Η επίδοση των επτά τερμάτων που έχει δεχθεί στον πρώτο γύρο ο Ολυμπιακός αποτελεί το καλύτερο αμυντικό ρεκόρ για τον πρώτο γύρο της Super League, με τους Πειραιώτες να φουλάρουν για το σπάσιμο του φράγματος των 14 τερμάτων των σεζόν 1996-97 και 1973-1974.

Ο Ολυμπιακός  μπορεί όλα αυτά τα χρόνια της κυριαρχίας του στο ελληνικό ποδόσφαιρο να βασίζεται στην επιθετική του τακτική, ωστόσο δεν είναι λίγες και οι φορές, όπου οι κατακτήσεις πρωταθλημάτων έχουν επιτευχθεί λόγω της εξαιρετικής αμυντικής του λειτουργίας.

Τρανότερο παράδειγμα αποτελεί η φετινή ομάδα και η γενικότερη φιλοσοφία, που την χαρακτηρίζει. Το σύνολο, που έχει χτίσει ο Ερνέστο Βαλβέρδε βασίζεται κυρίως στην υψηλή προσήλωσή του στον στόχο, αλλά και στο πώς θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στον αντίπαλό του.

Ο Βάσκος προπονητής με την εμμονή του να ζητάει από τους παίκτες του πίεση ψηλά έχει κατορθώσει σε μεγάλο βαθμό να μην  επιτρέπει στους αντιπάλους του να τον απειλήσουν.

Αυτό καταδεικνύουν με τον πιο πειστικό τρόπο τα επτά μόλις τέρματα, που έχει δεχθεί ο Ολυμπιακός με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου. Επίδοση, η οποία συνιστά αμυντικό ρεκόρ στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου!

Για τους λάτρεις των … μαθηματικών η φετινή αμυντική επίδοση, που επιδεικνύει ο Ολυμπιακός είναι ελαφρώς καλύτερη από την αντίστοιχη της περιόδου 1996-1997, όταν ο Θρύλος είχε ισοφαρίσει την καλύτερη αμυντική επίδοση, που κρατούσε από την περίοδο 1973-1974 με τα 14 τέρματα παθητικό!

Στην πρώτη χρονιά του Ντούσαν Μπάγεβιτς,  ο Ολυμπιακός μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου (σ.σ. τότε το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής διεξάγονταν σε 34 αγωνιστικές) είχε δεχθεί οκτώ γκολ. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι δεχόταν 0, 47 γκολ ανά παιχνίδι.

Με βάση τη φετινή του επίδοση τα επτά γκολ σε 15 ματς φέρνουν την ομάδα του Βαλβέρδε να δέχεται μόλις 0,46,66 γκολ το παιχνίδι και να φουλάρει ακάθεκτη για το σπάσιμο του φράγματος των 14 τερμάτων.

Μηδέν παθητικό σε 17 πρώτα ημίχρονα
Ένα ακόμη στοιχείο το οποίο καταδεικνύει τη ποιότητα της φετινής αμυντικής λειτουργίας του Ολυμπιακού έχει να κάνει με την συμπεριφορά που επιδεικνύει η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε σ’ όλα τα πρώτα της ημίχρονα σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Σε σύνολο 17 αγώνων ο Ολυμπιακός δεν έχει δεχθεί ούτε ένα γκολ, αφού και τα επτά συνολικά τέρματα που έχει δεχθεί από Ηρακλή (2), Παναθηναϊκό (2), Ολυμπιακό Βόλου (1), ΑΕΚ (1) και Ατρόμητο (1) τα έχει δεχθεί από το 56ο λεπτό και μετά!!!!

Κάτι, που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν στον Ολυμπιακό και σίγουρα αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο.

Πηγή: gazzetta.gr