Η επανάσταση του ΑΠΟΕΛ στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν έχει όρια, αλλά έχει αιτία. Οι αντιθέσεις των Κυπρίων είναι τόσες πολλές που τους κάνουν τη μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη στην Ευρώπη.
Από τους προκριματικούς με τη Βίσλα Κρακοβίας φαινόταν ότι αυτή η ομάδα έχει τσαγανό και ότι κάτι καλό αρχίζει να χτίζεται στη Μεγαλόνησο. Έπαιξε πολύ ωραίο ποδόσφαιρο και δίκαια έφτασε μέχρι τους ομίλους της διοργάνωσης, δείχνοντας ότι μπορεί να πάει ακόμη παρά πέρα. Αυτή η ομάδα, όμως, αρνείται τα πρέπει του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και βάζει τους δικούς της κανόνες πια.
Εκεί που δεν τον περίμενε κανείς, έχει κυριολεκτικά… τρελάνει τους πάντες, όχι μόνο με τα αποτελέσματα που παίρνει, αλλά και με το χαρακτήρα που δείχνει μέσα στους αγώνες, κάτι που δεν συνάδει με την απειρία που κουβαλάει από τέτοιου επιπέδου αναμετρήσεις. Καταφέρνει και επιστρέφει από αγώνες που δέχεται γκολ, είτε αποσπώντας την ισοπαλία, είτε παίρνοντας με… θράσος τη νίκη.
Ο ΑΠΟΕΛ είναι αήττητος, έχοντας αξιοποιήσει στο έπακρον την έδρα του, το «κάστρο» πια ΓΣΠ, ενώ στέκεται πολύ καλά και εκτός, έχοντας δύο ισοπαλίες σε ισάριθμα ματς. Έχει και την καλύτερη διαφορά τερμάτω μαζί με τη Ζενίτ. 6-4 (+2) ο ΑΠΟΕΛ, με τη Ζενίτ να έχει 7-5 (+2).
Αναλυτικά τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ στον 7ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ
Έχει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση με 6 γκολ (1.5 ανά αγώνα), μετά τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης που έχει 7 (1.75 ανά αγώνα). Σε συνδυασμό και με τις λιγότερες προσπάθειες εντός εστίας (15 και 3.75 ανά αγώνα με 19 και 4.75 ανά αγώνα της Σαχτάρ Ντόνετσκ), αυτά είναι στοιχεία που αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του ΑΠΟΕΛ, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά στις προπονήσεις από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
Τα παραπάνω ενισχύονται και από το γεγονός ότι οι ποδοσφαιριστές του Σέρβου προπονητή δεν κάνουν ανούσιες ενέργειες, μια και έχουν μόλις 7 (1.75 ανά αγώνα) προσπάθειες εκτός τέρματος, όταν η Σαχτάρ έχει 26 (6.5 ανά αγώνα), ενώ Πόρτο (10 ανά αγώνα) και Ζενίτ έχουν 40 και 41 (10.25 ανά αγώνα) αντίστοιχα.
Ο ΑΠΟΕΛ έχει τα περισσότερα οφ σάιντ (14 και 2.75 ανά αγώνα), τα 10 εκ των οποίων τα είχε με την Πόρτο στο ΓΣΠ την Τρίτη, όταν προσπάθησε πολλές φορές να βγει στην κόντρα, αλλά η άμυνα των Πορτογάλων προλάβαινε να αφήσει εκτεθειμένους τους αντίπαλους επιθετικούς.
Έχει κερδίσει τα λιγότερα κόρνερ (11 και 2.75 ανά αγώνα), κάτι φυσιολογικό, αφού το κύριο μέλημα του ΑΠΟΕΛ δεν είναι να «βομβαρδίσει» με ευκαιρίες τον αντίπαλο, αλλά να τον κοιμίσει δίνοντάς του κατοχή μπάλας και να τον χτυπήσει εκεί και όταν δεν το περιμένει, αιφνιδιάζοντάς τον παράλληλα.
Είναι δεύτερος στις περισσότερες κίτρινες κάρτες με 12 (3 ανά αγώνα), με την Πόρτο να έχει 15 (3.75 ανά αγώνα) και τη Ζενίτ να είναι τελευταία με 8 (2 ανά αγώνα), κάτι που σημαίνει πως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αρέσκεται στα δυνατά μαρκαρίσματα, έτσι ώστε οι αντίπαλες ομάδες να μην βρίσκουν εύκολους διαδρόμους για τις επελάσεις τους. Παρ’ όλα αυτά κανείς παίκτης των Κυπρίων δεν έχει δει την κόκκινη κάρτα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου.
Βέβαια, έχει κάνει τα λιγότερα φάουλ (61 και 15.25 ανά αγώνα) και απέχει μόλις 7 από την πιο σκληρή Πόρτο (68 και 17 ανά αγώνα), αλλά τα κάνει εκεί που πρέπει και όταν πρέπει, καταφέρνοντας να αποσοβεί επιθέσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άμεσο κίνδυνο και ταραχή στην άμυνά του. Άλλωστε, έχει την καλύτερη άμυνα με 4 γκολ (1 ανά αγώνα), με τη Ζενίτ να ακολουθεί με 5 και 1.25 ανά αγώνα.
Έχει 60 κερδισμένα φάουλ (15 ανά αγώνα), ενώ έχει τα λιγότερα λεπτά στην κατοχή του τη μπάλα, με ποσοστό 44%. Κι όμως είναι πρώτος!
Πηγή: sday.gr