Ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο με τίτλο «Industrial Technologies 2014- Smart Growth through Research and Innovation» (Βιομηχανικές Τεχνολογίες 2014- Ευφυής Ανάπτυξη μέσω Έρευνας και Καινοτομίας) πραγματοποιείται στην Αθήνα, στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής, από σήμερα, Τετάρτη έως τις 11 Απριλίου.
Το φετινό τρίτο συνέδριο (γίνεται κάθε δύο χρόνια) διεξάγεται στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και της γενικής διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχα συνέδρια στις Βρυξέλλες το 2010 και στο Άαρχους της Δανίας το 2012.
Κύριος άξονας του συνεδρίου της Αθήνας είναι η παρουσίαση των προοπτικών που παρουσιάζει η ανάπτυξη της νανοεπιστήμης, της νανοτεχνολογίας, των νέων υλικών, της βιοτεχνολογίας και των νέων τεχνολογιών παραγωγής, με στόχο αφενός την προώθηση της έρευνας για καινοτόμα προϊόντα και αφετέρου την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επιστημόνων και του βιομηχανικού κόσμου.
Στο συνέδριο συμμετέχουν πάνω από 800 στελέχη ερευνητικών ιδρυμάτων και βιομηχανιών, πολιτικοί, εμπορικοί ακόλουθοι, καθηγητές πανεπιστημίων, επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές των σχετικών επιστημών από περίπου 50 χώρες.
Τον συντονισμό του συνεδρίου, που χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, έχει αναλάβει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Γαλιώτης, ερευνητής του Ινστιτούτου ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και εθνικός εκπρόσωπος στον τομέα νανοτεχνολογίας, υλικών και διεργασιών παραγωγής.
Παράλληλα με το συνέδριο, διοργανώνονται και δύο επιχειρηματικές εκθέσεις, μια ελληνική, η GreekShowcase, που προβάλλει την έρευνα και την καινοτομία από ελληνικές εταιρείες και μια διεθνής, η IndustryTech, στην οποία παρουσιάζονται καινοτόμα προϊόντα από διεθνείς ερευνητικές κοινοπραξίες και ξένες επιχειρήσεις. Ακόμη, οι επισκέπτες μπορούν να δουν και να αγγίξουν καινοτομικά βιομηχανικά προϊόντα σε έναν ξεχωριστό χώρο (FutureFlash) εντός της έκθεσης IndustryTech, όπου αναδεικνύεται η τεχνολογία του μέλλοντος, όπως ρομπότ, «έξυπνοι» αισθητήρες και εκτυπωμένα τρισδιάστατα αντικείμενα.
Εξάλλου, στο πλαίσιο του συνεδρίου, το Δίκτυο Πράξη έχει καλέσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στους τομείς της νανοτεχνολογίας, των προηγμένων υλικών και των βιομηχανικών διεργασιών, να συμμετάσχουν σε ειδική εκδήλωση Τεχνολογικών-Επιχειρηματικών Συναντήσεων, που διοργανώνει στις 11 Απριλίου στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.
Η εκδήλωση θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν νέες τεχνολογίες και προϊόντα, να προωθήσουν τη δική τους τεχνογνωσία και τεχνολογία, καθώς επίσης να έρθουν σε επαφή με εξειδικευμένους εταίρους για τεχνολογικές και επιχειρηματικές συνεργασίες. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να δικτυωθούν και να αναζητήσουν συνεργάτες για συμμετοχή σε ερευνητικές κοινοπραξίες στον «Ορίζοντα 2020», το νέο Πρόγραμμα-Πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν, με απαραίτητη την ηλεκτρονική εγγραφή μέχρι τις 9 Απριλίου στο επίσημο site της διοργάνωσης.