Το επόμενο χρονικό διάστημα θα προωθηθούν στοχευμένες ενέργειες του Δήμου Γρεβενών για τη δημιουργία του Αστρονομικού Πάρκου του Όρλιακα και του Κέντρου Παλαιοντολογίας στη Μηλιά, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Με τη συνεργασία αυτή θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο θέμα της παραχώρησης των χώρων για τη δημιουργία των δύο παραπάνω έργων.

«Το πρόβλημα για το Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα ήταν ότι ο χώρος που επιλέχτηκε για να κατασκευαστεί είναι δασική έκταση (όχι δασοσκεπής) και ανήκει στο δήμο Γρεβενών και στο δημόσιο. Η μόνη περίπτωση παραχώρησης τέτοιων εκτάσεων είναι η χρήση τους για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Στο πλαίσιο αυτό μετά από σύσκεψη που είχαμε με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μυλόπουλο, συμφωνήσαμε το επόμενο χρονικό διάστημα το ΑΠΘ να διατυπώσει πρόταση προς τη Διεύθυνση Δασών του Δημοσίου για την παραχώρηση του χώρου» διευκρίνισε ο δήμαρχος Γρεβενών, Δημοσθένης Κουπτσίδης.

Κατόπιν τούτου, δεν αναμένονται χρονοβόρες διαδικασίες και αν όλα πάνε καλά, σε δύο μήνες θα υπάρξουν οι απαραίτητες παραχωρήσεις ώστε να κατατεθεί αίτηση για χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ.
«Οι μελέτες έχουν προχωρήσει και εφόσον γίνουν οι παραπάνω ενέργειες μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ ο χρόνος κατασκευής του έργου υπολογίζεται σε 18 μήνες», προσθέτει ο δήμαρχος.

Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για το Κέντρο Παλαιοντολογίας στη Μηλιά, όπου βρέθηκαν οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες του κόσμου, που βραβεύτηκαν με το βραβείο Γκίνες τον Αύγουστο του 2009. Το Κέντρο θα χρησιμοποιείται ως εργαστηριακό «κομμάτι» του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ για παλαιοντολογικά θέματα.