Όταν σκεφτόμαστε τα προβλήματα ομορφιάς του χειμώνα, η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό είναι τα σκασμένα χείλη και το ξηρό δέρμα. Πρέπει, όμως, να δώσουμε λίγη προσοχή και στα λιπαρά μαλλιά το χειμώνα!

Ο συνδυασμός της κρύας θερμοκρασίας, του ξηρού αέρα και του εποχιακού στρες μπορεί να επιβαρύνει τα μαλλιά σας. Δείτε παρακάτω πώς, σύμφωνα με το Health Shots, μπορείτε να αποφύγετε τα λιπαρά μαλλιά το χειμώνα.

Πώς να αποφύγετε τα λιπαρά μαλλιά το χειμώνα

Τα λιπαρά μαλλιά μπορεί να είναι μια συνηθισμένη ανησυχία, αλλά με τη σωστή φροντίδα μπορείτε να τα διατηρήσετε φρέσκα και υγιή. Ακολουθούν μερικές συμβουλές, για να κρατήσετε τη λιπαρότητα στα μαλλιά μακριά.

1. Τακτικό και συχνό πλύσιμο

Λούσιμο μαλλιών

Το τακτικό λούσιμο των μαλλιών σας είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση της περίσσειας λιπαρότητας και την πρόληψη της συσσώρευσης, που οδηγεί στη λιπαρότητα. «Επιλέξτε ένα ήπιο σαμπουάν και conditioner χωρίς θειικά άλατα, για να διατηρήσετε μια υγιή ισορροπία χωρίς να στεγνώνετε υπερβολικά το τριχωτό της κεφαλής σας», συμβουλεύει η δερματολόγος Dr Apratim Goel.

2. Ξηρό σαμπουάν ως γρήγορη λύση

ξηρό σαμπουάν

Τις ημέρες που δεν μπορείτε να λούσετε τα μαλλιά σας σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ξηρό σαμπουάν. Είναι ένας βολικός τρόπος, για να απορροφήσετε την περίσσεια λιπαρότητας και να προσθέσετε όγκο, δίνοντας στα μαλλιά σας μια καθαρή εμφάνιση χωρίς να τα έχετε λούσει. Ωστόσο, αποφύγετε να το χρησιμοποιείτε τακτικά.

3. Επιλέξτε το σωστό σαμπουάν για την πιτυρίδα

Πιτυρίδα

«Αν η πιτυρίδα συμβάλλει στη λιπαρότητα, επιλέξτε ένα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας, που περιέχει συστατικά όπως η πυριθιόνη ψευδαργύρου ή η κετοκοναζόλη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πιτυρίδας και να ανακουφίσει τα προβλήματα του λιπαρού τριχωτού της κεφαλής», εξηγεί η Dr Goel.

4. Αποφύγετε την υπερβολική θερμότητα και τα προϊόντα styling

«Η υπερβολική θερμότητα από τα εργαλεία styling μπορεί να διεγείρει την παραγωγή λιπαρότητας. Ελαχιστοποιήστε τη χρήση καυτών εργαλείων και προϊόντων styling, για να μειώσετε τον κίνδυνο επιδείνωσης της λιπαρότητας», λέει η ειδικός. Αντιθέτως, επιλέξτε χτενίσματα που δεν απαιτούν υπερβολική εφαρμογή προϊόντων.

5. Αποτρέψτε τη συσσώρευση προϊόντων

Αποφύγετε τη συσσώρευση προϊόντων περιποίησης μαλλιών, καθώς η υπερβολική μπορεί να συμβάλει στη λιπαρότητα. Χρησιμοποιήστε σαμπουάν περιστασιακά, για να απομακρύνετε τα υπολείμματα από τα προϊόντα styling, τα conditioners και τις θεραπείες. Αυτό διασφαλίζει ότι οι θύλακες των τριχών σας παραμένουν μη φραγμένοι, αποτρέποντας την υπερβολική κατακράτηση λιπαρών ουσιών και προωθώντας ένα καθαρότερο, λιγότερο λιπαρό τριχωτό της κεφαλής.

6. Σπιτικές θεραπείες για λιπαρά μαλλιά

Γυναίκα περιποιείται τα μαλλιά της με μηλόξυδο

Εξετάστε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε φυσικές θεραπείες στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας. Για παράδειγμα, ένα ξέπλυμα με ξύδι, που γίνεται αραιώνοντας μηλόξυδο με νερό, μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του pH του τριχωτού της κεφαλής, μειώνοντας την περίσσεια λιπαρότητας. Επιπλέον, το έλαιο τεϊόδεντρου, γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, μπορεί να αραιωθεί και να εφαρμοστεί στο τριχωτό της κεφαλής για τη διαχείριση της λιπαρότητας.

Να θυμάστε ότι οι ατομικές αντιδράσεις στις πρακτικές περιποίησης των μαλλιών μπορεί να διαφέρουν και μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείτε, για να βρείτε τη ρουτίνα που σας ταιριάζει καλύτερα.