Και μόνο που ακούς «Πύλες της Κολάσεως» νιώθεις μια ανατριχίλα από φόβο, πόσο μάλλον να τις δεις και από κοντά. Αρκεί να ταξιδέψεις μέχρι το Τουρκμενιστάν για να δεις από κοντά το ανατριχιαστικό θέαμα.

Ήταν το 1971, όταν στην περιοχή Derweze στην έρημο Καρακούμ, γεωλόγοι που πραγματοποιούσαν γεωτρήσεις, αποκάλυψαν τυχαία μια υπόγεια σπηλιά γεμάτη με φυσικό αέριο. Το έδαφος κάτω από την εξέδρα γεώτρησης πετρελαίου κατέρρευσε, αφήνοντας μια μεγάλη τρύπα με διάμετρο περίπου 70 μέτρα.

Τουρκμενιστάν

Για να αποφευχθούν οι διαρροές δηλητηριώδους αερίου, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να βάλουν φωτιά στο αέριο, ώσπου αυτό να «εξατμιστεί». Μάλιστα, οι γεωλόγοι θεώρησαν ότι η φωτιά θα σβήσει σε λίγες μέρες, αλλά, αν και έχουν περάσει 53 χρόνια από τότε, αυτή συνεχίζει να καίει μέχρι και σήμερα, αν και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όχι με την ίδια ένταση των περασμένων χρόνων.

Τουρκμενιστάν

Το θέαμα από τις φλόγες είναι απόκοσμο, με τους ντόπιους να ονομάζουν την τρύπα «πόρτα προς την κόλαση». Το φαινόμενο, που ονομάζεται επίσης «Πύλες της Κολάσεως» και «Λάμψη του Καρακούμ», προκαλείται από φλόγες που τροφοδοτούνται με μεθάνιο και διαφεύγουν από δεκάδες ανοίγματα κατά μήκος του δαπέδου και των τοιχωμάτων του κρατήρα.

Τουρκμενιστάν

Αν βρεθείτε γύρω από το χείλος, θα αισθανθείτε έντονη θερμότητα που πηγάζει από την τρύπα και αν θέλετε να κάνετε συνειρμούς, κάπως έτσι θα είναι και η ατμόσφαιρα στα «καζάνια της κόλασης» που μας έλεγαν οι γιαγιάδες μας, προτρέποντάς μας να είμαστε καλοί άνθρωποι.

Τουρκμενιστάν

Το θέαμα είναι ιδιαίτερα ανατριχιαστικό και απόκοσμο τη νύχτα, με πύρινες γλώσσες να καίνε κάτω από τον έναστρο ουρανό του Τουρκμενιστάν. Πλαισιωμένες από αμμόλοφους και βραχώδεις προεξοχές σε ένα απομακρυσμένο τμήμα της ερήμου Καρακούμ, οι «Πύλες της Κολάσεως» αποτελούν την κορυφαία ατραξιόν της χώρας.

Τουρκμενιστάν

Ωστόσο, οι «Πύλες» -για την ακρίβεια, ο κρατήρας – μπορεί να μην υπάρχουν για πολύ ακόμα, τουλάχιστον όχι στην πύρινη μορφή τους, αφού σε αρκετές περιπτώσεις, η κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν έχει αναφέρει την πιθανότητα να σφραγίσει με κάποιο τρόπο τον κρατήρα.

Τουρκμενιστάν

Εξάλλου, όπως αναφέραμε και παραπάνω, αρκετοί επισκέπτες υποστηρίζουν πως οι φλόγες χρόνο με τον χρόνο είναι μικρότερες σε σχέση με παλαιότερα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι «Πύλες της Κολάσεως» στο Τουρκμενιστάν δεν παύουν να αποτελούν ένα απόκοσμο θέαμα που αξίζει να επισκεφτεί κανείς… τώρα που προλαβαίνει!