Είτε γίνεστε γονείς για πρώτη φορά είτε απλά χρειάζεται να αλλάξετε γιατρό, η επιλογή παιδιάτρου είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Ο παιδίατρος, σαν ειδικός που είναι, εξυπηρετεί κι άλλους σκοπούς πέρα από την παρακολούθηση της υγείας του παιδιού.
Είναι εκείνος που θα σας δώσει τις κατάλληλες και επιστημονικές κατευθύνσεις όσον αφορά την φροντίδα, την διατροφή και ένα σωρό άλλα θέματα, που θα σας καθοδηγήσουν στο να μεγαλώσετε ένα υγιές σωματικά και πνευματικά παιδί.
Για όσους γίνονται γονείς για πρώτη φορά η αναζήτηση παιδιάτρου καλύτερα να ξεκινήσει μερικούς μήνες πριν τη γέννηση του μωρού. Αυτή είναι μια καλή κίνηση σε περίπτωση που το μωρό σας «αποφασίσει» να γεννηθεί νωρίτερα.
Στην αναζήτηση σας αυτή λοιπόν καλό θα είναι να:
1. Ζητήσετε συστάσεις
Ο καλύτερος τρόπος για να αναζητήσετε παιδίατρο είναι ρωτώντας φίλους, συναδέλφους, τον οικογενειακό σας γιατρό ή κάποιον γείτονα. Προσπαθείστε να βρείτε γονείς που το στιλ τους να μοιάζει με το δικό σας και να εγκρίνετε τον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Τέτοιου τύπου γονείς θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα παρόμοια κριτήρια στην επιλογή παιδιάτρου με εσάς.
Αν έχετε μετακομίσει πρόσφατα σε μια νέα πόλη ή περιοχή, πάρτε πληροφορίες για το Κέντρο Υγείας ή το νοσοκομείο της περιοχής ή επισκεφθείτε το ζητώντας συστάσεις για κάποιον καλό παιδίατρο. Όταν ζητάτε για συστάσεις μην ξεχνάτε να αναφέρετε τι ακριβώς αποζητάτε από έναν παιδίατρο.
Οι προσωπικές σας προτιμήσεις για το φύλο και την ηλικία του γιατρού, σε ποια περιοχή είναι το ιατρείο του κτλ είναι σημαντικές για να κάνετε τη σωστή επιλογή.
2. Τσεκάρετε την ασφάλισή σας
Πριν αποφασίσετε ποιον παιδίατρο θα επιλέξετε, ελέγξτε αν είναι συμβεβλημένος με το ασφαλιστικό ταμείο ή την ιδιωτική σας ασφάλεια. Ρωτήστε αν συνεργάζεται με κάποιο ιδιωτικό ή δημόσιο νοσοκομείο και τι είδους κάλυψη έχετε γι’ αυτό από την ασφάλειά σας. Ρωτήστε επίσης πόσο κοστίζει η επίσκεψη και αν συμπεριλαμβάνει το κόστος των εμβολίων.
Μπορεί όσο περιμένετε το μωρό όλα αυτά να σας φαίνονται πολύ «ταπεινά», όμως το τελευταίο που θέλετε είναι να αναγκαστείτε να κάνετε «εκπτώσεις» στην υγειονομική περίθαλψη του μωρού σας επειδή δεν αντέχετε οικονομικά.
3. Συναντήσετε τους υποψήφιους παιδίατρους
Όσο περιμένετε το μωρό σας να έρθει, μπορείτε, αφού καταλήξετε σε 2-3 παιδίατρους που σας έχουν συσταθεί, να κανονίσετε μια μικρή συνάντηση μαζί τους. Ένα σύντομο ραντεβού με τον παιδίατρο (που πιθανόν να μην σας κοστίσει και τίποτα) είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνετε την επιλογή σας.
Προετοιμάστε μερικές ερωτήσεις που θα σας δώσουν τις πληροφορίες εκείνες που χρειάζεστε για να κάνετε την επιλογή σας και μην ξεχάσετε να τον ρωτήσετε για πρακτικά θέματα όπως για παράδειγμα αν έχει κάποιο συνάδελφο που τον αντικαθιστά όταν εκείνος απουσιάζει.
Παρατηρείστε ακόμα το ιατρείο του και ελέγξτε αν οι κανόνες υγιεινής σας ικανοποιούν απόλυτα. Ελέγξτε τέλος το ωράριο που δέχεται και αν ταιριάζει με το δικό σας πρόγραμμα.
Μια ακόμα πολύ χρήσιμη πληροφορία που μπορείτε να πάρετε είναι παρατηρώντας τους επισκέπτες στην αίθουσα αναμονής του. Αν βλέπετε γονείς με παιδάκια σαν κι εσάς τότε το πιθανότερο είναι ότι βρήκατε τον παιδίατρός σας!
Πολύ σημαντικό επίσης είναι το ιατρείο του παιδιάτρου να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στο σπίτι σας. Υπολογίστε ότι θα χρειάζεται να τον επισκέπτεστε, όχι μόνο για τα εμβόλια του αλλά και, κάθε φορά που θα αρρωσταίνει και αυτό δεν θα συμβαίνει «κατόπιν ραντεβού».
4. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας
Το μητρικό φίλτρο είναι ένα από τα ισχυρότερα ένστικτα. Το πού σας καθοδηγεί θα είναι ένας πολύ ασφαλής δρόμος από εδώ και πέρα. Αν παρά το γεγονός ότι ο υποψήφιος παιδίατρος πληροί όλα τα αντικειμενικά κριτήρια δεν σας ικανοποιεί θα πρέπει να ψάξετε για κάποιον άλλον που να σας ικανοποιεί και να σας γεμίζει με εμπιστοσύνη.
Παρ’ όλο που όλα αυτά μπορεί να σας φαίνονται βουνό η επιλογή καλού παιδιάτρου είναι πολύ σημαντική. Η πρώτη σας επίσκεψη με το μωρό είναι πιθανόν αυτή που θα σας οδηγήσει να πάρετε την τελική σας απόφαση για τον γιατρό που θα αποτελέσει τον «συνοδοιπόρο» σας στο μεγάλο και γοητευτικό ταξίδι του παιδιού σας από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωσή του.
Πηγή: fe-mail.gr