Το 1987 ήταν 24 ετών και παρ’ ότι δεν είχε επιλεγεί στην 12άδα της Εθνικής ομάδας της χώρας του (έπαιζε στην ΤΣΣΚΑ) βρισκόταν στην Αθήνα για να παρακολουθήσει από κοντά το Eurobasket και να συμπαρασταθεί στον πατέρα του Αλεξάντερ, που βρισκόταν στην τεχνική ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο λόγος για τον Βλαντίμιρ Γκομέλσκι, που από το 1989 εργάζεται ως τηλεσχολιαστής στην ρωσική τηλεόραση, ενώ σχετικά πρόσφατα (πριν τα playoffs της Euroleague) άσκησε και δριμεία κριτική στον Δημήτρη Ιτούδη.
Με αφορμή τις αρχικές δηλώσεις του Σαρούνας Μαρτσουλιόνις περί δωροδοκίας και εν συνεχεία περί περίεργου κοουτσαρίσματος του συγχωρεμένου πατέρα του στον τελικό της 14ης Ιούνη (όταν η Ελλάδα νίκησε με 103-101 τους Σοβιετικούς και σόκαρε το παγκόσμιο μπάσκετ, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο), το gazzetta.gr επικοινώνησε μαζί του και του ζήτησε το σχόλιο του.
«Το πρώτο πράγμα που μου αναρωτήθηκα, όταν διάβασα αυτές τις δηλώσεις ήταν “βρε Σαρούνας, γιατί τώρα; Έπρεπε να περάσουν κοντά 40 χρόνια για να εφεύρεις μία τέτοια ιστορία;” Αν τον είχα μπροστά μου, αυτό θα του έλεγα και αν τον συναντήσω ή μιλήσω μαζί του αυτό θα του πω! Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας παίκτης αυτού του βεληνεκούς με μία τόσο σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ, μπήκε στην διαδικασία να αμαυρώσει την πιο περήφανη στιγμή του ελληνικού μπάσκετ, ειδικότερα από την στιγμή που ήταν ένα ματς που κρίθηκε στις λεπτομέρειες! Μου κάνει επίσης εντύπωση γιατί ο Μαρτσουλιόνις διάλεξε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και ο πατέρας μου δεν είναι στην ζωή για να υπερασπιστεί τον εαυτό του αλλά και που η Σοβιετική Ένωση ως κράτος δεν υφίσταται; Το πιο ελαφρύ που μπορώ πω για αυτόν είναι ότι ξεπέρασε τα όρια της υπερβολής!», μας είπε αρχικά ο 68χρονος παλαίμαχος Ρώσος μπασκετμπολίστας και συνέχισε:
«Πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που ήταν μέσα στο παρκέ και βίωσε στο πετσί του, όλα αυτά τα απίστευτα πράγματα που έκανε ο Γκάλης και η παρέα του. Αυτό το ματς, άλλωστε, είναι από εκείνα που τα βλέπεις τουλάχιστον άλλες 100 φορές στην ζωή σου για να συνειδητοποιήσει την τρομερή αλλά συνάμα και δίκαιη ανατροπή που έκανε η Ελλάδα σε εκείνον τον τελικό. Μετά από μία τέτοια ήττα στα σημεία, είναι λογικό να υπάρχει δυσαρέσκεια για την διαιτησία, να υπάρχει πικρία και για λίγο διάστημα μετατόπιση ευθυνων, αλλά μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες να έρχεται ο εκ κορυφαίων της ομάδας και να στήνει τέτοιο σενάριο, αυτό το βρίσκω εκτός πραγματικότητας!», υπερθεμάτισε ο Γκομέλσκι, πριν αναφερθεί στις αιτιάσεις του Σαρούνας Μαρτσουλιόνις σχετικά με το κοουτσάρισμα του τότε ομοσπονδιακού προπονητή και πατέρα του, Αλεξάντερ Γκομέλσκι.
«Με τον πατέρα μου, είχαμε συζητήσει πάρα πολλές για το συγκεκριμένο ματς και για πολλά χρόνια δεν μπορούσε να ξεπεράσει τις λανθασμένες επιλογές που είχε κάνει στο 2ο μέρος του τελικού και κάνοντας την αυτοκριτική του, μου είχε πει πολλές φορές ότι αυτό που δεν μπορούσε να… χωνέψει κατά κύριο λόγο, ήταν η ελάχιστη έως μηδενική χρησιμοποίηση του Βολκόφ και του Πανκράσκιν. Αλλά δεν ήταν λάθη που έγινε επίτηδες γιατί όποιος τον γνώριζε, μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι ήταν ένας προπονητής που δεν είχε μάθει να χάνει! Επομένως, πως θα συναινούσε σε μία… δωροδοκία; Τα λάθη που έκανε ήταν ανθρώπινα κι ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που συμβαίνουν όταν ένας coach έχει να διαχειριστεί μία πρωτόγνωρα δύσκολη κατάσταση γι’ αυτόν και τους παίκτες του και με το ματς να κρίνεται στην κόψη του ξυραφιού», κατέληξε ο βετεράνος μπασκετμπολίστας της ΤΣΣΚΑ, ο οποίος στέφθηκε 4 φορές πρωταθλητής και μία φορά Κυπελλούχος Ρωσίας, ενώ εργάστηκε και ως προπονητής.
Πηγή: Gazzetta.gr