Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας αλλά κάποιοι νομίζουν ότι μάλλον έχει μπει και στην… άλλη ζωή.

Μια γυναίκα ονόματι Christi Angel αποφάσισε να χρησιμοποιήσει, λοιπόν, την τεχνητή νοημοσύνη για να μιλήσει με τον νεκρό φίλο της, τον πρώτο της έρωτα, Cameroun Scruggs, ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή από το 2020.

Καθώς οι δύο τους ζούσαν σε διαφορετικά μέρη, επικοινωνούσαν κυρίως μέσω μηνυμάτων και email ενώ ακόμη και στην κηδεία του παρευρέθηκε μέσω βιντεοκλήσης λόγω των περιορισμών εξαιτίας του Covid-19.

Κάπως έτσι της γεννήθηκε η ιδέα εφόσον μιλούσαν πάντα online, να μιλήσουν και αυτή τη φορά μέσω του λογισμικού «grieftech» το οποίο έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει σε κάποιον να «συνομιλήσει» με κάποιο δικό του πρόσωπο που έχει «φύγει» από την ζωή.

«Ενθουσιάστηκα. Θα έδινα τα πάντα για να μιλήσω με τον Καμερούν. Ήθελα να τον ρωτήσω: “Είσαι καλά; Τα κατάφερες στην άλλη πλευρά;”», τόνισε αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα φανταζόταν. Όπως αποκάλυψε η ίδια η εφαρμογή άρχισε να της μιλάει για στοιχειωμένα δωμάτια και στη συνέχεια όταν η Κρίστι ρώτησε αν ο νεκρός φίλος της είχε «ακολουθήσει το φως», το chatbot της απάντησε «όχι» και πως ήταν στην κόλαση.

Η Christi ταράχτηκε και δήλωσε μετά το συμβάν: «Νόμιζα ότι θα ήταν μια καλή εμπειρία, αλλά για μένα ήταν πολύ ανατριχιαστικό».