Μια ευρύτατη γκάμα συμβατικών βαφών, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, επιτρέπουν τη χρωματική ποικιλία, γι’ αυτό και στις μέρες μας τα αυγά βάφονται σε διάφορα χρώματα. Το κύριο χρώμα, ωστόσο, παραμένει το παραδοσιακό κόκκινο και για να επιτευχθεί υπάρχουν και πιο παραδοσιακοί και οικολογικοί τρόποι βαφής, από τις βιομηχανικές συμβατικές βαφές, που ολοένα κερδίζουν έδαφος.
Ένας από τους πιο διαδεδομένους, παραδοσιακούς τρόπους είναι με τη χρήση της βαφής που παράγεται από κρεμμύδια.
Οι αποξηραμένες φλούδες του βολβού μαζεύονται από τη νοικοκυρά και τοποθετούνται στην κατσαρόλα για να μουλιάσουν από τη Μεγάλη Τρίτη και να πάρουν μια πρώτη βράση. Τη Μεγάλη Πέμπτη, το χρώμα είναι ήδη έτοιμο και το μόνο που απομένει είναι να μπουν τα ωμά αυγά. Το βράσιμό τους γίνεται σε σιγανή φωτιά για να μην ραγίσουν.
Το αποτέλεσμα είναι απολύτως ικανοποιητικό. Το χρώμα των βαμμένων αυγών δεν είναι το συνηθισμένο βαθυκόκκινο που επιτυγχάνεται με τις συμβατικές βαφές, αλλά ένα γλυκό, καφεκόκκινο χρώμα.
Υπάρχει, μάλιστα, η δυνατότητα να γίνουν και σχέδια, εάν το αυγό τυλιχθεί σε τούλι και τοποθετηθεί στην επιφάνεια του, προτού μπει στη βαφή, ένα τριφύλλι, ή ένα φυλλαράκι από κάποιο άλλο φυτό. Η εργασία ολοκληρώνεται με μια ελαφρά επάλειψη με ελαιόλαδο για στιλπνή επιφάνεια.
Άλλη παραδοσιακή βαφή είναι το μίγμα από παντζάρια, που δίνει βαθυκόκκινο χρώμα, αλλά οι νοικοκυρές δεν το προτιμούν, καθώς δεν είναι αρκετά σταθερό.
Υπάρχουν, όμως, και μερικές εντελώς φυσικές, χρωστικές βαφές, που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Ο καταναλωτής, ωστόσο, πρέπει να προσέξει διότι οικολογικό από… «οικολογικό» έχει διαφορά.
Οι κωδικοί Ε , σύμφωνα με τον ελληνικό κώδικα τροφίμων και ποτών και την ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 94/36/ΕΚ αριθ. L237) αφορούν τις προσθετικές ουσίες στα τρόφιμα και οι κωδικοί από Ε100 μέχρι και Ε180 αφορούν χρωστικές ουσίες τροφίμων. Απόλυτα ασφαλείς θεωρούνται εκείνες, που παράγονται από Κουρκουμίνη (Ε100), ή κιτρινόριζα και από αυθεντική χοχινίλη (Ε120), αλλιώς καρμινικό οξύ, ή καρμίνα. Δεν πρέπει να συνδέεται αυτή η απόλυτα φυσική ουσία που προέρχεται από εκκρίσεις είδους εντόμου από τις Κανάριες Νήσους και το Μεξικό με τη συνθετική χοχινίλη Α (Ε124) (αζόχρωμα), η οποία δεν εμπίπτει σ’ αυτήν την κατηγορία.
Οι περισσότερες συμβατικές βαφές αυγών διαθέτουν ως κόκκινη χρωστική τη συνθετική χρωστική Ε122 (Αζορουμπίνη, Καρμοϊσίνη), που επίσης δεν εμπίπτει στην κατηγορία που προαναφέραμε. Μια εξαιρετικά καλή και απόλυτα φυσική βαφή παράγεται τέλος από χλωροφύλλες (Ε140) και χλωροφυλλίνες.
Οι βαφές από τους κωδικούς που προαναφέρθηκαν χρησιμοποιούνται με μόνο προσθετικό το σιμιγδάλι, το οποίο βοηθάει στην προσκόλληση της χρωστικής ουσίας στον φλοιό του αυγού.
Οι οικολογικές φυσικές βαφές δίνουν συνήθως χρώμα κόκκινο, πράσινο και κίτρινο, σύμφωνα με τις βάσεις των χρωμάτων τους, αλλά οι αποχρώσεις είναι πολλές, αφού τα αυγά δεν απορροφούν την ίδια ακριβώς ποσότητα βαφής.
Το κύριο πλεονέκτημα των εναλλακτικών φυσικών βαφών είναι ότι ακόμη κι εάν ραγίσει το κέλυφος των αυγών, οι βάσεις των χρωμάτων που χρησιμοποιούνται για τη βαφή τους είναι απόλυτα φυσικές και ασφαλείς για την υγεία των καταναλωτών.