Παναθηναϊκός και ΤΣΣΚΑ Μόσχας… αλληλοεξοντώθηκαν, αφού τα χθεσινά στατιστικά τους με τα μέχρι τώρα στην Ευρωλίγκα δεν είχαν καμία σχέση! Τι δείχνει αυτό για τη συνέχεια;
Ο Παναθηναϊκός έπαιξε πολύ καλά στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, αλλά όταν έχασε τον Δημήτρη Διαμαντίδη με 5 φάουλ, έχασε και την αυτοσυγκέντρωσή του. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως δεν μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά φέτος ή ότι είναι χειρότερη ομάδα από την ΤΣΣΚΑ.

Τα… συρρικνωμένα στατιστικά των δύο ομάδων και τι δείχνουν:

Τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχαν την καλύτερη επίθεση στην Ευρωλίγκα με 90 πόντους και χθες πέτυχαν 71 στην κανονική διάρκεια, ενώ ούτε στην παράταση κατάφεραν να ξεπεράσουν τους 80 πόντους (76-78). Οι άμυνες ήταν οι πρωταγωνίστριες, κάτι που δείχνει ότι αυτές οι δύο ομάδες δεν έχουν μόνο καλές επιθέσεις, αλλά και καλή άμυνα. Και η ισορροπία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Η ΤΣΣΚΑ κατάφερε να πάρει περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ από όσα έπαιρνε κατά μέσο όρο (8) και ανανέωσε επιθέσεις. Πήρε 11, ενώ ο Παναθηναϊκός που είχε τα ίδια (8) μέχρι τώρα, πήρε λιγότερα (7).

Στις βολές η ΤΣΣΚΑ ήταν συνεπής με 73.3%, ενώ ο Παναθηναϊκός… χειροτέρευσε με 70.9% έναντι του 75% που είχε προηγουμένως. Μία περισσότερη βολή να είχαν βάλει οι «πράσινοι» θα είχαν πάρει το ματς από την κανονική διάρκεια.

Η καλή περιφερειακή άμυνα του Παναθηναϊκού περιόρισε το τρίποντο της ΤΣΣΚΑ στο 35%, ενώ ήταν πρώτη στη διοργάνωση με 48.6%. Ακόμη και οι «πράσινοι» είχαν ελαττωμένο ποσοστό έξω από τα 6.75, αλλά δεν μπορεί να πει κάποιος ότι το 44.4% είναι κακό σε σχέση με το 47.3%.

Στα δίποντα τα… έσπασαν και οι δύο, με πρώτους τους «πράσινους». Από το 57.8% και την τρίτη θέση στην Ευρωλίγκα στο 39.4% στο ενώ οι Ρώσοι από το 54.9% και την όγδοη θέση στο 47.9%. Αυτό δείχνει τη μεγάλη ικανότητα της φροντ λάιν τους.

Τα άστοχα σουτ των δύο ομάδων είχαν ως αποτέλεσμα να πάρουν περισσότερα αμυντικά ριμπάουντ από όσα συνήθιζαν. 29 πήραν και οι δύο με τον Παναθηναϊκό να έχει 23 και να είναι 12ος μέχρι χθες, ενώ η ΤΣΣΚΑ ήταν 5η με 25 ανά αγώνα.

Το καλό διάβασμα των αμυντικών συστημάτων της ΤΣΣΚΑ από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, οδήγησε τους Ρώσους να βγάλουν 8 ασίστ λιγότερες από όσες έβγαζαν μέχρι τώρα (14 έναντι 22). Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τον Παναθηναϊκό που από 18 που είχε κατά μέσο όρο, έβγαλε μόλις 10.

Οι δύο ομάδες έσπασαν… ρεκόρ και στα λάθη. Ο Παναθηναϊκός έκανε 19, ενώ είχε 13 κατά μέσο όρο, με την ΤΣΣΚΑ να κάνει 18, ενώ είχε μόλις 10 ανά αγώνα.

Η ΤΣΣΚΑ «έκλεψε» με τον ίδιο τρόπο όπως συνήθιζε (7 κλεψίματα), με τον Παναθηναϊκό που ήταν πρώτος να βγάζει 4 λιγότερα (12).

Αλλά η γενικότερη εικόνα των δύο ομάδων, φαίνεται και από τη μειωμένη απόδοσή τους στο σύστημα αξιολόγησης (ranking). Ο Παναθηναϊκός είχε 62 έναντι 107 που είχε κατά μέσο όρο και βρισκόταν στη δεύτερη θέση, αλλά και η ΤΣΣΚΑ δεν πήγε πίσω, έχοντας 113 μέχρι τώρα και χθες σημείωσε 86.

Σύγκρουση γιγάντων

Τα δύσκολα δεν είχαν έρθει μέχρι τώρα για τους δύο αντιπάλους, οι οποίοι δείχνουν πάντως ότι δεν έχουν μεγάλες διαφορές και το πόσο θα καταφέρουν να βελτιωθούν μέσα στη σεζόν θα κρίνει και ποιος από τους δύο θα πρωταγωνιστήσει περισσότερο στην Ευρωλίγκα.

Και οι δύο ομάδες μοιάζουν… παντοδύναμες. Απλά, η ΤΣΣΚΑ χθες κατάφερε να επικρατήσει στα… σημεία. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να προβλέψει τι τους επιφυλάσσει η μεταξύ τους κόντρα στη Μόσχα και δεν αποκλείεται ο Παναθηναϊκός να πάρει το διπλό.

Πηγή: sday.gr