Η Microsoft αναμένεται να βρεθεί σε «πόλεμο» με την Google, αφού έκανε επένδυση «μαμούθ» -υπολογίζεται περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια- στην OpenAI, εταιρεία που δημιουργήθηκε από την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.
Όπως αναφέρει το cnbc.com, η συγκεκριμένη εφαρμογή, μεταξύ άλλων προσφέρει chatbots τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αντιγράφουν τον χαρακτήρα και το ύφος ιστορικών προσωπικοτήτων, με αποτέλεσμα ένας χρήστης να μπορεί να κάνει διάλογο.
Επίσης, παράγει αυτόματα κείμενο με βάση γραπτές εντολές – ερωτήσεις, με έναν τρόπο πολύ πιο προηγμένο και δημιουργικό από όλα τα προηγούμενα chatbots της Silicon Valley. Το λογισμικό έκανε το ντεμπούτο στα τέλη Νοεμβρίου και γρήγορα έγινε viral στο Διαδίκτυο, καθώς στελέχη εταιρειών τεχνολογίας και επενδυτές έγραψαν για αυτό στο Twitter, παραλληλίζοντας την επανάσταση που φέρνει με τα αποκαλυπτήρια του πρώτου iPhone της Apple το 2007.
Με αυτό τον τρόπο, αναμένεται να δημιουργεί ένα πρόγραμμα αναζήτησης πολύ πιο γρήγορο από αυτό της Google, αφού όχι μόνο θα μπορεί να προσφέρει περισσότερα αποτελέσματα, αλλά και πιο εξατομικευμένα, με βάση τις προτιμήσεις ή αναζητήσεις του χρήστη.
Οι επικρίσεις για το ChatGPT
Εντούτοις, το ChatGPT έχει δεχτεί σοβαρές επικρίσεις, σε βαθμό που απαγορεύτηκε σε όλα στα σχολεία της Νέας Υόρκης.
Συγκεκριμένα, για να παράγει τα αποτελέσματα, πέρα από ότι χρειάζεται συγκεκριμένες οδηγίες, τα στοιχεία που εξάγει ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του χρήστη και όχι της πραγματικότητας.
Παραδείγματος χάριν, ένας χρήστης με την Α ιδεολογία, μπορεί να βρει αποτελέσματα που σχετίζονται με τα πολιτικά του πιστεύω, θεωρώντας λανθασμένα ότι η κοινωνία ασχολείται -αρνητικά ή θετικά- με τις πολιτικές πεποιθήσεις που ο ίδιος θεωρεί σωστός.
Κι αν αυτό, δεν αποτελεί πρόβλημα για κάποιους, τα πράγματα περιπλέκονται όταν αφορούν γενικές γνώσεις, ιστορικά γεγονότα κτλ.