Με τις τοξικολογικές της 24 χρονης να αναμένονται επίσημα (και παράλληλα να αποστέλλονται σε εξειδικευμένο εργαστήριο στην Ελβετία), αλλά σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες να ανιχνεύουν στο αίμα της καταγγέλλουσας από τη Θεσσαλονίκη ουσίες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, εγείρεται το ερώτημα αν τελικά υπάρχει αυτό που διαβάζουμε διαρκώς τις τελευταίες ημέρες –αλλά και κάθε φορά που μια καταγγελία βιασμού παίρνει διαστάσεις- να αποκαλείται ως «χάπι του βιασμού».
Ο Δρ. Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας είχε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να πει για το ποιες είναι τελικά αυτές οι ουσίες, πως δρουν και γιατί τις επιλέγουν οι δράστες.
«Τα παλιότερα χρόνια χρησιμοποιούνταν πολύ λιγότερο οι φαρμακευτικές ουσίες και η προσπάθεια της ύπνωσης γίνονταν κατά βάση με τη χρήση αλκοόλ και την μέθη. Αυτές ήταν κατά βάση οι καταγγελίες» ξεκινά να εξηγεί στο Newsbeast ο κος Λέων και συνεχίζει: «Εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες ξεκίνησε το φαινόμενο της χρήσης ουσιών σε συνδυασμό με το αλκοόλ. Μιλάμε για ουσίες που έχουν φαρμακευτική δράση. Δύο κλασικά παραδείγματα είναι οι βενζοδιαζεπίνες, αγχολυτικά δηλαδή ή τα υπνωτικά. Αυτές τις ουσίες χρησιμοποιούν λοιπόν κατά κόρον οι δράστες για την άρση των αναστολών και για να κάμψουν κάθε αντίσταση από το θύμα. Πολλές φορές βλέπουμε προσμίξεις ουσιών, δηλαδή συνδυασμό βενζοδιαζεπίνης με αλκοόλ ή έκστασι και κάποιο άλλο συνθετικό ναρκωτικό μαζί με αλκοόλ».
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χάπι βιασμού»
Ο κος Λέων πάντως σημειώνει πως αυτό που συχνά αποκαλείται ως χάπι βιασμού, δεν είναι ένα συγκεκριμένο σκεύασμα ή ουσία. Όπως όμως σημειώνει ο ίδιος: «Βέβαια, πριν κάποια χρόνια υπήρχε μια συγκεκριμένη βενζοδιαζεπίνη που χρησιμοποιούσαν οι βιαστές. Αυτή η βενζοδιαζεπίνη ήταν το Rohypnol, για το οποίο παρατηρήσαμε ότι άρχισε να χρησιμοποιείται κατά κόρον και ειδικά στο εξωτερικό.
Είδαμε όμως περιστατικά με αυτή την ουσία και στην Ελλάδα. Μπορεί εδώ να είχε άλλη εμπορική ονομασία αλλά ήταν η ίδια ουσία. Τι έκανε λοιπόν η φαρμακευτική εταιρεία; Επειδή η ουσία ήταν άχρωμη και άοσμη η εταιρεία της έδωσε χρώμα έτσι ώστε όταν μπαίνει η ουσία σε ένα υγρό, όπως ένα ποτό, να εκκρίνει αμέσως ένα μπλε χρώμα για να είναι ορατή από το θύμα».
Πολύ επικίνδυνος ο συνδυασμός βενζοδιαζεπών με αλκοόλ
Στο δια ταύτα, σύμφωνα με τον κο Λέων αυτές οι ουσίες – οι βενζοδιαπεζίνες δηλαδή- μπορεί να γίνουν εξόχως επικίνδυνες. To αλκοόλ μάλιστα ενισχύει την ικανότητα τους. «Στην ουσία, οι βενζοδιαζεπίνες χαλαρώνουν τον οργανισμό και επιφέρουν ύπνωση αλλά και μυοχάλαση, είναι δηλαδή μυοοχαλαρωτικές. Όταν ‘παντρευτούν’ με αλκοόλ η δράση τους γίνεται ιδιαίτερα έντονη και αρχίζουμε να έχουμε θέματα με την αναπνευστική λειτουργία και σε υπερβολικές δόσεις αυτού του συνδυασμού μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στο θάνατο. Το βέβαιο είναι ότι προκαλούν απώλεια μνήμης. Αυτή είναι μια από τις παρενέργειες των συγκεκριμένων φαρμάκων και αυτή είναι που εκμεταλλεύονται και οι δράστες ,ότι εκτός δηλαδή από την ύπνωση και τη μυοχάλαση, υπάρχει περαιτέρω και η απώλεια μνήμης, κάτι που είδαμε να αναφέρει και η 24χρονη στη Θεσσαλονίκη».
Όπως συνεχίζει να εξηγεί ο κος Λέων, κάθε ουσία έχει ένα χρόνο μετά από τον οποίο μένει η μισή στον οργανισμό. «Θα χρειαστεί άλλο τόσο διάστημα για να μεταβολιστεί πλήρως και να εξαφανιστεί. Σε κάποιο σημείο του μεταβολισμού της, το θύμα αρχίζει να επαναφέρει κομμάτια της μνήμη του. Δεν επανέρχεται όμως η μνήμη του τι συνέβαινε την ώρα που το θύμα ήταν σε ύπνωση. Ο, τι διαδραματίστηκε την ώρα που το θύμα δεν είχε τις αισθήσεις του και βρισκόταν σε κατάσταση πλήρης χάλασης χάνεται– το θύμα θυμάται το πριν και το μετά».
H μεγάλη σημασία της έγκαιρης τοξικολογικής ανάλυσης
«Ο χρόνος έχει τεράστια σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις» υπογραμμίζει ο κος Λέων και εξηγεί: «Το θύμα πρέπει να προστρέχει έγκαιρα, τις πρώτες ώρες του συμβάντος αν είναι δυνατόν, σε ιατροδικαστική δομή. Πρέπει να εξετάζεται έγκαιρα τόσο για την εξίσου σημαντική κλινική εξέταση, την γενετική αλλά και την τοξικολογική, γιατί μόνο με αυτές μπορούν να στοιχειοθετηθούν οι καταγγελίες.
Σε πολλές περιπτώσεις, δεν βρίσκουμε σημάδια βίας γιατί αυτή δεν είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθεί ο βιασμός αφού προτιμώνται οι ουσίες. Αν το θύμα προσέλθει στις αρχές μετά από 3 με 4 ημέρες μεγάλο ποσοστό των ουσιών θα έχει πια μεταβολιστεί και θα είναι πια αργά. Τα σημάδια είναι πιο δύσκολα ανιχνεύσιμα όταν τα θύματα δεν έχουν προβάλλει αντίσταση».
Ο κος Λέων πάντως υπογραμμίζει και το εξής- πως συχνά τα θύματα καταγγέλλουν ότι τους χορηγήθαν αυτές οι ουσίες κατά τη διάρκεια κλειστών πάρτυ. «Το ότι χορηγούνται σε κλειστά πάρτυ μας βάζει σε σκέψεις. Γιατί εκεί υπάρχει και μεγαλύτερη διδαραστικότητα μεταξύ των ατόμων και οι δράστες “στοχεύουν” και πιο εύκολα στο θύμα. Είναι πιο γρήγορες δηλαδή οι διαδικασίες κάπου όπου οι άνθρωποι γνωρίζονται λιγότερο ή περισσότερο. Βλέπουμε δηλαδή ότι η σχετική οικειότητα δίνει πάτημα για τέτοιο είδους περιστατικά».