Τα τελευταία χρόνια θα έχεις παρατηρήσει ότι έξω από τα περισσότερα κουρεία -ιδίως τα καινούργια που ανοίγουν- υπάρχει ένα κλασικό σύμβολο, το λεγόμενο barber’s pole που έχει τρία χρώματα, άσπρο – κόκκινο – μπλε.

Πρόκειται για μια στήλη με κατακόρυφες ρίγες οι οποίες περιστρέφονται. Τι συμβολίζει, όμως, και γιατί το βάζουν έξω από τα κουρεία;

Είναι μία παράδοση που έχει τις ρίζες της στον Μεσαίωνα και είχε απολύτως πρακτικό χαρακτήρα. Ήταν τότε που οι κουρείς πραγματοποιούσαν και χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά και οδοντιατρικές υπηρεσίες, όπως αφαίρεση δοντιών. Μπορούσαν να αφαιρούν, επίσης, τις ψείρες από τα κεφάλια των ανθρώπων ή να περιποιούνται και να ξυρίζουν γενειάδες και να κόβουν μαλλιά, αλλά και να κάνουν μικρές χειρουργικές επεμβάσεις και αφαιμάξεις.

Οι κόκκινες ρίγες αντιπροσωπεύουν, λοιπόν, το αίμα, το λευκό τον επίδεσμο, ενώ το μπλε θεωρείται ότι προστέθηκε αργότερα και αντιπροσωπεύει τις φλέβες.

Βέβαια, σήμερα, δεν είναι αυτός ο ρόλος του και το περίφημο Barber Pole είναι ένα σύμβολο που αναγνωρίζεται παγκοσμίως και συνδέεται με τα κουρεία, χωρίς να υποδηλώνει πλέον αυτές τις «ιατρικές» υπηρεσίες.