Σύμφωνα με τη βαθμολογία, ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος του Παναθηναϊκού έως τώρα στη Σούπερ Λίγκα. Αλλά όπως αναλύει το gazzetta.gr, και τα στατιστικά αποδεικνύουν την «ερυθρόλευκη» υπεροχή!

Μετά τα αποτελέσματα της 14ης αγωνιστικής ο Ολυμπιακός απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής. Η νίκη των «ερυθρολεύκων» επί του Ατρομήτου σε συνδυασμό με την ισοπαλία των «πρασίνων» στην Τρίπολη, έφεραν την ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε μόνη πρώτη στον βαθμολογικό πίνακα με διαφορά δύο πόντων.

Αυτή την εποχή η πλειονότητα του ποδοσφαιρικού κοινού θεωρεί ότι ο Ολυμπιακός παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, κάτι το οποίο μαρτυρά και παρουσία του στην κορυφή της Σούπερ Λιγκ. Η διαφορά αυτή των δύο «αιωνίων» εξηγείται και μέσα από τη γλώσσα των αριθμών, αφού στις βασικές κατηγορίες οι «ερυθρόλευκοι» υπερτερούν των «πρασίνων».

Ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Έχει πετύχει σε 14 αγωνιστικές 28 γκολ, έχει δεχθεί μόλις 7, έναντι 23-10 που έχει ο Παναθηναϊκός. Η ομάδα του Βαλβέρδε έχει επιχειρήσει συνολικά 209 σουτ σε αντίθεση με τα 168 της ομάδας του Φερέιρα. Αυτό αποδεικνύει ότι οι «ερυθρόλευκοι» είναι πιο επιθετική ομάδα και πως φτάνουν με περισσότερη ευκολία απέναντι από τις αντίπαλες εστίες.

Κάτι τέτοιο φαίνεται καθαρά και από τις ασίστ των δύο ομάδων. Και σε αυτή την κατηγορία ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος με 17 έναντι των 13 του Παναθηναϊκού. Αυτό σημαίνει ότι οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας δημιουργούν πιο εύκολα ευκαιρίες. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι τα λάθη που έχουν κάνει οι δύο ομάδες έως τώρα στους 14 αγώνες του πρωταθλήματος, με τον Ολυμπιακό να έχει περίπου 60 λιγότερα, με 636 έναντι 695 του Παναθηναϊκού.

Οι μοναδικές από τις βασικές κατηγορίες στις οποίες οι «πράσινοι» υπερτερούν είναι στις πάσες και στα γεμίσματα. Ο Παναθηναϊκός αρέσκεται στο πάσινγκ γκέιμ και στα γεμίσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι είναι καλό. Οι «πράσινοι» γυρίζουν με πολλές πάσες την μπάλα αδυνατώντας να δημιουργήσουν ευκαιρίες, ενώ προσπαθούν με ανορθόδοξα γεμίσματα να βρουν τον Σισέ στην επίθεση.

Αναλυτικά τα βασικά στατιστικά των δύο ομάδων

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

ΕΠΙΘΕΣΗ

28

23

ΑΜΥΝΑ

7

10

ΣΟΥΤ

209

168

ΑΣΙΣΤ

17

13

ΓΕΜΙΣΜΑΤΑ

84/311

85/327

ΠΑΣΕΣ

828

1131

ΛΑΘΗ

636

695

Πηγή: gazzetta.gr