Αναστάτωση προκλήθηκε -για ακόμη μια φορά- στο ποδόσφαιρο της Ιταλίας, λίγες ώρες πριν τη σέντρα στην αναμέτρηση της Μίλαν με αντίπαλο τη Ρόμα για την 5η αγωνιστική της Serie A.Όπως ανακοινώθηκε, οι Τζίτζι Ντοναρούμα και Γενς Πέτερ Χάουγκε των «ροσονέρι» βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, όπως και άλλα τρία μέλη της ομάδας που δεν κατονομάζονται.
Τα τεστ έγιναν χθες, Κυριακή 25 Οκτωβρίου, και ήδη όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί έχουν απομονωθεί. Οι υπόλοιποι παίκτες υποβλήθηκαν σε νέο έλεγχο, με τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό το μόνο πρόβλημα για το κάλτσιο. Μέσω επιστολής της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, τονίζεται ότι «το ποδόσφαιρο κινδυνεύει να καταρρεύσει», λόγω των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός. Το κείμενο που φέρει την υπογραφή του προέδρου της FIGC, Γκαμπριέλε Γκραβίνα, έρχεται ως συνέχεια των νέων περιοριστικών μέτρων που πήρε η ιταλική κυβέρνηση.
«Το ποδοσφαιρικό μας σύστημα ανέκαθεν και τώρα ορίζει ως προτεραιότητα την προστασία της υγείας για όλες τις δραστηριότητες που διεξάγονται σε αυτούς τους πολύ δύσκολους μήνες που χαρακτηρίζονται από την επιδημιολογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Covid-19. Ωστόσο, αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε πώς η συμμόρφωση με τα μέτρα της επιδημιολογικής έκτακτης ανάγκης, αν και κατανοητό να επιβάλλονται από τις κυβερνητικές αρχές, προκαλούν σημαντική οικονομική ζημιά στους επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους που κινδυνεύουν από μια πραγματική οικονομική κατάρρευση. Ένας κόσμος, επιπλέον, ο οποίος, πέρα από την κοινωνική αξία του, συμβάλλει σημαντικά στο οικονομικό σύστημα της χώρας», σημειώνει η επιστολή.
Και προσθέτει: «Από την άποψη αυτή, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, από επίσημα στοιχεία, η εισφορά φόρου εισοδήματος των επαγγελματικών αθλητικών συλλόγων το 2018 ήταν 710,7 εκατομμύρια εκ των οποίων: 623,1 για τη Serie A, 64.6 για τη Serie B, 23 για τη Serie C. Αυτοί είναι οι λόγοι που μας αναγκάζουν να ζητήσουμε να συμπεριληφθούμε στην επείγουσα νομοθετική διάταξη που ετοιμάζεται για τους τομείς που επηρεάζονται».
Όπως γράφει η Corriere dello Sport, εκτός από τα θεσμικά όργανα του ποδοσφαίρου, σκέψεις υπάρχουν και σε συλλόγους για να κινηθούν, ζητώντας τη βοήθεια της κυβέρνησης.