Οι πρώτες δοκιμαστικές εκδόσεις του νέου λειτουργικού συστήματος Mac OS X 10.9 δείχνουν πως μάλλον η Apple σκοπεύει να ενσωματώσει σε αυτό τόσο το Siri όσο και τους Apple Maps.

Αξιόπιστες πηγές του 9to5mac αναφέρουν πως η ενσωμάτωση του Siri, του προγράμματος φωνητικών εντολών της εταιρείας, θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε και στα νεότερα μοντέλα iPad με iOS 6.

Προς το παρόν όμως δεν είναι 100% σίγουρο πως η εφαρμογή θα ενσωματωθεί, αφού ακόμα βρίσκεται στα πρώτα στάδια των δοκιμών, ενώ όπως είναι γνωστό κάθε έκδοση του Siri, για iPhone, iPad και iPod Touch είναι ειδικά προσαρμοσμένη για τις αντίστοιχες συσκευές.

Η Apple πάντως έχει ήδη ενσωματώσει τη δυνατότητα φωνητικής υπαγόρευσης στο λειτουργικό Mountain Lion, γνωστή ως «Dictation», και δεν αποκλείεται να θέλει μέσω του Siri να επεκτείνει τις δυνατότητες της.

Πέρα από το Siri, η Apple φαίνεται πως σχεδιάζει ακόμα την ενσωμάτωση των Apple Maps στο νέο της λειτουργικό. Όπως συμβαίνει και στην έκδοση για συσκευές iOS, η έκδοση για Max OS X θα επιτρέπει στους προγραμματιστές να ενσωματώνουν τους χάρτες στις εφαρμογές τους.

Όπως και με το Siri όμως, οι Apple Maps βρίσκονται ακόμα στα αρχικά στάδια των δοκιμών, με την ενσωμάτωση τους να μην είναι σίγουρη.

Είναι πολύ πιθανό πάντως η εταιρεία να βρει τρόπο να προσφέρει τις υπηρεσίες αυτές και στους κατόχους Mac, μην ξεχνάμε άλλωστε πως ήδη αρκετά σημαντικά χαρακτηριστικά του iOS έχουν ήδη «μεταφερθεί» στο OS X, όπως οι ειδοποιήσεις, τα iMessages και ο συγχρονισμός μέσω iCloud.

Εάν η Apple ακολουθήσει το ίδιο χρονοδιάγραμμα στην κυκλοφορία του OS X 10.9, είναι πολύ πιθανό να αποκαλύψει το λειτουργικό μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, με την κυκλοφορία του να ακολουθεί στα μέσα του 2013.