Ικανοποίηση για την πιστοποίηση… υπεροχής έναντι του μεγάλου του αντιπάλου, αλλά σε καμία περίπτωση εφησυχασμός και πρόωροι πανηγυρισμοί στον Ολυμπιακό, στον απόηχο της μεγάλης νίκης επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ.

Οι «ερυθρόλευκοι» επιβεβαίωσαν ότι μπαίνουν με προβάδισμα αρκετών μέτρων στην φετινή κούρσα της σεζόν, αλλά γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι ο τερματισμός απέχει πολύ ακόμη. Το www.sport-fm.gr αναλύει τα «κλειδιά» της νίκης, αλλά και τις αδυναμίες.

Ικανοποίηση για την πιστοποίηση… υπεροχής έναντι του μεγάλου του αντιπάλου, αλλά σε καμία περίπτωση εφησυχασμός και πρόωροι πανηγυρισμοί στον Ολυμπιακό, στον απόηχο της μεγάλης νίκης επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ. Οι «ερυθρόλευκοι» επιβεβαίωσαν ότι μπαίνουν με προβάδισμα αρκετών μέτρων στην φετινή κούρσα της σεζόν, αλλά γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι ο τερματισμός απέχει πολύ ακόμη.

Απαντήσεις

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έδωσαν χθες απαντήσεις. Πρωτίστως στους εαυτούς τους, που αδίκησαν οι ίδιοι με την εικόνα τους στην Κωνσταντινούπολη και την συνεπακόλουθη συντριβή από την Αναντολού Εφές κι αφετέρου σε όσους τους αμφισβήτησαν και μίλησαν για… κακομαθημένα που σήκωσαν ψηλά τον αμανέ μετά το περσινό έπος. Τελικά ίσως το αποτέλεσμα της Παρασκευής να είχε περισσότερο ευεργετικά αποτελέσματα παρά αρνητικές συνέπειες.

Με όπλο το καταφανές πλεόνασμα ομοιογένειας, χημείας και αυτοματισμών έναντι του «νεότευκτου» αντιπάλου, ο Ολυμπιακός επιβεβαίωσε με εμφατικό τρόπο ότι φέτος εκείνος είναι το αφεντικό, ενώ όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονταν όπως είχε σχεδιάσει, έβγαλε στο παρκέ προσωπικότητα και χαρακτήρα πρωταθλητή, με μπροστάρηδες εκείνους που άκουσαν τα περισσότερα από την εξέδρα, τον Βασίλη Σπανούλη και τον Στράτο Περπέρογλου.

Στο πρώτο ήταν… πρώτος

Ο Ολυμπιακός του πρώτου ημιχρόνου ήταν βγαλμένος από το τελευταίο δίμηνο της περσινής περιόδου. Αφήνοντας στην Πόλη το κάκιστο πρόσωπο και τη χαλαρή διάθεση, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα μασούσαν σίδερα στην άμυνα και ήταν απόλυτα προσηλωμένοι στην άμυνα. Το πλάνο εξουδετέρωσης του Σχορτσανίτη στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και οι αντίπαλοι κατέφευγαν σε κακές επιθέσεις ή ατομικές προσπάθειες. Στην άλλη πλευρά του παρκέ η χημεία, απόρροια της διατήρησης του περσινού κορμού, ήταν εμφανής, με εξαιρετικές συνεργασίες και πάσες με κλειστά μάτια που είχαν σαν αποτέλεσμα εύκολα καλάθια.

Κακός στο δεύτερος, αλλά με χαρακτήρα

Ο Ολυμπιακός του δευτέρου μέρους δεν ήταν ανάλογα καλός με το πρώτο ημίχρονο. Αντιμετώπισε δυσκολίες από τη σκληρή άμυνα του Παναθηναϊκού (υπάρχουν παράπονα από τη διαιτησία για «ανοχή» και διαφορετικά κριτήρια σφυριγμάτων), δεν «πάτησε» στη ρακέτα και κατέφυγε κατά κύριο λόγο σε μακρινά σουτ. Το ευτύχημα για τους «ερυθρόλευκους» είναι πως έχοντας πλέον τον αέρα του πρωταθλητή Ελλάδας και Ευρώπης τα χέρια τους δεν τρέμουν. Σπανούλης, Περπέρογλου, Πρίντεζης και Παπανικολάου πέτυχαν καθοριστικά σουτ, από αυτά που κόβουν τα πόδια των αντιπάλων.

Υπάρχουν αδυναμίες και περιθώρια βελτίωσης

Ουδείς πανηγυρίζει στον Ολυμπιακό για τη νίκη. Γνωρίζουν καλύτερα από όλους, ως… περσινοί διδάξαντες, ότι σημασία δεν έχει η εκκίνηση αλλά ο τερματισμός, όπως και ότι τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα. Γιατί η φετινή ομάδα δεν μπορεί (και δεν θα ήταν φυσιολογικό) να εκκινήσει τη σεζόν το ίδιο εντυπωσιακά με τον τρόπο που ολοκλήρωσε την περσινή.

Αδυναμίες υπάρχουν και μπορούν να εξαλειφθούν. Η εικόνα του δευτέρου μέρους δεν ικανοποίησε, κυρίως επιθετικά αλλά σε στιγμές και αμυντικά. Ο Ολυμπιακός εκτέλεσε 27 τρίποντα και δύο λιγότερα δίποντα, δείγμα ανισορροπίας, ενώ πήρε πολύ λίγο σκορ μέσα στη ρακέτα, με τους Χάινς και Ντόρσεϊ να έχουν από 4 πόντους και τον Πρίντεζη 6 αλλά με δύο τρίποντα. Και φυσικά τα 14 επιθετικά ριμπάουντ του Παναθηναϊκού δεν είναι… τιμητικός αριθμός.

Τώρα… Ζαλγκίρις

Από σήμερα η προσοχή στρέφεται στο ματς της Πέμπτης με τη Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ (22:00). Η νίκη είναι επιβεβλημένη για να επιτευχθεί κατ’ αρχήν το ταχύτερο δυνατό ο στόχος της πρόκρισης στο Top 16 σε έναν «περίεργο» όμιλο κι αφετέρου το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα. Η ομάδα του Κάουνας προέρχεται από μεγάλη νίκη στη Βιτόρια επί της Κάχα Λαμποράλ και δεν θα είναι εύκολη λεία. Πέρα από την καλή ψυχολογία, ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του ποντάρουν και στην παρουσία του κόσμου κι ασφαλώς μία νίκη επί του «αιωνίου» αντιπάλου στο… άντρο του αποτελεί πόλο έλξης.

Πηγή: sport-fm.gr