Μια συνέντευξη διαφορετική από όλες τις άλλες παραχώρησε ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέλυσε το πλάνο που έχει στο μυαλό του για την Εθνική ομάδα.

Ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα του Φερνάντο Σάντος στην εφημερίδα «Goal News»…

Για τον έλληνα ποδοσφαιριστή:
«Δεν είναι τεμπέλης ο έλληνας ποδοσφαιριστής. Έχει φιλότιμο, με μία όμως ιδιαιτερότητα. Θέλει να καταλάβει γιατί πρέπει να κάνει αυτό που του ζητάς να κάνει. Aν του το εξηγήσεις, είναι πάντα πρόθυμος. Πρέπει όμως να του λες το γιατί, δεν αρκεί να του λες «αυτό πρέπει να κάνεις, γιατί το λέω εγώ».

Για την ποιότητα των παικτών: «Kαι ποιότητα υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ικανότητα. Όπως και στην Πορτογαλία έτσι και στην Ελλάδα αυτό που έχω καταλάβει όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι, όταν θέλουμε κάτι πολύ, όταν ο Έλληνας βάζει κάτι στο μυαλό του, τελικά το επιτυγχάνει. Απλώς υπάρχει μεγάλη αναβλητικότητα, πολλή συζήτηση για το… “αν θα κάνουμε αυτό ή το άλλο». Nαι, ναι, το καταλαβαίνω. Θα υπάρξουν και κάποιοι που θα διαβάσουν αυτήν τη συνέντευξη και θα αναρωτηθούν: “Tι μας λέει αυτός τώρα; Για ποδόσφαιρο; Δεν μας λέει και τίποτα για διαιτησία;”. Όμως στην Ελλάδα χάνουμε πραγματικά πολύ χρόνο με τους διαιτητές».

Για την φιλοσοφία του: «Tο ελληνικό ποδόσφαιρο με βάση την κουλτούρα του ελληνικού λαού πρέπει επιτέλους να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα. Tο ταλέντο υπάρχει. Αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι να δημιουργήσουμε αυτό το μοντέλο ποδοσφαίρου. Αυτήν τη στιγμή, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν παίζεται ποδόσφαιρο, αλλά… μπάλα! Tο ταλέντο είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου, αλλά πρέπει να μπει και σε κάποιους κανόνες. Είναι σαν να λέμε ότι έχω 500 πίνακες ζωγραφικής, αλλά δεν έχω τοίχο στο σπίτι μου για να τους βάλω».

Οι 3 άξονες που θα δουλέψει ο Σάντος

Πρώτος άξονας
– Δημιουργία τμήματος υπό τους προπονητές των Εθνικών ομάδων και τον εκλέκτορα της Ανδρών.
– Συντονιστής, πρόγραμμα, προπονήσεις, καταγραφή στοιχείων, κατηγοριοποίηση, ταυτότητα ελληνικού ποδοσφαίρου.
– Εθνική κάτω 15 ετών, δημιουργία ενιαίας φιλοσοφίας και στυλ παιχνιδιού.

Δεύτερος άξονας
– Συλλογή παικτών κάτω των 14 ετών, ενώσεις, τουρνουά περιφερειών, τουρνουά ζωνών, «φιλτράρισμα», γκρουπ 44 παικτών, τελικοί 23 παίκτες, Εθνική κάτω των 15 ετών.
– Εθνικές ομάδες κάτω των 16, 18, 20 ετών, προπονητές από Εθνικές Παίδων, Νέων, Ελπίδων, Προπονήσεις κάθε δυο μήνες για 2-3 ημέρες.
– Εθνική κάτω των 23 ετών, πρώτος προπονητής και συντονιστής, συμμετοχή σε διεθνή τουρνουά.

Τρίτος άξονας

– Πρωτάθλημα Νέων Superleague
– Ισπανικό μοντέλο, πρωτάθλημα με τις δεύτερες ομάδες των ομάδων που συμμετέχουν στην Superleague (με άνοδο και υποβιβασμό)
– Τα ήδη υπάρχον μοντέλο, κίνητρα και ανταγωνισμός.
– Προπονητήριο Αγίου Κοσμά, γραφεία, γήπεδα, γυμναστήριο.
– Κέντρο ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πηγή: gazzetta.gr