Η Βρετανία θα μπορούσε να γλιτώσει δισεκατομμύρια λίρες εάν μετακινούσε την παροχή στην πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες στο διαδίκτυο και ελαχιστοποιούσε την γραφειοκρατία, σύμφωνα με έρευνα που έκανε η επιχειρηματίας του διαδικτύου Μάρθα Λέην Φοξ έπειτα από κυβερνητική εντολή.
Η μετακίνηση της παραλαβής των συμβολαίων των μισών κυβερνητικών δοσοληψιών στο ίντερνετ, θα εξοικονομούσε 2,2 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο, είπε η Λέην Φοξ, η οποία είναι συνιδρυτής του ιστοτόπου www.lastminute.com, που παρέχει ταξιδιωτικές υπηρεσίες.
Τον προηγούμενο Ιούνιο, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον είχε αναθέσει στην Λέην Φοξ, με την ιδιότητα του «ψηφιακού πρωταθλητή του Ηνωμένου Βασιλείου», το καθήκον να φέρει στο διαδίκτυο τους περίπου 10 εκ. Βρετανούς που ποτέ δεν το χρησιμοποίησαν.
«Η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευθεί τις πιο ανοιχτές, ευκίνητες και φθηνότερες ψηφιακές τεχνολογίες για να φέρει απλούστερες και πιο αποτελεσματικές ψηφιακές υπηρεσίες στους χρήστες, ειδικά σε μειονεκτικές ομάδες, που είναι και οι πιο συχνοί χρήστες των κυβερνητικών υπηρεσιών», είπε η Λέην Φοξ.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο να παρέχει όσο περισσότερες υπηρεσίες μπορεί, διαδικτυακά μέσω του ιστότοπου Directgov, αλλά αναγνώρισε ότι ορισμένοι άνθρωποι πάντοτε θα χρειάζονται συμβατική πρόσβαση μέσω τηλεφώνου, ταχυδρομείου και προσωπικά.
Οι πρώτοι υποψήφιοι για την ώθηση της διαδικτυακής συμμετοχής συμπεριλαμβάνουν επιχειρηματικές καταγραφές σε εταιρείες και εγγραφές σε πανεπιστήμια.
Περίπου το 80% των αιτήσεων στα πανεπιστήμια γίνεται ήδη μέσω διαδικτύου και όπως είπε ο εκπρόσωπος, εάν το ίδιο γίνει και με το υπόλοιπο 20%, θα δημιουργούσε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.
Μακροπρόθεσμα, η κυβέρνηση ευελπιστεί να εξοικονομήσει χρήματα βάζοντας στο διαδίκτυο, πληρωμές που τώρα στηρίζονται σε έγγραφα.
«Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην κάνουμε ποιοτικές διαδικτυακές υπηρεσίες ως τη προεπιλεγμένη λύση για την παροχή υπηρεσιών σε ανθρώπους που χρειάζονται κυβερνητικές υπηρεσίες», δήλωσε ο υπουργός επικρατείας Φράνσις Μοντ.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε τις ομάδες που είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ. Αναγνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε κανένα να υστερεί. Κάθε κυβερνητική υπηρεσία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους, είτε είναι στο διαδίκτυο, είτε όχι», είπε ο Μοντ.