Ένα θέμα που βλέπουμε συχνά σε ταινίες με ρομπότ είναι οι σχέσεις που μπορεί να αναπτύξουν με τους ανθρώπους. Το θεωρητικό θέμα της σχέσης ανθρώπου και ρομπότ κίνησε το ενδιαφέρον γερμανών ερευνητών από το πανεπιστήμιο Ντούιζμπουργκ – Έσεν, οι οποίοι πραγματοποίησαν μια σχετική μελέτη.
Στόχος να συγκρίνουν τις αντιδράσεις των ανθρώπων απέναντι σε ρομπότ και άλλους ανθρώπους. Χρησιμοποιώντας μαγνητική λειτουργική τομογραφία (fMRI), παρατήρησαν τις αντιδράσεις μιας ομάδας 14 εθελοντών που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν βίντεο, στα οποία τόσο άνθρωποι, όσο και ρομπότ υφίσταντο είτε τρυφερή, είτε βίαιη μεταχείριση.
Από τη σύγκριση των νευρωνικών αντιδράσεων προέκυψε ότι στην περίπτωση της τρυφερής συμπεριφοράς, οι άνθρωποι είχαν παρόμοιες αντιδράσεις είτε επρόκειτο για άνθρωπο, είτε για ρομπότ.
Από την άλλη, στην περίπτωση της βίαιης συμπεριφοράς, οι άνθρωποι έδειχναν μεγαλύτερη λύπη και γενικά αντίδραση για τους ανθρώπους παρά για τα ρομπότ, αλλά και πάλι λυπόνταν για τα τελευταία, αν και σε συγκριτικά μικρότερο βαθμό.
Η έρευνα εντάσσεται στην προσπάθεια να διερευνηθεί καλύτερα όλη η γκάμα των πιθανών αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ, με δεδομένο ότι τα τελευταία στο μέλλον θα έχουν πιο έντονη παρουσία στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων ως κάθε είδους «σύντροφοι».