Νέες εργασίας θα γίνουν και πάλι στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ, με τον χλοοτάπητα να ξηλώνεται ξανά έπειτα και από τα παράπονα Παναθηναϊκού και ΑΕΚ.
Η Εθνική ομάδα είναι αυτή που στην παρούσα φάση θα πληρώσει το… μάρμαρο και δεν θα μπορεί να παίξει στο ΟΑΚΑ λόγω της κατάστασης στον αγωνιστικό χώρο, που θα χρειαστεί ξήλωμα χλοοτάπητα και έτσι το γήπεδο θα είναι ξανά διαθέσιμο σε ένα διάστημα 10 – 12 ημερών από τότε που θα τελειώσουν οι απαιτούμενες εργασίες. Ένας χλοοτάπητας που είχε τοποθετηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Υπήρχε πρόταση από γνωστή εταιρεία με εμπειρία στα ελληνικά γήπεδα αλλά και εγκατάσταση χλοοτάπητα σε γήπεδα στα Βαλκάνια και δη, επιπέδου Champions League, που έδωσε προσφορά για χλοοτάπητα ειδικών προδιαγραφών ώστε να διεξαχθούν αγώνες σε 10 μέρες από την εγκατάσταση, όμως δεν έγινε αποδεκτή.
Η δουλειά δόθηκε σε άλλη εταιρεία, όμως εν τέλει οι απαιτούμενες εργασίες δεν έγιναν κρίνοντας από το αποτέλεσμα.
Δηλαδή η σωστή ισοπέδωση του γηπέδου με αποτέλεσμα η διοίκηση του ΟΑΚΑ να ζητήσει από τοπογράφο την υψομετρική αποτύπωση του αγωνιστικού χώρου. Ο χλοοτάπητας άρχισε να χαρακτηρίζεται σχεδόν ακατάλληλος και να υπάρχει πρόβλημα και παράπονα από τις ομάδες.
Το εδαφικό υπόστρωμα του απαρτίζοταν από 23% άμμο αντί για 85-95% που πρέπει να έχει το υπόστρωμα για ποδοσφαιρικό γήπεδο, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντς.
Το 76% αποτελούνταν από άργιλο και πηλό (συστατικά που απαντώνται / συναντούνται σε προϊόντα πλινθοποιίας όπως τούβλα & κεραμίδια).
Το αποτέλεσμα ήταν η υγρασία να κρατιέται στο ανώτερο υπόστρωμα του χλοοτάπητα, δημιουργώντας συνθήκες μεγάλης πλαστικότητας, λακκούβες και καταστρέφοντας την επιπεδότητα του αγωνιστικού χώρου. Αυτό με την σειρά του έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει ομαλή, στρωτή κύλιση η μπάλα, ενώ παράλληλα είναι πολύ επικίνδυνο για τραυματισμούς στους ποδοσφαιριστές.
Το ασβέστιο στο υπόστρωμα θα έπρεπε να είναι 60-100mg/kg και του χλοοτάπητα που τοποθετήθηκε είναι 2.380mg. Κοινώς αυτό σημαίνει είναι δύσκολο να ριζώσει και να αναπτυχθεί κανονικά διότι δεν μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που του παρέχονται. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να ξεριζώνονται συνεχώς υπερβολικά κομμάτια γρασιδιού από τα τάκλιν και σε περίπτωση αγώνα με βροχή, να κινδυνεύει να καταστραφεί πλήρως το γήπεδο.
Πηγή: gazzetta.gr