Σε δύο άξονες θα κινηθεί το 2015 η στρατηγική της κυβέρνησης στον κλάδο του τουρισμού καθώς μετά την επιτυχημένη πορεία των αφίξεων στη χώρα μας και την άνοδο των επισκεπτών, έχει φτάσει η ώρα για να υπάρξουν νέες επενδύσεις στη «βαριά βιομηχανία» μας, ώστε αυτές να οδηγήσουν και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Το στίγμα των επόμενων κινήσεων έδωσε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Η κ. Κεφαλογιάννη υπενθύμισε πως το 2014 έσπασε κάθε ρεκόρ αφίξεων και αποκάλυψε ότι με βάση τις νέες εκτιμήσεις οι αφίξεις κινούνται κοντά στα 23 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 15% συγκριτικά με πέρυσι. Η ίδια πρόσθεσε πως οι προκρατήσεις δείχνουν αύξηση 6% έως 9% στις αφίξεις για το 2015.
Αναφερόμενη στο θέμα των επενδύσεων στον τουρισμό η Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε η χώρα μας να επικεντρώσει την προσπάθειά της στην προσέλκυση επενδύσεων για την ανάπτυξη τουριστικών μονάδων υψηλής ποιότητας, όπως τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υπουργός, οι βασικοί στόχοι είναι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, η αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης, η αειφόρος ανάπτυξη, η ανάδειξη νέων προορισμών, η προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, η τόνωση της απασχόλησης, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η διάχυση του τουριστικού πλεονάσματος στις τοπικές κοινωνίες.
Η ίδια έκανε λόγο για «μεταρρυθμιστική επανάσταση» σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία για την επιχειρηματικότητα στον τουρισμό και προέβλεψε πως τα οφέλη των αλλαγών θα γίνουν αισθητά τα προσεχή χρόνια.
Τόνισε δε πως με τη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2013 και το 2014 έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες για νέες επενδύσεις στον τουρισμό και πρόσθεσε πως το υπουργείο είναι έτοιμο να παραδώσει και τις προδιαγραφές για τους ξενώνες νεότητας.
Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης λέγοντας πως δεν αποκλείεται να αποτελέσει τη θετική έκπληξη του τουρισμού και πρόσθεσε ότι το υπουργείο της βλέπει θετικά την παράταση του μέτρου για έκδοση βίζας σε Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται για τουρισμό την Ελλάδα αν και όπως επεσήμανε το θέμα χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών, λόγω και των περιορισμών της συνθήκες Σένγκεν.
Όπως φαίνεται το 2015 θα είναι χρονιά που ο τουρισμός θα βάλει “φουλ” τις μηχανές σε όλα τα επίπεδα και αυτό αποτυπώνεται και στη στρατηγική συμμαχία του υπουργείου Τουρισμού με την ΔΕΘ – Helexpo ΑΕ.
Στόχος είναι το «ξεκλείδωμα» νέων αγορών αλλά και η ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης με έμφαση στον επαγγελματικό και συνεδριακό τουρισμό.
Η συνεργασία του υπουργείου με την Helexpo αφορά στην από κοινού συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό. Με βάση το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών το υπουργείο Τουρισμού θα μπορεί να αξιοποιήσει την εκθεσιακή τεχνογνωσία της ΔΕΘ – Helexpo, ενώ η εταιρία θα μπορέσει μέσω της διεθνούς δικτύωσης του υπουργείου να προβάλει τη Θεσσαλονίκη ως εκθεσιακό – συνεδριακό προορισμο.
«Πρόκειται για ένα μοντέλο συνεργασίας που μόνο οφέλη θα προσπορίσει στον ελληνικό τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά η κα Κεφαλογιάννη.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, δήλωσε: «Σκοπός μας είναι η κατάταξη της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στους δημοφιλείς προορισμούς για city breaks και επαγγελματικό, εκθεσιακό και συνεδριακό τουρισμό».