίντζερ (gingerbread) και αφήστε το να «καθίσει» για 30 λεπτά. Κόψτε 24 ισομεγέθη κομμάτια.

Διατροφική αξία ανά μερίδα (2 κομμάτια): 428 θερμίδες, 12% λιπαρά (6 γραμμ., 1 γραμμ. κορεσμένα), 84% υδατάνθρακες (90 γραμμ.), 4% πρωτεΐνες (4 γραμμ.), 3 γραμμ. φυτικές ίνες, 110 mg ασβέστιο, 3 mg σίδηρος, 295 mg νάτριο.

Μερίδες: 12

Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά

Πηγή: shape