Οι φρουροί σε μια φυλακή της Νότιας Κορέας σύντομα θα αποκτήσουν νέους συναδέλφους, ύψους μόλις 1,5 μέτρων! Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο πρόγραμμα στρατολόγησης νάνων, αλλά για ρομποτικούς φρουρούς!
Τα ρομπότ έχοντας κατακτήσει, το διάστημα, τη θάλασσα, τη διασκέδαση και τις ιατρικές αίθουσες, ήρθε ο καιρός να «καταλάβουν» και τις φυλακές. Έτσι, σε μία φυλακή στην πόλη Pohang, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Σεούλ, από το Μάρτιο του επόμενου έτους, στους διαδρόμους θα περιδιαβαίνουν ρομποτικοί φρουροί.
Το πρόγραμμα πρόκειται να λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα μήνα, ενώ αν αποδειχθεί επιτυχές, ο αριθμός των ρομποτικών φρουρών πρόκειται να αυξηθεί.
Μια ομάδα επιστημόνων σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, ανέπτυξε τα ρομπότ, ξοδεύοντας το ποσό των 850.000 δολαρίων, θεωρώντας ότι σε περίπτωση που είναι επιτυχημένα, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα μπορέσουν να επικεντρωθούν περισσότερο στην αποκατάσταση και επανένταξη των παραβατών.
Τα ρομπότ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα περιπολούν τη φυλακή για ύποπτη συμπεριφορά από τους κρατουμένους. Ενσωματωμένοι αισθητήρες θα καθιστούν τα ρομπότ ικανά να μελετήσουν τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στα κελιά και να ενημερώνουν τον αξιωματικό υπηρεσίας.
Μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal σχετικά με τους ρομποτικούς φύλακες, ο επικεφαλής του προγράμματος καθηγητής Lee Baik-chul του πανεπιστημίου Kyonggi δήλωσε, «σε αντίθεση με το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που παρακολουθεί απλώς τα κελιά μέσα από οθόνες, το ρομπότ είναι προγραμματισμένο να εξετάζει τις διάφορες δραστηριότητες των φυλακισμένων και τον εντοπισμό μη φυσιολογικής συμπεριφοράς».
Ο καθηγητής, ανέφερε επίσης ότι και οι ίδιοι οι υπάλληλοι δήλωσαν ικανοποιημένοι με την εισαγωγή των ρομπότ, μιας και θα μειώσει τις ανάγκες της σε προσωπικό στις νυχτερινές βάρδιες. Οι κρατούμενοι, από την άλλη πλευρά, ήταν πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά την ιδέα και ζήτησαν διαβεβαιώσεις για τον ρόλο τους.
Στην Κορέα, απ’ ότι φαίνεται αγαπούν ιδιαιτέρως τα ανθρωποειδή και αναζητούν τρόπους να τα εισάγουν στην καθημερινότητα, μιας και πέρυσι ξεκίνησαν τις δοκιμές για ρομπότ-δασκάλους, οι οποίοι θα διδάσκουν κανονικά μέσα σε αίθουσες. Τα ολοστρόγγυλα ρομπότ, τα οποία κοστίζουν περισσότερο από 1,3 εκατομμύρια σχεδιάστηκαν για τη διδασκαλία Αγγλικών σε μαθητές.
Πηγή: proho.gr