Μέσα σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα συζητήθηκε στον Πολυμελές Πρωτοδικείο η αγωγή της εταιρίας Taxibeat σε βάρος του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί Αγοραίων (ΠΟΕΙΤΑ) Θύμιου Λυμπερόπουλου, για συκοφαντική δυσφήμιση.
Η εταιρία διεκδικεί από του κ. Λυμπερόπουλο αποζημίωση ύψους 260.000 ευρώ καθώς τον κατηγορεί ότι με δημόσιες τοποθετήσεις του
«έχει προχωρήσει σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και αναληθείς ειδήσεις, που αμαύρωσαν τη φήμη της εταιρίας, θέτοντας σε κίνδυνο την εμπορική πίστη, την επαγγελματική υπόσταση και το εμπορικό μας μέλλον, εν γνώσει του Θύμιου Λυμπερόπουλου ότι τα από μέρους του διαδοθέντα είναι πλήρως αναληθή». Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν αναφορές του γνωστού συνδικαλιστή πως η εταιρεία έχει βρει τρόπους να μην πληρώνει φόρους στην Ελλάδα.
Την διαδικασία παρακολούθησαν δεκάδες αυτοκινητιστές αλλά και ο ιδρυτής της Taxibeat, Νίκος Δανδράκης ενώ στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπιρτζης ο οποίος τάχθηκε υπέρ των θέσεων του κ. Λυμπερόπουλου. « Είναι καθήκον του να υπερασπιστεί τον κλάδο σε θεσμικό πλαισιο. Σε αυτό το μέτρο κινήθηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Ένα εξάμηνο πριν την ψήφιση του νέου νόμου, το Μάρτιο του 2018, υπήρξαν ανώνυμες αναφορές στο υπουργείο σε σχέση με τον τρόπο πληρωμής της εταιρίας. Καταγγελόταν πως οι οδηγοί λάμβαναν χρήματα με εμβάσματα από το εξωτερικό, άρα χρήματα έφευγαν από τη χώρα» υπογράμμισε στην κατάθεση του ο υπουργός διευκρινίζοντας , ωστόσο, πως δεν γνωρίζει αν έχουν υπάρξει έλεγχοι των αρμόδιων αρχών. Ο κ. Σπίρτζης ανέφερε πως πριν την ψήφιση του σχετικού Νόμου (4530/2018) «υπήρχε νομική αταξία, κενό νόμου και παράβαση νόμου, καθώς σε ορισμένα επαγγέλματα είχαμε καταστρατήγηση τιμής».
Από την πλευρά της η οικονομική διευθύντρια της Taxibeat, καταθέτοντας στο δικαστήριο , έστρεψε τα πυρά της στον κ. Λυμπερόπουλο τον οποίο κατηγόρησε ότι «ακολουθεί αναχρονιστικά πρότυπα». «Δεν αγκαλιάζει την καινοτομία που φέρνουμε, δεν την αναγνωρίζει. Θέλει να αφήσει τον κλάδο όπως ήταν πριν 20 χρόνια» υποστήριξε και έκανε λόγο για αναληθή δημοσιεύματα που μιλούσαν για φοροδιαφυγή και φορολογικούς παραδείσους.
«Τα δημοσιεύματα μας έπληξαν και αναγκαστήκαμε να κινηθούμε δικαστικά. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους, λόγω εποχικότητας, είναι το καλύτερο τρίμηνο με 40% αύξηση. Τα αναληθή δημοσιεύματα και ο δημόσιος λόγος του Θ. Λυμπερόπουλου που εντάθηκε το Σεπτεμβριο του 2017 είχε σαν αντίκτυπο να μην υπάρξει η αναμενόμενη αύξηση. Χρειάστηκαν πρόσθετες ενέργειες όπως η πρόσληψη συμβούλων διαχείρισης και διαφημιστικής καμπάνιας, ύψους 270.000 ευρώ» ανέφερε η μάρτυρας η οποία τόνισε πως η εταιρία ελέγχεται τακτικά από τις φορολογικές αρχές, ενώ δεν καταβάλει φόρο εισοδήματος καθώς είναι ελλειματική.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδόσει την απόφαση του το επόμενο διάστημα .