Στην περίπτωση που αναρωτιέται κάποιος πώς θα φαινόταν το πρωινό του αν το είχε ζωγραφίσει ο Καραβάτζο, τώρα υπάρχει ένα app για να λυθεί η απορία του.
Η συνεχώς εξελισσόμενη εφαρμογή Arts & Cultures διαθέτει πλέον έναν καινούργιο εργαλείο – φίλτρο, στην ουσία- που επιτρέπει στον χρήστη να αναδημιουργήσει το περιβάλλον του στο ύφος ενός σπουδαίου έργου τέχνης: μπορεί πλέον να «επιστρώσει» τη θέα από το μπαλκόνι του -ενόσω ο ίδιος είναι σε εκούσια καραντίνα– με την «Έναστρη Νύχτα» του Βαν Γκογκ. Ή, να βγάλει μία selfie στο ύφος της πασίγνωστης αυτοπροσωπογραφίας της Φρίντα Κάλο.
Το καινούριο εργαλείο ονομάζεται «Art Transfer» και αντλεί από τις συλλογές έργων τέχνης του J. Paul Getty Trust: πίνακες ζωγραφικής, έργα διακοσμητικής τέχνης, αρχαιότητες και σχέδια.
Το διάστημα της καραντίνας λόγω της πανδημίας, η ενασχόληση με την τέχνη αναδείχθηκε σε πρώτης τάξεως χόμπι σε όλον τον κόσμο.
Πρόσφατη πρόσκληση που απηύθυνε το Getty για αναδημιουργία κλασικών και σύγχρονων έργων ζωγραφικής, χρησιμοποιώντας αντικείμενα που βρίσκονταν στο σπίτι του καθενός, είχε ενθουσιώδη ανταπόκριση (και «αναδημιουργίες» που έβγαζαν πηγαίο γέλιο). «Η τέχνη είναι ένας σπουδαίος ενοποιητικός παράγοντας, μια υπενθύμιση ότι είμαστε όλοι μαζί μέσα σ’ αυτό» τόνισε, μιλώντας στο Hyperallergic, η Lisa Lapin, αντιπρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας του Getty.
«Όταν η Google έφερε προς συζήτηση την ιδέα του ”Art Transfer”, ενθουσιαστήκαμε με τη σκέψη να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης της Google για να δώσουμε στον κόσμο περισσότερα εργαλεία να παίξει. Μπορούν να διασκεδάσουν εξερευνώντας έργα από τις συλλογές του Getty, μαθαίνοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις και ύφη των μεγάλων καλλιτεχνών και μετά να γίνουν πρακτικοί, εφαρμόζοντας αυτές τις προσεγγίσεις στις προσωπικές δημιουργίες τους» σημείωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται η Google και το Getty. Το 2011, το Getty υλοποίησε πρότζεκτ με την Goggles, την εφαρμογή για έξυπνο κινητό της Google, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όσους περιηγούνται το μουσείο να έχουν ταυτόχρονη πρόσβαση σε διαδικτυακές πηγές.