Ένα «θρίλερ για γερά νεύρα» είναι σε εξέλιξη στο χώρο του ποδοσφαίρου, αφού η Μάντσεστερ Σίτι παραπέμφθηκε από την Premier League σε ανεξάρτητη επιτροπή για φερόμενες παραβιάσεις των κανονισμών για το οικονομικό Fair-play.
Ορισμένοι θεωρούν ότι ο βρετανικός σύλλογος θα αθωωθεί από τις κατηγορίες, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, όμως αυτή τη φορά, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δικαιολογία, με την οποία κέρδισε όλες τις προηγούμενες δίκες. Τη χρονική παραγραφή των καταγγελιών και των παραπτωμάτων. Έτσι, δεν είναι διόλου τυχαίο, πως έγινε κορεό από τους φιλάθλους ο νέος δικηγόρος του κλαμπ, λόρδος Ντέιβιντ Πάνικ, με το σχετικό σύνθημα «Pannick on the Streets of London», που σημαίνει «Πανικ(ος) στους δρόμους του Λονδίνου» και παραπέμπει σε τραγούδι των «The Smiths».
Ο αρθρογράφος των New York Times Tariq Panja καταγράφει τις κινήσεις του συλλόγου και όσα έχουν συμβεί εδώ και μία δεκαετία, με αποτέλεσμα να ανοίγει ξανά και ξανά ο φάκελος των οικονομικών του αγγλικού συλλόγου.
Χορηγίες και η «αχίλλειος πτέρνα»
Το 2008 η Μάντσεστερ Σίτι αλλάζει ιδιοκτήτες και περνάει υπό τον έλεγχο Αράβων, μέσω της City Football Group, που ελέγχεται από την Abu Dhabi United Group. Η πρώτη κίνηση τους είναι να διοχετεύσουν εκατομμύρια στην ομάδα, όμως συναντούν το εμπόδιο, που θα τους ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα στο μέλλον. Λόγω του οικονομικού Fair-play δεν μπορούν να βάλουν αυτόματα όσα χρήματα θέλουν. Έτσι, χρησιμοποιούν ως χορηγούς αραβικές εταιρείες, οι οποίες επίσημα φαίνονται να χρηματοδοτούν την ομάδα.
Από το 2010 μέχρι και τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας λοιπόν, συμβαίνει το «θαύμα». Μια μικρή ομάδα της Αγγλίας μεταμορφώνεται σε έναν εκ των βασικών διεκδικητών του πρωταθλήματος, κερδίζει τίτλους, ενώ αγοράσει σωρηδόν ποδοσφαιρικούς αστέρες και «απειλεί» με κάθοδο στο Champions League.
Εντούτοις, το μεγαλύτερο προτέρημα της Σίτι, δηλαδή η δυνατότητα να διαθέτει όσα χρήματα και όποτε θέλει, μετατρέπεται στην «αχίλλειο πτέρνα» της. Ξαφνικά, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη κατηγορούμενη ότι έχει παραβιάσει τους οικονομικούς κανονισμούς, ενώ πολλές ευρωπαϊκές ομάδες τη χρησιμοποιούν ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Μάλιστα, οι κατηγορίες αναφέρουν ότι τα λεφτά που διαθέτει η ομάδα δεν δικαιολογούνται από τις χορηγίες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι χορηγοί βάζουν λιγότερα χρήματα από όσα φαίνεται επίσημα να έχουν καταβάλει.
Χαρακτηριστικά, πριν από λίγα χρόνια, απαγορεύεται στη Μίλαν να συμμετέχει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, λόγω αδικαιολόγητων οικονομικών ποσών. Τότε, ζητάει να ανοίξουν οι φάκελοι των Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται και οι αθλητικοί δικαστές επιτρέπουν στον ιταλικό σύλλογο να αγωνιστεί κανονικά.
Στρατός από δικηγόρους
Η Μάντσεστερ Σίτι έχει αναδειχθεί εδώ και μια δεκαετία, ενώ πέρα από τα γήπεδα, νίκες πετυχαίνει και στις δικαστικές αίθουσες. Σύμφωνα με ένα από τα email που αφορούν τις οικονομικές συνδιαλλαγές της και έχει διαρρεύσει στη δικαιοσύνη, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο ιδιοκτήτης προτιμάει να ξοδεύει εκατομμύρια στους δικηγόρους και να συμμετέχει σε δίκες, παρά να παραδεχτεί οποιαδήποτε οικονομική ατασθαλία».
Όπως σημειώνουν οι New York Times λοιπόν, οι φήμες αναφέρουν περιπαικτικά ότι τα κεντρικά γραφεία του συλλόγου έχουν μετατραπεί σε δικηγορική εταιρεία, εξαιτίας των εκατοντάδων δικηγόρων που έχουν ξεκινήσει να εργάζονται εκεί, σε τακτική βάση.
Μέχρι στιγμής, μπορεί να φαίνεται προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο αγγλικός σύλλογος, όμως το δημοσίευμα αναφέρει πως πλέον έχει ξεκινήσει μια δύσκολη μάχη, που δεν έχει σχέση με το παρελθόν.
Συγκεκριμένα, η Σίτι κάθε φορά κέρδιζε τις δίκες, επειδή παρουσίαζε ως επιχείρημα ότι οι καταγγελίες ή οι παραβάσεις (αν διαπιστώνονταν) έχουν παραγραφεί, γιατί έχει περάσει καιρός. Έτσι, είτε έβγαινε αλώβητη από την όλη διαδικασία, είτε ερχόταν σε διακανονισμό και πλήρωνε ένα πρόστιμο.
Εντούτοις, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση, επειδή στην Premier League δεν υπάρχει χρονική παραγραφή ενός αδικήματος, ούτε και χρονική προθεσμία για τις κατηγορίες. Παράλληλα, υπάρχουν πολλές πιέσεις από όλες τις πλευρές, ώστε να θεσπιστεί ένα πλαίσιο, που θα περιορίζει την απεριόριστη διοχέτευση χρημάτων. Το αποτέλεσμα λοιπόν, είναι αβέβαιο, ενώ η οποιαδήποτε απόφαση, θα επηρεάσει το μέλλον του ποδοσφαίρου και όχι μόνο για μερικούς, αν αναλογιστεί κανείς, ότι μέσω της στρογγυλής θεάς προωθούνται συμφέροντα που δεν σχετίζονται πάντα με τα γήπεδα.