Το Κατάρ και σύμπασα η ποδοσφαιρική κοινότητα, έχουν μπει στην τελική ευθεία για το Μουντιάλ του 2022, που θα φιλοξενηθεί σε έναν χρόνο από σήμερα στο μικροσκοπικό, αλλά πολύ πλούσιο εμιράτο φυσικού αερίου του Κόλπου.

Το Κατάρ αναμένεται να υποδεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο φιλάθλους, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν την κορυφαία διοργάνωση. Και μπορεί οι Καταριανοί να έχουν εμπειρία από διοργάνωση σημαντικών μίτινγκ στίβου και γκραν πρι της Formula 1, όμως το Μουντιάλ είναι μακράν η μεγαλύτερη πρόκληση αυτής της χερσονήσου της ερήμου των 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Δώδεκα μήνες πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα, στις 21 Νοεμβρίου 2022, η πρωτεύουσα Ντόχα, η οποία φιλοξενεί σχεδόν όλους τους αγώνες, εξακολουθεί να ζει σε… κατασκευαστικούς ρυθμούς, που προκαλούν χάος στους δρόμους και εξοργίζουν τους πολίτες.

Με ορισμένα έργα υποδομής να καθυστερούν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο χρόνος τρέχει πιο γρήγορα από ό,τι θα ήθελαν οι διοργανωτές. Οι αρμόδιες Αρχές, διαβεβαιώνουν ότι οι υποδομές θα είναι έτοιμες στην ώρα τους, ενώ έξι από τα οκτώ προγραμματισμένα γήπεδα πρόκειται να φιλοξενήσουν ακόμη και το Arab Cup στο τέλος του μήνα.

 «Δεν έχω δει ποτέ μια χώρα στον κόσμο τόσο καλά προετοιμασμένη εκ των προτέρων. Θα είναι σαν ένα κατάστημα παιχνιδιών για τους φιλάθλους» δήλωσε πρόσφατα, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, κατά την διάρκεια επίσκεψης στο Κατάρ.

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022 ΚΑΤΑΡ

Οι επικρίσεις και οι καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας

Το εμιράτο του Κατάρ, συγκλόνισε τον κόσμο του ποδοσφαίρου το 2010, όταν «επικράτησε» των ΗΠΑ στην διεκδίκηση του κορυφαίου ποδοσφαιρικού γεγονότος, καθώς δεν θεωρείτο φαβορί. Αυτή η νίκη, έχει εγείρει κατηγορίες για εξαγορά ψήφων, που διαψεύσθηκαν έντονα, καθώς και πολλά ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες του μικρού συντηρητικού μουσουλμανικού εμιράτου να φιλοξενήσει μια τέτοια εκδήλωση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές, είναι, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι συνεχείς καταγγελίες ανεξάρτητων διεθνών φορέων για τις τραγικές και σε πολλές περιπτώσεις, απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και ειδικά για εκείνους, οι οποίοι συμμετείχαν στην κατασκευή των γηπέδων.

«Δεχθήκαμε πολλές επικρίσεις. Κάποιες είναι εποικοδομητικές και προσπαθήσαμε να τις λάβουμε υπ΄ όψιν», σχολίασε τον περασμένο μήνα, η Φατμά αλ-Νουαϊμί, υπεύθυνη επικοινωνίας της οργανωτικής επιτροπής, προσθέτοντας: «Προσπαθούμε να μην αφήσουμε αυτές τις επικρίσεις να μας σταματήσουν».

Όπως είναι γνωστό, το Κατάρ έχει επικριθεί ευρέως για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας ή η έλλειψη ελευθερίας έκφρασης.

Το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Πού θα φιλοξενηθούν οι τουρίστες και τι θα γίνει με το αλκοόλ

Σε πρακτικό επίπεδο, το Παγκόσμιο Κύπελλο, έπρεπε να μεταφερθεί τον χειμώνα για να αποφευχθεί η αποπνικτική καλοκαιρινή ζέστη στον Κόλπο. Και εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της χώρας να φιλοξενήσει περίπου 1,2 εκατομμύρια τουρίστες, που αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό του πληθυσμού. Για να καλύψουν την έλλειψη δωματίων ξενοδοχείων, που έχουν ήδη κλείσει μαζικά, οι Αρχές μιλούν για πλωτά καταλύματα, ξενώνες, νέα διαμερίσματα ή ακόμα και κλιματιζόμενες σκηνές.

 «Ούτε τα γήπεδα, ούτε οι αγώνες ή τα κατασκευαστικά προβλήματα, όπως η διαχείριση περισσότερων από 300.000 νέων επισκεπτών κάθε ημέρα είναι η πραγματική πρόκληση» είπε ένας ειδικός σε αθλητικές εκδηλώσεις με γνώση του θέματος και πρόσθεσε: «Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο λαμβάνει χώρα σε αχαρτογράφητη περιοχή. Ποτέ δεν έχει γίνει μεγάλο αθλητικό γεγονός με τόσους πολλούς επισκέπτες, σε μια τόσο μικρή περιοχή».

Εν τω μεταξύ, το Κατάρ υπόσχεται να εμβολιάσει τους φιλάθλους κατά της Covid-19, ενώ η FIFA επιδιώκει να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με την πολύ περιορισμένη πρόσβαση στο αλκοόλ, θέμα που παραμένει ταμπού στην χώρα. «Το αλκοόλ, θα είναι διαθέσιμο σε περιοχές που προβλέπονται για αυτόν τον σκοπό», έχει δηλώσει εκπρόσωπος της FIFA».