Στη διαδρομή του ως μπασκετμπολίστας διέπρεψε βάζοντας καλάθια. Τώρα ως μέλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι καιροί και η υγειονομική κρίση τα έφεραν έτσι, ώστε αναγκάζεται να τα αφαιρέσει.
Ο Περικλής Δορκοφίκης, παλαίμαχος διεθνής άσος, είναι πλέον αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού στη Γλυφάδα και αυτές τις ημέρες μαζί με τον δήμαρχο Γιώργο Παπανικολάου, προχώρησαν στην αφαίρεση του στεφανιού με το δίχτυ από τις μπασκέτες των αθλητικών και σχολικών χώρων, ώστε να μην συναθροίζονται παιδιά, νεαροί/νεαρές, αλλά και μεγαλύτεροι για να παίξουν.
Το φαινόμενο παρατηρήθηκε έντονα τις προηγούμενες ημέρες, παρά τις απαγορεύσεις κι έτσι ήταν ένα μέτρο, δυσάρεστο βέβαια, ειδικά για έναν άνθρωπο του αθλητισμού και μπασκετμπολίστα, απαραίτητο όμως ώστε να αποφευχθεί οριστικά η συγκέντρωση κόσμου στον χώρο των ανοιχτών γηπέδων.
Ο Περικλής Δορκοφίκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε: «Και πριν βγει η σχετική απαγόρευση, εμείς ως δήμος είχαμε προχωρήσει στο κλείσιμο των αθλητικών χώρων, ώστε να βοηθήσουμε στην προσπάθεια για τη μείωση της διασποράς του ιού. Διαπιστώσαμε όμως ότι πολύς κόσμος, ειδικά το σαββατοκύριακο, που ήταν και καλός καιρός, πήγε στις ανοιχτές εγκαταστάσεις για να παίξει μπάσκετ. Αυτό που άλλοτε ήταν τόσο ευχάριστο, σήμερα γίνεται επικίνδυνο. Έτσι, με πρωτοβουλία του δημάρχου, ο οποίος μάλιστα είναι ένας άνθρωπος που λατρεύει τον αθλητισμό και παίζει και ο ίδιος μπάσκετ, αρχίσαμε μαζί να πηγαίνουμε παντού και να αφαιρούμε τα στεφάνια από τις μπασκέτες. Δεν γινόταν αλλιώς, δεν υπήρχε άλλος τρόπος».
Στην ερώτηση αν έγιναν παραβιάσεις των κλειστών χώρων, ο κ. Δορκοφίκης απάντησε: «Όχι, δεν συνέβη κάτι τέτοιο, απλώς πηδούσαν από τα κάγκελα και έμπαιναν μέσα. Εντάξει, το καταλαβαίνω, νέοι άνθρωποι είναι και παιδιά που θέλουν να παίξουν, δεν τους κατηγορώ. Κι εγώ μικρός πηδούσα τα κάγκελα για να παίξω μπάσκετ, όμως τώρα έπρεπε να σταματήσει αυτό και δεν υπήρχε άλλος τρόπος. Το συνεχίσαμε και στα σχολεία, όπου επίσης πήγαμε με τον δήμαρχο και αφαιρέσαμε τα στεφάνια από τις μπασκέτες και γενικότερα στους χώρους που προσελκύουν κόσμο, προχωρήσαμε σε οριζόντια απομάκρυνση των καλαθιών».
Και για τα γήπεδα όπου παίζουν ποδόσφαιρο; «Αυτά είναι πιο ελεγχόμενοι και κλειστοί χώροι, δεν είναι σαν τις μπασκέτες. Οι γυμναστές του δήμου βρίσκονται καθημερινά στο πόστο τους, ελέγχουν αυτά τα γήπεδα και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Όταν δουν ότι κάποιοι μαζεύονται, πηγαίνουν με ευγενικό τρόπο και τους λένε ότι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν το γήπεδο, εξηγώντας ταυτόχρονα γιατί συμβαίνει αυτό».
Για το αν οι αθλητικοί σύλλογοι που εδρεύουν και στεγάζονται στο δήμο Γλυφάδας, είναι συνεργάσιμοι στην απαγόρευση που έχει παρθεί, ο αντιδήμαρχος απαντά: «Ναι, οι σύλλογοι έχουν βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Από την πρώτη στιγμή είχαμε επικοινωνία γι’ αυτό το ζήτημα και είμαστε συνεχώς σε επαφή. Οι σύλλογοι του δήμου καταλαβαίνουν ποιο είναι το καλό των αθλητών και των παιδιών».
Η αφαίρεση μιας μπασκέτας αποκτά για τον Περικλή Δορκοφίκη μία ιδιαίτερη βαρύτητα. Μετατρέπεται σε ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, καθώς υπάρχει μια ευαισθησία γύρω από αυτό το θέμα και δεν το κρύβει. Έτσι, καταλήγοντας λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Υπάρχει όντως αυτή η ευαισθησία, ειδικά σε εμένα που έχω κάνει τα πάντα μέσα σε ένα γήπεδο του μπάσκετ, ακόμη και σκούπισμα έχω κάνει. Έχω σκουπίσει γήπεδο για να μπορέσουμε να κάνουμε προπόνηση ή για να παίξουμε και το λέω με υπερηφάνεια. Δεν φανταζόμουν λοιπόν ποτέ ότι θα έκανα και αυτό… Ότι θα κατέβαζα τα στεφάνια από τις μπασκέτες! Ήταν μια άσχημη αίσθηση και έβλεπα εκείνη τη στιγμή τη στεναχώρια των παιδιών, αλλά έπρεπε να γίνει. Καθόμουν και τους εξηγούσα γιατί το κάνουμε. Είναι οι καιροί τέτοιοι και προέχει η προστασία των πολιτών. Αν και με στενοχωρεί, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι να προστατευθεί ο κόσμος. Και όταν τελειώσει αυτή η ιστορία, τότε να βρεθούμε όλοι αγκαλιά και μαζί να πάμε να ξαναστήσουμε τα στεφάνια στις μπασκέτες».