Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης (Βέλγιο) και το Charité του Βερολίνου, ανέλυσαν 150 εικόνες μαγνητικής τομογραφίας, που έγιναν σε μια διάρκεια μεγαλύτερη των 14 ετών, 150 περίπου αγοριών, τα οποία παίζουν video games για μεγάλο χρονικό διάστημα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τακτικοί παίκτες παρουσιάζουν υψηλή ποσότητα «φαιάς ουσίας» σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου τους. «Αυτές οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι το κοιλιακό ραβδωτό σώμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε περιπτώσεις υπερβολικής έκθεσης σε παιχνίδια βίντεο και συμβάλει στον προσδιορισμό της συμπεριφοράς εθισμού», υποστηρίζει η έκθεση των μελετητών.
Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί πολλές φορές από επιστήμονες και ερευνητές που προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα εάν πρόκειται για εθισμό ή συνήθη χρήση των videgames. Τώρα Γερμανοί ερευνητές έχουν παρατηρήσει την επανάληψη εγκεφαλικής δραστηριότητας, όμως ακόμα αδυνατούν να καταλάβουν αν αυτή η διαφορά στη δομή του εγκεφάλου είναι η αποτέλεσμα του παρατεταμένου παιξίματος ή αν η αλλαγή οφείλεται στις συνήθειες που χαρακτηρίζει τους τακτικούς παίκτες».
Το τμήμα του Νευρολογίας του Imperial College του Λονδίνου, επιβεβαιώνει την σημαντικότητα των δοκιμών αυτών, μιας και οι μελέτες αυτές είναι επίσης σχετικές και με άλλες περιοχές του εγκεφάλου ή άλλες μορφές εθισμού. Δίνοντας τεχνικές πληροφορίες για την ανάλυση των μακροπρόθεσμων θεραπευτικών επιλογών πρόσθεσε επίσης ότι: «το επόμενο βήμα θα είναι να καταλάβουμε εάν οι διαφορές των ποσοτήτων φαιάς ουσίας αποτελεί την αιτία ή την συνέπεια της “κατάχρησης”».
Ωστόσο υπογραμμίστηκε ότι για να καταφέρουν να έχουν μία σαφή εικόνα θα πρέπει να μελετηθεί η εγκεφαλική δραστηριότητα πιο στενά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πηγή: proho.gr