Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον κόσμο του τένις η απόφαση της Ουκρανής τενίστριας, Μάρτα Κόστιουκ, να μη δώσει το χέρι της στη Ρωσίδα αντίπαλό της Βαρβάρα Γκρατσέβα, αφού τη νίκησε με 2-0 σετ και κατέκτησε τον τίτλο στο τουρνουά του Όστιν στις ΗΠΑ.

Με το που πήρε τον τελευταίο πόντο που της χάρισε το πρώτο τρόπαιο της καριέρας της σε επίπεδο WTA, η Κόστιουκ που στη διάρκεια του Αυστραλιανού Όπεν είχε πει πως δεν θα χαιρετούσε Ρώσους και Λευκορώσους συναθλητές της εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στη χώρα της, έπεσε στο έδαφος και άρχισε να κλαίει. Στη συνέχεια, πήγε να πανηγυρίσει με τα μέλη του τιμ της που την περίμεναν στην εξέδρα. Στο μεταξύ, περνούσε μπροστά από την αντίπαλό της, αλλά δεν σταμάτησε να αναγνωρίσει την προσπάθειά της κρατώντας το λόγο της.

Έπειτα κατά τη διάρκεια της απονομής αρνήθηκε να βγει και στην αναμνηστική φωτογραφία με την Γκρατσέβα. Όταν πήρε το λόγο και μίλησε προς το κοινό αφιέρωσε τη νίκη στην πατρίδα της. «Αυτή η νίκη είναι αφιερωμένη στην Ουκρανία. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για εμένα, σημαίνει πάρα πολλά αυτός ο τίτλος και θέλω να αφιερώσω αυτόν τον τίτλο στους συμπατριώτες μου που πολεμούν και πεθαίνουν αυτή την ώρα», είπε. Η Κόστιουκ δεν αναγνώρισε την ηττημένη, ως είθισται στους αγώνες του τένις.

Αυτές οι αποφάσεις της προκάλεσαν σχόλια και αντιδράσεις από πρώην αθλητές χαρακτηρίζοντας αντιαθλητική τη συμπεριφορά της. Η Κόστιουκ, της οποίας η οικογένεια παραμένει στο Κίεβο, είναι μια από τις πιο ενεργές αθλήτριες στην προσπάθεια της Ουκρανίας να απαγορευθεί η συμμετοχή των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών και αθλητριών από τις διεθνείς διοργανώσεις και δη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πριν από δύο χρόνια, πάντως, στο Roland-Garros που είχαν τεθεί αντιμέτωπες, η Κόστιουκ και η Γκρατσέβα όχι μόνο είχαν ανταλλάξει χειραψία, αλλά η Κόστιουκ την τράβηξε προς το μέρος της και την αγκάλιασε.