Ένα βράδυ που θα μπορούσε να εξελιχθεί μέχρι και εφιαλτικά, ολοκληρώθηκε ιδανικά για τον Ολυμπιακό: νίκη-πρόκριση με πειστική εμφάνιση απέναντι στη Χίμκι στο ΣΕΦ, ήττα της Μακάμπι Τελ Αβίβ από την Μπαρτσελόνα, δεύτερη θέση για τους πρωταθλητές Ευρώπης στον όμιλο και πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά απέναντι στην Αναντολού Εφές. Μία αντίπαλο που αν μη τι άλλο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τουλάχιστον… βατή.

Το κλίμα άλλαξε άρδην στις τάξεις των «ερυθρολεύκων», αφού ο προβληματισμός για τις τελευταίες εμφανίσεις έδωσε τη θέση του στην αισιοδοξία για πρόκριση σε ένα ακόμη Final 4.

Αρκεί ασφαλώς η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα να παρουσιάσει το καλό της πρόσωπο και να αξιοποιήσει τη δύναμη του ΣΕΦ, όπου φέτος έχει υποστεί τέσσερις ήττες σε δώδεκα ματς στην Ευρωλίγκα. Αν τα καταφέρει θα βρεθεί στο Λονδίνο για να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει πέρυσι στην Πόλη.

Ή του ύψους ή του βάθους…

Η Αναντολού Εφές είναι μία αψυχολόγητη ομάδα. Στη μέρα της μπορεί να νικήσει κάθε αντίπαλο, αλλά στην κακή της βραδιά ακόμη και να διασυρθεί από οποιονδήποτε.

Ο Ολυμπιακός φέτος την είδε από την καλή και την ανάποδη. Γνώρισε τη συντριβή με 98-72 στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές της σεζόν (19/10), αλλά μόλις 34 μέρες μετά την πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα στο ΣΕΦ, όταν και τη σκόρπισε με 75-53.

Οι δευτεραθλητές Τουρκίας ήταν αλλοπρόσαλλοι από την αρχή της σεζόν. Είχαν ρεκόρ 5-5 στην πρώτη φάση, ενώ στο Top 16 άρχισαν με βαριά ήττα στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ (90-71), συνέχισαν με ένα σερί επτά νικών (!), αλλά έχασαν τα τέσσερα από τα έξι τελευταία ματς του ομίλου-εκ των οποίων και τα τρία τελευταία-κερδίζοντας μόνο τους ουραγούς του ομίλου Άλμπα και Μπάμπεργκ.

Ατού της ομάδας του Οκτάι Μαχμούτι σίγουρα δεν είναι η άμυνα (μόλις ενδέκατη στη λίστα με παθητικό 73,8 πόντους ανά αγώνα), αλλά επιθετικά τα πηγαίνει… χειρότερα, με 73,6 πόντους κατά μέσο όρο.

Τα ποσοστά της δεν προκαλούν τρόμο: 14η με 49,7% στα δίποντα, 10η με 36% στα τρίποντα και μόλις 19η με 71,5% στις βολές. Παράλληλα είναι όγδοη στα ριμπάουντ (34,6 μ.ο.) και δέκατη στη συνολική αξιολόγηση (80,1 μ.ο.).

Πάντως οι γείτονες ξόδεψαν πολλά εκατομμύρια ευρώ (πολύ περισσότερα από τον Ολυμπιακό) για να σχηματίσουν ένα πολύ ισχυρό ρόστερ.

Στην περιφέρεια δεσπόζει η φιγούρα του Τζόρνταν Φάρμαρ ή «Ear Jordan» όπως τον αποκαλούν λόγω των… πεταχτών αυτιών του, που έχει συμπαραστάτη για όλες τις δουλειές τον άλλοτε ερυθρόλευκο Τζαμόν Γκόρντον και συμπληρώματα τους Τούρκους διεθνείς Κερέμ Τουντσερί και Σινάν Γκιουλέρ.

Ο Σάσα Βούγιατσιτς είναι πιθανώς ο καλύτερος σουτέρ στην Ευρώπη, οι Ντούσκο Σαβάνοβιτς και Τζος Σιπ είναι δύο ποιοτικοί φόργουορντ, ενώ η ρακέτα είναι γεμάτη με τους Σεμίχ Ερντέν, Στάνκο Μπάρατς, Κερέμ Γκονλούμ και Ερμάλ Κούτζο.

Στα 52 ματς και συνεχίζει

Η Αναντολού Εφές έχει δώσει μέχρι στιγμής φέτος 52 ματς έχοντας γνωρίσει 15 ήττες. Στο Κύπελλο Τουρκίας αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη Γαλατάσαραϊ, ενώ στο πρωτάθλημα μετρά 20 νίκες σε 24 αγωνιστικές (11-1 εντός έδρας), συγκατοικώντας στη δεύτερη θέση με Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ και Μπάνβιτ, έναν βαθμό πίσω από τη Γαλατάσαραϊ.

Πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, έχει την Κυριακή τον εκτός έδρας αγώνα με τη Μερσίν, ενώ προτού υποδεχτεί τους «ερυθρόλευκους» στην Πόλη, θα φιλοξενήσει την Μπεσίκτας.

Προϊστορία σε απόλυτη ισορροπία

Η προϊστορία των αναμετρήσεων του Ολυμπιακού με την Αναντολού Εφές είναι σε απόλυτη ισορροπία. Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί 20 φορές, μετρώντας από δέκα νίκες, ενώ έχουν από πέντε νίκες εντός και πέντε εκτός έδρας! Κόντρα στην Εφές ο Ολυμπιακός έχει να θυμάται από βραδιές θριάμβου, όπως το 77-42 της Πόλης το 1994 ή την περσινή νίκη με 67-65, που άνοιξε το δρόμο για το Final 4, αλλά και «μαύρες» στιγμές, όπως η συντριβή με 110-59 μέσα στο ΣΕΦ το 2004.

Πηγή: sport-fm.gr