Μια μεγάλη συνέντευξη έδωσε ο Γιάννης Αναστασίου στην ιστοσελίδα gazzetta.gr. Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε -μεταξύ άλλων- για την προπονητική του καριέρα, το πλάνο που εφάρμοσε στον Παναθηναϊκό και απέφερε καρπούς, στην άρνησή του για τη μεταγραφή του Μίκαελ Εσιέν, τις… περιπέτειες που είχε στο εξωτερικό, αλλά και την επιστροφή του στον «πράσινο» πάγκο που δεν έγινε.

«Υπήρχε ένα πλάνο… Στο μυαλό μου είχα όταν έκανα τη συζήτηση με τον πρόεδρο για το τι ήθελα να παίξει ο Παναθηναϊκός και τι πρέπει να πρεσβεύει μέσα στο γήπεδο. Ξέροντας τι ήθελα και έχοντας ένα δεδομένο με τα οικονομικά πάνω – κάτω που θα κινηθούμε, προσπάθησα να κάνω τις καλύτερες δυνατές επιλογές για να μπορέσει η ομάδα τουλάχιστον να είναι ανταγωνιστική και να παίξει το ποδόσφαιρο που θέλαμε», είπε για την περίοδο που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του «τριφυλλιού».

Και συνέχισε: «Αυτό που προσπάθησα από την πρώτη μέρα να κάνω και σε συζήτηση με τον πρόεδρο, ήταν να δώσω μια ταυτότητα στην ομάδα. Να έχει κάποια στοιχεία που θα ξεχωρίζουν. Θα πρέπει να είναι μια ομάδα από τις κορυφαίες ή να είναι η κορυφαία στο πρωτάθλημα και να παίζει το ποδόσφαιρο που αναλογεί. Η ταυτότητα ήταν το πιο σημαντικό. Μετά τα στοιχεία που ήθελα εγώ σαν προπονητής να έχει η ομάδα μου μέσα στο παιχνίδι, έπειτα οι επιλογές των παικτών που θα έρχονταν και αν θα μπορούσαν να τα εκφράσουν στο γήπεδο.

Η οργάνωση, γιατί θυμάμαι ότι είχα κάθε εβδομάδα meeting, τη μια με την ακαδημία, την άλλη με το scouting, την άλλη με τον εργοφυσιολόγο, τον διατροφολόγο… Κάθε εβδομάδα προσπαθούσα να έχω επικοινωνία με όλα τα τμήματα και να υπάρχει ένα πλάνο. Από την πρώτη μέρα προσπαθούσα να εφαρμόσω αυτό το πλάνο, το οργανωτικό, τη λειτουργία μας σαν ομάδα, αλλά και το αγωνιστικό.

Έβγαζα κάθε μήνα το πρόγραμμα των ασκήσεων, το έδινα κάθε εβδομάδα στο επιτελείο και εβδομάδα παρά εβδομάδα ο γυμναστής ήξερε το που έπρεπε να δώσει έμφαση στα πράγματα που ήθελα να βγάλει αγωνιστικά η ομάδα και έπρεπε να δουλέψει την φυσική κατάσταση για να είναι έτοιμη η ομάδα».

Για την ευρωπαϊκή «σφαλιάρα» από την Καμπάλα

«Τότε ακούγονταν πολλά, ότι η ομάδα φορμαρίζεται και παίζει καταπληκτικό ποδόσφαιρο μετά τον Νοέμβριο, ότι το πρωτάθλημα κρίνεται στο ξεκίνημα και η Ευρώπη οπότε αλλάξαμε τον τρόπο προπόνησης. Υπήρχε μια βάση σωστή, αλλάξαμε τη μεθοδολογία για να είμαστε πιο φρέσκοι στο ξεκίνημα. Ακούστηκαν πολλά όπως και για τον Μπεργκ αν θα έπρεπε να ξεκινήσει στο ματς με την Καμπάλα, εκ των υστέρων μπορούμε να πούμε πολλά, όμως είχαμε ευκαιρίες», είπε για την κόντρα με την Καμπάλα, που «πλήγωσε» τον Παναθηναϊκό.

Ακόμη σημείωσε: «Έχοντας όμως πλήρη επίγνωση του τι ομάδα κατεβάσαμε και τι μπορούσαμε να κάνουμε, ξαναλέω ότι με τη συγκεκριμένη ομάδα αν ξαναπαίζαμε, δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ να χάσουμε. Ήταν κακή συγκυρία τότε, έκατσε έτσι το παιχνίδι και σαν οργανισμός δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε την αποτυχία και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο μετά την ΑΕΚ».

Για τη μεταγραφή του Εσιέν που δεν ήθελε

Όσον αφορά την προσθήκη του Μίκαελ Εσιέν στους «πράσινους», είπε πως «ουσιαστικά όλα τα ονόματα που είχαν αναφερθεί, είχαν πάει στο περιθώριο γιατί είχαμε καταλήξει στον Εσιέν. Τα προσπερνούσαμε τα ονόματα… Ήταν παίκτες που είχαν ποιότητα…

Από τη στιγμή που στην ουσία τους είχαμε απορρίψει γιατί θα πηγαίναμε στον Εσιέν, είχα πει ότι εκείνος θα πρέπει να είναι fit για να υπογράψει, γιατί σαν ομάδα δεν είχαμε πλέον το περιθώριο να δεχόμαστε παίκτες τραυματίες και να λειτουργούμε σαν κέντρο αποκατάστασης και όχι σαν ποδοσφαιρική ομάδα που θέλει να πετύχει τους στόχους της.

Στην ουσία όταν ήρθε ο Εσιέν, Δευτέρα βράδυ, μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ νομίζω στα πλέι οφ το δεύτερο ματς στη Λεωφόρο και έχοντας κάνει 4 στα 4, η ομάδα είχε βγει πρώτη και κάναμε μια κουβέντα με τον Εσιέν και μου είπε ότι δεν ήταν fit».

Δείτε αναλυτικά το βίντεο της συνέντευξης:

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη του Γιάννη Αναστασίου εδώ.